Romania ocupa primul loc, a tarilor din UE, in ceea ce priveste proportia de mame adolescente, iar situatia nu pare sa se amelioreze, noteaza AFP, care afirma ca ONU a recomandat introducerea de ore de educatie sexuala in scoli, dar numeroase organizatii continua sa se opuna acestei cereri, conform News.ro

Mai multe tinere au facut declaratii in legatura cu situatia grea cu care se confrunta in urma nasterii la varste fragede:

Lorena: Dumnezeu mi-a dat o fetita frumoasa. Insa viata este dificila, pentru ca si eu sunt inca un copil
Cu bebelusul sau in brate, adolescenta de 15 ani care locuieste impreuna cu prietenul ei si alte sapte familii intr-o cladire abandonata, spune ca nu voia sa ramana gravida. “As fi vrut sa astept pana mai tarziu”, a adaugat ea.


Lorena este una dintre cele peste 2.000 de fete mai mici de 16 ani care dau nastere in fiecare an in Romania. Unele dintre ele au numai 12 ani.

Diana, tot in varsta de 15 ani, marturiseste ca a plans cand a aflat ca va avea un copil. “Mi s-a schimbat dramatic viata”, povesteste ea, spunand ca ii este dor de perioada in care putea sa se joace cu alte fete de varsta ei. Abandonata de tatal copilului ei, adolescenta si bebelusul traiesc cu mama acesteia si cu cei sase frati si surori ale sale.

Lorena si Diana sunt numai doua dintre miile de mame adolescente din Romania. In anul 2013, 15,6% dintre primii copii nascuti in tara aveau mame adolescente, arata cifrele date publicitatii de Eurostat. Aceasta a fost cea mai mare proportie din UE. Pe urmatoare pozitie s-a clasat Bulgaria, cu 14,7%.

18.600 de adolescente au nascut in 2014

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), circa 18.600 de adolescente au nascut in 2014, dintre care 2.212 au avut intre 12 si 15 ani. Peste doua treimi dintre ele traiesc in zone rurale.

Organizatiile caritabile si asociatiile de asistenta spun ca multe provin din randul minoritatii rome, in cadrul careia sunt raspandite casatoriile intre minori.

“Acesta este un fenomen complex, provocat de saracie, emigrare – ceea ce inseamna ca multi copii sunt lasati in grija bunicilor – si in special de lipsa de educatie in domeniul sanatatii”, afirma directoarea “Salvati Copiii” Romania, Gabriela Alexandrescu. “In satele in care am mers, majoritatea tinerilor nu primisera” niciun fel de educatie sexuala, a adaugat ea.

Sarcina la varste atat de fragede ridica riscuri medicale grave si duce la probleme sociale. Multe dintre mamele adolescente sunt nevoite sa renunte la scoala, sufera de depresie, iar copiii lor se nasc de multe ori prematur.


Anul trecut, circa 60 de ONG-uri au cerut Ministerului Educatiei sa introduca educatia medicala in scoli, descriind situatia drept “critica”. Asociatiile au subliniat ca educarea tinerilor in acest sens ar contribui atat la reducerea numarului de sarcini nedorite, cat si la scaderea cazurilor de boli transmise sexual.

ONU a cerut Romaniei sa adopte o strategie nationala pentru promovarea sanatatii sexuale

Comisia pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) a cerut anul trecut Romaniei sa adopte o strategia nationala pentru promovarea sanatatii sexuale, o initiativa cu care Ministerul Sanatatii s-a declarat de acord.

Insa o serie de organizatii s-au opus masurii si sustin ca nu exista dovezi ca ar fi eficienta in scaderea numarului de mame adolescente.


“Daca aceasta situatie ne ingrijoreaza, atunci trebuie sa incepem sa discutam cu parintii pentru a le cere sa le dea mai multa atentie copiilor lor”, a subliniat vicepresedintele organizatiei Parintii pentru Ora de Religie, Cristina Benga.

Alexandrescu a atras, insa, atentia ca mamele adolescente provin de cele mai multe ori “din familii vulnerabile marginalizate” si le-a cerut serviciilor sociale si medicale sa se implice mai mult. “Din pacate, aceste fete merg rareori la medic inainte de a da nastere”, a subliniat ea.

Pentru Diana, experienta sa de mama adolescenta a lasat in urma traume profunde. Ea spune ca acum, cand stie ca exista metode pentru a evita sarcina, este decisa sa nu mai permita sa i se intample din nou. “Nu ma voi casatori niciodata, pentru a nu mai avea copii”, subliniaza ea.

Sursa foto: Sofi photo / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri