Jandarmii au prezentat luni armele si munitia folosite in timpul interventiei din Piata Victoriei, la protestul diasporei din 10 august. Un subofiter a aratat in poligonul Jandarmeriei cum functioneaza armamentul si a insistat ca gazele sunt neletale, inofensive si se trag la unghi de 60 de grade.

Armamentul din dotare si munitia aferenta folosite la protestul din Piata Victoriei din 10 august nu sunt letale, a declarat, luni, maistrul militar Alexandru Dinica, plutonier sef adjutant la Serviciul tehnic din cadrul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Romane, la un exercitiu demonstrativ cu munitia folosita la activitati de ordine publica, potrivit Agerpres.

"Toate materialele pe care vi le-am prezentat - grenada de mana corp cauciuc, arma lansator calibru 38 si pulverizatorul de gaze lacrimogene de 7 litri, cu o raza de dispersie mai mare decat spray-ul individual de mana, toate au aceeasi concentratie, dar difera litrajul - sunt neletale si sunt certificate de toate organizatiile si comisiile in drept. O parte din munitii nu sunt de productie romaneasca. Grenada este de productie romaneasca, este facuta la Mija (Uzina Mecanica Mija, Dambovita - n.r.). Loviturile de 38 sunt fabricate in Italia. Ca eu sa pot sa o aduc din Italia sa o folosesc, imi trebuie certificate din toate tarile prin care tranziteaza munitia pana sa ajunga la mine. Nefiind atestata si omologata, nu i se permite accesul in tara respectiva", a precizat Dinica.

In cadrul demonstratiei, au fost prezentate elemente din dotarea Jandarmeriei folosite la misiunile de restabilire a ordinii publice.

"Grenada de mana - corp cauciuc, compusa din corpul propriu-zis, care este dintr-un cauciuc moale, nu este rigid; la interior, un tub de carton pentru dirijarea focosului. Se monteaza prin infiletare. Inauntru, in afara de acel tub de carton, avem o pudra de talc amestecata cu o pulbere de gaz lacrimogen. In momentul exploziei, corpul de cauciuc se rupe si pulberea este degajata in atmosfera. Este neletala, nu provoaca vatamari letale. In continuare, avem lovitura de calibru 38, cu gaz iritant lacrimogen. Se lanseaza din arma lansator, cu care nu se trage lovitura directa. De asemenea, este neletala. Concentratia de gaz este aceeasi ca la grenada corp-cauciuc si ca la pulverizatorul de capacitate marita. Doar ca, diferenta dintre ele, lovitura care pleaca din corpul cartus este incandescenta la momentul parasirii armei. In clipa in care ajunge in contact cu solul, emana vaporii de gaz. Se trage in sus, intre 45 si 60 de grade. Nu se foloseste lovitura directa, pentru ca nu are eficacitate. De asemenea, tot pentru lovituri calibru 38, avem lansator multiplu cu sase lovituri. Trecem la pulverizatorul de capacitate marita, are o capacitate de sapte litri de substanta activa, concentratie de 1%", a aratat oficialul Jandarmeriei.

Un numar de 440 de persoane, dintre care 24 de jandarmi, au primit ingrijiri medicale la mitingul din Piata Victoriei din Capitala, potrivit unei informari a ISU Bucuresti-Ilfov.

Munitia neletala si gazele lacrimogene folosite au “certificat de calitate si garantie”, precum si „declaratie de conformitate”, scrie Digi24. Acestea sunt:

- cartus calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru arma lansator; tipul substantei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

- grenada de mana cu efect iritant lacrimogen; tipul substantei CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

- pulverizator de capacitate marita 6,6 l cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei CS concentratie 1%;

- pulverizator de mana 60-100 ml cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei OC (oleoresin-capsicum concentratie 10%);

- pulverizator de mana 400 ml cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei OC (oleoresin-capsicum concentratie 10%);

- pulverizator de mana 150 ml cu substanta iritant lacrimogena; tipul substantei CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentratie 1%);

- cartus calibru 40 mm pentru arma lansator cu efect iritant lacrimogen-incarcatura cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri