Senatorul Gabriel Botnariu, membru in Comisia de Sanatate din Camera superioara, a declarat astazi ca pana la sfarsitul anului 2018 se va modifica Legea sanatatii mintale si va fi introdusa o noua Strategie nationala pentru sanatatea nationala, dat fiind ca din 2006, de cand exista legea actuala, nu s-a dezoltat acest domeniu. Totodata, senatorul a facut apel la Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei si Ministerul Muncii pentru a dezvolta cat mai eficient cele mentionate mai sus.

"Anul trecut am decis sa facem o Strategie nationala pentru sanatatea mintala si, totodata, o noua Lege a sanatatii mintale adaptata noilor conditii, pentru ca din anul 2006, de cand exista legea sanatatii mintale, nu s-a mai intamplat nimic in aceasta zona. Fac un apel ca trebuie sa punem toti umar la umar si sa promovam bunastarea mintala, care este foarte importanata la ora actuala. Noutatile care vor fi de reglementare legislativa sunt urmatoarele:

  • se analizeaza necesitatea elaborarii si promovarii strategiei nationale a sanatatii mintale;
  • oportunitatea crearii unui institut national de sanatate mintala, care sa fie institutie publica in subordinea Parlamentului;
  • modalitati eficiente de organizare a centrelor de sanatate mintala teritoriale, cele care practic vor implementa acest sistem.

In acest context, vreau sa spun ca in cazul institutului national vrem sa aducem la masa si sa reusim sa punem pe tapet toate problemele din toate ministerele implicate, pornind de la preventie cu Ministerul Educatiei, de la tratamente si diagnostice cu Ministerul Sanatatii, de asemenea, mai este implicat Ministerul Justitiei cu centrele de siguranta, dar si Ministerul de Interne cu internarile nevoluntare, pentru ca e o mare problema si aici, si, nu in ultimul rand, Ministerul Muncii, care detine aceste centre de recuperare si reabilitare pentru persoane cu dizabilitati psihice, plus comisiile de expertiza a capacitatii de munca si a incadrarii in grade de dizabilitate mintala. E o provocare pentru toti sa putem sa-i aducem pe toti sub o singura palarie", a precizat Gabriel Botnariu, prezent la conferinta de presa "Situatia Pacientilor Romani Diagnosticati cu Afectiuni Mintale", organizata de Janssen.

Senatorul a atras atentia ca, din 2006 de cand exista actuala lege a sanatatii mintale, ea nu a mai fost actualizata. In acelasi timp, Botnariu sustine ca vor introduce noi capitole importante: sanatatea mintala a copilului si adolescentului. El considera ca trebuie luate si masuri cu privire la investitiile in sanatatea mintala a copiilor si tinerilor.

"Trebuie sa luam masuri cu privire la investitiile in sanatatea mintala si bunastarea copiilor si tinerilor, inclusiv prin programe eficiente care sa vizeze promovarea abilitatilor parentale, precum si prevenirea violentei impotriva copiilor, promovarea participarii copiilor investind in alternative concentrate pe familie in locul institutionalizarii copiilor, dezvoltarea si sustinerea copilului si adolescentului prin servicii care implica asistenta medicala primara, mediile educationale si serviciile de protectie a copilului", a adaugat senatorul.

Prezent la aceeasi conferinta, medicul primar psihiatru Dan Rosca, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "prof. dr. Alexandru Obregia", a declarat ca noua lege a sanatatii mintale va trebui sa promoveze si sa apere sanatatea mintala.

"Legea sanatatii mintale va fi, asa cum o vedem noi, o lege care sa promoveze si sa apere sanatatea mintala, mai ales prin aceasta strategie, dar si prin institutiile integratoare, dar pe de alta parte care sa reglementeze si practica de refacere a sanatatii mintale, care este si psihologica, dar si una medicala, dar care are in centru psihiatria. Va fi si o lege a psihiatriei. (...) Vrem sa introducem in lege un capitol de toxicomanii, care va reglementa, dincolo de celelalte legi existente in zona, in special partea acordata de Ministerul Sanatatii in zona toxicomaniei", a explicat medicul.

Sursa foto: Shutterstock / Chinnapong

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri