Platforma informatica din sanatate este nefunctionala pentru a 15-a zi consecutiv, au atras atentia luni medicii de familie. "Suntem in a 15-a zi de cand nu functioneaza Platforma informatica de asigurari de sanatate (PIAS) si a 10-a de cand CNAS a binevoit sa recunoasca acest lucru. Nu s-a reparat inca", spune Sandra Alexiu, medic de familie si presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Medicii de familie acuza faptul ca "Din cauza nefunctionarii sistemului nu putem raporta serviciile efectuate in iunie, nu putem primi deconturile pentru serviciile medicale raportate (cine a apucat sa raporteze) deci nu putem factura, prin urmare nu putem primi contravaloarea acestora. Ca urmare, nu vom avea cum sa facem la timp plata utilitatilor si taxelor pentru salariile angajatilor."

"Face CNAS un protocol de agreement cu ANAF sa ne absolve de penalitatile de intarziere!? Sau mai bine nu, daca isi unesc fortele softurile astea doua, ne dam foc la valize...", mai spune medicul Sandra Alexiu, scrie Hotnews.

Pe data de 12 iunie, medicii de familie semnau o scrisoare deschisa adresata Guvernului, Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in care semnalau faptul ca sistemul informatic este "in colaps total". Totodata, acestia au acordat nota 0,33 sistemului informatic si afirmau ca "disfunctionalitatile sistemului creeaza probleme insurmontabile. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicina de familie (bilet de trimitere, reteta electronica) trebuie validate in termen de maximum 72 de ore, insa au fost situatii in care pe o perioada de 3 zile sistemul a functionat, adunat, 2-3 ore."

"Medicii de familie din intreaga tara au ajuns la limita suportabilitatii", se arata in scrisoarea deschisa semnata de Societatea Nationala de Medicina Familiei: "Numarul si complexitatea problemelor fundamentale cu care se confrunta sistemul medical sunt depasite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie incercand sa isi faca datoria".

Medicii de familie mai spuneau si ca trebuie sa faca ture de noapte ca sa valideze documentele si "solicita imperativ rezolvarea problemelor informatice si adaptarea normelor de activitate la ritmul de functionare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situatii se rasfrang in primul rand asupra pacientilor prin prelungirea timpului de asteptare".

"Disfunctionalitatile sistemului creeaza probleme insurmontabile medicului de familie, atat la nivel birocratic cat si in comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicina de familie (bilet de trimitere, reteta electronica) trebuie validate in termen de maximum 72 de ore insa au fost situatii in care pe o perioada de 3 zile sistemul a functionat adunat 2-3 ore", mai spuneau semnatarii scrisorii.

Sorina Pintea si-a cerut scuze fata de medici si pacienti: Nu Ministerul Sanatatii gestioneaza sistemul informatic

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, preciza, pe 12 iunie, ca raspuns la scrisoarea deschisa a medicilor de familie, ca sistemul informatic de sanatate, despre care medicii de familie au afirmat ca este in 'colaps', este gestionat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si a adaugat ca au fost platiti "bani grei" pentru pregatirea unor oameni care sa asigure mentenanta acestuia, dar care "nu se pricep" la acest lucru.

Sistemul informatic a costat peste 87 de milioane de lei

Sistemul Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fara (TVA) si a fost implementat de HP Romania si Novensys Corporation, avand ca subcontractant pe SIVECO Romania, aminteste Societatea Nationala de Medicina Familiei. Contractul a fost atribuit in luna aprilie 2012.

"Contractul de servicii privind implementarea prescriptiei electronice (SIPE), in valoare de peste 36,2 milioane lei fara TVA, a fost atribuit in 2012 catre HP Romania. In 31 martie 2017 s-au mai cheltuit 7,6 milioane de lei, fara TVA, pe un contract in care SIVECO se angaja sa asigure mentenanta si suportul tehnic pentru softul care integreaza toate informatiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odata cu SIUI", se arata in scrisoarea deschisa a medicilor de familie.

Reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei mai spuneau ca "pana in acest moment nicio persoana si nicio institutie nu au fost facute responsabile pentru modul ineficient in care au fost cheltuiti banii publici in acest proiect".

Sursa foto: Shutterstock / LightField Studios

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri