Suntem “tigrul Europei”, cu o crestere de 8,6% a economiei in cel de-al treilea trimestu al acestui an si o crestere de 6,9% in primele noua luni, conform datelor oferite de INS. Din pacate, cresterea aceasta fulminanta a economiei este bazata pe consum, de unde deducem ca romanii sunt mari cheltuitori. De aceea am realizat o lista cu 5 metode simple de economisire, astfel incat, banii sa ramana la tine si sa nu mearga, in mare parte, la bugetul de stat, care s-a dovedit de nenumarate ori ca fiind un slab administrator.

Economisirea ar trebui sa devina sport national pentru o parte dintre noi, avand in vedere ca in ultima vreme am fost bombardati cu vesti mai putin placute, respectiv scumpiri ale alimentelor, cresteri ale ROBOR-ului si deprecieri ale leului. In cazul in care acest trend va continua, o cheltuire responsabila a banilor devine vitala si te poate ajuta sa iti dezvolti un stil de viata echilibrat, in care sa reusesti sa economisesti.

1. Monitorizeaza-ti cheltuielile

Primul pas pe care trebuie sa il faci in acest voiaj al economisirii este sa fii constient de cheltuielile pe care le ai in fiecare luna, indiferent de sumele pe care le includ acestea. Triaza-le in mai multe categorii, respectiv utilitati, mancare, etc. Dupa aceasta organizare, identifica catogria in care se duce cea mai mare parte din veniturile tale si concentreaza-ti eforturile economisirii asupra ei.

2. Evita sa iti transformi mancatul in oras intr-o obisnuinta

Sa iti petreci jumatate de ora in plus in pat dimineata, in loc sa iti prepari micul dejun, te poate costa destul de mult pe termen lung. Multi dintre noi, chiar daca avem in frigider ingredientele necesare pentru un mic dejun gustos, alegem sa trandavim mai mult si sa ne cumparam ceva din drumul nostru catre job. Acest obicei ne scoate cateva sute de lei din buzunar in fiecare dimineata si, in plus, de cele mai multe ne impinge sa cumparam produse care ne vor afecta sanatatea.

Pe langa micul dejun pregatit acasa, incearca sa iti faci timp in asa fel incat sa pregatesti si diferite feluri de mancare pe care le poti lua la pachet, de care sa te bucuri in pauza de masa de la job.

3. Renunta la vicii

Sa incepem cu fumatul, probabil a devenit atat de natural pentru tine sa iti aprinzi o tigara imediat dupa ce deschizi ochii, incat nu mai realizez efectul nociv pe care il are acest produs. Pe langa afectiunile pe care le cauzeaza asupra sanatatii, vin si “afectiunile” financiare. Daca vei respecta pasul 1, probabil vei avea un soc in momentul in care vei realiza ca in jur de 500 de lei din salariul tau merg catre un obicei care nu iti aduce niciun beneficiu.

Un al doilea viciu care iti poate afecta atat sanatatea cat si veniturile este alcoolul, atunci cand este consumat in exces. Stiu, un pahar de vin la masa de seara este recomandat, dar ai grija ca acel pahar sa nu se transforme in mai multe sticle. Incearca sa consumi doar la ocazii speciale, intalniri cu prietenii, care, de preferat, sa se desfasoare pe finalul saptamanii, doarece niciun sef nu cred ca prefera sa isi vada angajatul mahmur si obosit atunci cand intra in birou.

Al treilea viciu care iti poate afecta serios veniturile este reprezentat de jocurile de noroc, atata timp cat le practici in dorinta de a castiga bani rapid si nu de a te relaxa. In drumul tau catre casa te ivesti de diverse agentii de pariuri, sali de jocuri sau cine stie ce alte tentatii care se pot transforma intr-o adevarata dependenda. Practicarea excesiva a jocurilor de noroc iti vor crea probleme serioase, ale caror urmari ajung sa se rasfranga si asupra celorlalti membri ai familiei.

4. Ai grija la debitarea directa

Debitarea directa, atunci cand banii iti sunt retrasi automat de pe card pentru diferite plati, poate reprezenta o sabie cu doua taisuri in unele cazuri. Atunci cand vorbim de plata facturilor la utilitati sau plata ratelor, debitarea directa este benefica, deoarece te fereste de ulterioarele penalitati. Insa, in momentul in care iti introduci cardul pe diferite platforme de muzica, continut video sau orice alte servicii de pe internet si folosesti debitarea directa, risti, ca in unele luni, in care nu folosesti deloc aceste servicii, sa arunci niste bani pe fereastra.

5. Nu lua un credit decat daca este necesar

Situatiile urgente te pot impinge catre contractarea unui credit. In primul rand, analizeaza ofertele din piata si orienteaza-te catre cea care are cea mai mica dobanda, nu uita sa verifici la banca unde iti incasezi salariul, deoarece te poti bucura de o serie de facilitati. In al doilea rand, stabileste durata pe care sa se intinda imprumutul, cu cat e mai mare cu atat sunt mai mici, astfel incat sa fii sigur ca nu iti afecteaza prea mult bugetul lunar pe care il ai.

De asemenea, usurinta cu care se poate contracta un credit, cum sunt cele de nevoi personale, te pot arunca intr-un carusel al imprumuturilor care se succed de la luna la luna. De aceea, incearca sa fii cat mai cumpatat cu cheltuielile si fereste-te sa ajungi in situatii in care luarea unui imprumut este decisa de iresponsabilitatea ta financiara si nu de o situatie de urgenta.

Sursa foto: By Africa Studio / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri