Fiecare roman va plati la propriu, din buzunarul sau, in factura la gaze naturale, securitatea energetica a Europei. Conducta Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria (BRUA) a primit o finantare europeana de 179 de milioane de euro, insa restul pana la 560 de milioane de euro, cat este costul total al sectorului national, va fi realizat din fondurile Transgaz. Ca urmare, mai departe, valoarea investitiei va trebui recuperata in facturi de la consumatorii industriali din Romania si de la populatie, prin tariful de transport, conform Adevarul Financiar.

Importanta acestei conducte a crescut si mai mult, dupa ce partenerii europeni ai Gazprom s-au retras recent din proiectul Nord Stream 2, care trebuia sa transporte gaze naturale din Rusia pana in Germania, pe sub Marea Baltica. Intre partenerii care s-au retras se regasesc OMV, ENGIE, Uniper, Shell si Wintershall, gigantul Gazprom ramanand singurul care sa realizeze gazoductul. OMV detine 51% din actiunile Petrom, ENGIE este fostul grup GdF SUEZ, Uniper este o societate desprinsa din grupul german E.ON, iar Wintershall este divizia de gaze naturale a gigantului chimic german BASF.

Niculae Havrilet, seful Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) declara in iunie, la Costinesti, intrebat de ce consumatorii romani trebuie sa suporte aceste investitii, ca Romania ar putea cere mai multi bani de la UE pentru gazoduct sau ca institutia pe care o conduce ar putea tine o evidenta separata pentru BRUA fata de restul sistemului national de gaze.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: Bignai / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri