Alexandra Crisan si Victor Mocanu sunt doi dintre milioanele de romani plecati in strainatate pentru o viata mai buna. Cei doi tineri au ales Olanda, o tara pe care au indragit-o atunci cand au fost acolo in vacanta.

Alexandra (30 de ani) a absolvit Facultatea de Litere si un masterat de Consultanta si Expertiza in Publicitate. In Romania, a lucrat 7 ani ca educatoare, atat in sistemul public cat si in cel privat, avand apoi mai multe job-uri in domeniul marketing-ului.

“Din 2016-2017, prietenul meu, de profesie inginer, a inceput sa caute un job in strainatate pentru ca ne doream o viata mai buna. A avut mai mult oferte, insa a ales Olanda pentru ca era o tara pe care o vizitasem anterior si ne placuse. Iar oferta primita de la compania Mitsubishi era una destul de buna incat sa putem trai amandoi, pentru o vreme, din salariul lui”, spune Alexandra.

Asadar, in noiembrie 2017, au plecat in Almere, un mic orasel din zona metropolitana a Amsterdamului. Cateva zile, pana au gasit o locuinta, au stat in Haga, la fratele Alexandrei, stabilit de multi ani in Olanda.

Asteptari versus realitate

Cea mai mare ingrijorare a celor doi tineri era limba olandeza, pe care niciunul dintre ei nu o vorbea deloc. Credeau ca acest detaliu le va face acomodarea mult mai anevoioasa.

“Cu ajutorul social media, am descoperit un grup, International Almere, iar acolo am cunoscut oameni ca noi, veniti din Portugalia, Canada, Franta sau Marea Britanie si stabiliti in Almere. Astfel, am reusit sa ne acomodam mult mai repede”, mai povesteste Alexandra.

Cei doi tineri nu au avut probleme nici in a-si pune la punct toate documentele pentru sederea lor in Olanda.

“Organizarea este foarte buna in Olanda, oamenii eficienti, calmi si zambitori si nu fac discriminari. Totul se face online, singura problema a fost cu actele si scrisorile, majoritatea in olandeza, insa, de fiecare data cand am avut nevoie, vecina noastra, localnica, ne-a ajutat”.
O alta problema, pe care o anticipau, a fost vremea, insa cu o pelerina si o umbrela, mereu la purtator, au depasit si acest aspect.

Cautarea unui job in Olanda

Fiind specializata in marketing, un domeniu unde cunoasterea limbii este esentiala, Alexandra a inceput sa ia cursuri de olandeza, dar si sa caute un job la care sa se descurce cu limba engleza.

“Gasirea unui job a fost un proces mai indelungat pentru ca eu voiam sa gasescc un job in marketing, in Amsterdam, dar este foarte greu sa gasesti un job bun doar cu limba engleza. Chiar daca nu stiu inca olandeza, mi-ar fi prins bine o alta limba straina la un nivel bun – franceza sau germana sunt la mare cautare aici. In cele din urma, am gasit un internship in marketing si comunicare (in limba engleza), iar dupa cateva luni, am gasit un job in marketing la o companie internationala de software, cu sediul central in Santa Clara, California”.

“Colegii si managerii cu care am colaborat pana in prezent au fost foarte amabili si m-au ajutat mult. Pana acum n-am vazut sa se faca discriminari de vreun fel in cazul romanilor sau a strainilor, in general. Olandezilor le place diversitatea si sunt curiosi sa afle mai multe despre cultura noastra si chiar sa viziteze Romania. Unii dintre ei mi-au spus ca ii considera pe romani harnici si seriosi, dar ca au si simtul umorului bine dezvoltat”.

Castiga de trei ori mai mult si cheltuie maximum dublu decat in Romania

In prezent, cei doi castiga aproape 5000 de euro, de trei ori mai mult decat castigau in Romania, iar cheltuielile lunare sunt cel mult dublu fata de Romania. Astfel, isi permit sa mearga in 3-4 vacante in strainatate pe an si sa faca si ceva economii.

“Ce m-a socat la Olanda este ca pretul alimentelor este similar cu cel din Romania, in conditiile unor castiguri mult mai mari. Mare parte din cheltuielile lunare se duc pe chirie si utilitati”, explica tanara.

Pentru ca nimic nu i-ar face sa revina in Romania, desi de multe ori le este dor de familie si prieteni, cei doi au hotarat sa isi cumpere o casa in Olanda.

“Un mare avantaj este ca aici nu trebuie sa dai niciun avans, iar dobanda este mica (in jur de 2%). Tot procesul de achizitionare a casei a mers destul de lin pentru ca am avut o agentie care ne-a ajutat cu actele si cu imprumutul la banca, si alta agentie care ne-a gasit casa”.

Top 3 lucruri care le plac in Olanda

1.Totul este informatizat, toate institutiile au sisteme bine puse la punct. Cu o singura aplicatie (DigiD), te poti loga la diverse institutii si poti plati taxele foarte usor.

2. Limba olandeza nu e tocmai necesara, chiar daca e un avantaj. Majoritatea olandezilor vorbesc foarte bine engleza si le place sa o exerseze de cate ori au ocazia.

3. Infrastructura pentru biciclete.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri