O ancheta ampla a procurorilor DIICOT din Timis, care a vizat o retea complexa de trafic de droguri care actiona in vestul tarii, a scos la lumina detalii uluitoare despre felul in care sunt organizate clanurile interlope din tara si cum isi impart influenta, scrie Digi24.ro.

Probele adunate de anchetatori arata ca gruparile interlope din Romania functioneaza dupa modelul mafiei italiene: se impart zone de influenta, persoane sunt intimidate, amenintate si sechestrate, se platesc taxe de protectie si se creeaza legaturi cu oameni ai legii.

Ce s-a stabilit la „congresul” interlopilor romani

Astfel, in timp ce procurorii documentau infractiunile de trafic de cocaina ale clanului coordonat de Lucian Boncu, in luna septembrie, liderii interlopi din cateva orase importante s-au reunit in „congres”, pentru a „aproba” afacerea unui investitor strain si a stabili taxele de protectie.

„Congresul” s-a reunit la solicitarea investitorului care intentioneaza sa deschida in marile orase din Romania cazinouri. Pentru a-si asigura protectia viitoarelor afaceri, investitorul a apelat la liderii clanurilor interlope, stiind ca afacerile de acest profil nu s-ar putea derula in conditii normale fara „girul” mediilor interlope din principalele orase.

La intalnire au participat lideri interlopi din orasele importante ale tarii, intre care Costel Corduneanu, liderul clanului Corduneanu din Iasi, Adrian Tamplaru, liderul lumii interlope din Sibiu, Alin Iovanut, unul din liderii lumii interlope din Arad si altii. Timisoara a fost reprezentata de Lucian Boncu, persoana vizata de ancheta DIICOT in cazul de trafic de droguri.

Lucian Boncu a afat ca la Timişoara urmau sa fie deschise doua cazinouri pe care el urma sa le protejeze in schimbul sumei de 5.000 de euro pe luna, sume pe care le-ar fi incasat in afara tarii.

Lucian Boncu s-a laudat la congres ca la Timisoara el face legea, comunicandu-le celor prezenti ca are si un plat prin care poate prelua controlul total asupra orasului. Potrivit pressalert.ro, Boncu le-ar fi spus celorlalti interlopi spus: „Iţi dau un Kalashnikov, ma duc la sarbi şi iau. 50 de proşti pune Timişoara pe burta, cu tot cu poliţie şi SRI. Omori 50-100 de oameni şi nu mai iese nimeni din casa. In momentul ala, noi am pus stapanire pe oraş”.

Acoperirea perfecta, o firma de paza

Boncu si alti 33 de indivizi sunt cercetati de DIICOT – Serviciul Teritorial Timisoara, pentru constituire a unui grup infractional organizat, lipsire de libertate in mod ilegal si santaj.

Potrivit anchetatorilor, Boncu a constituit in Timisoara un „grup infracţional organizat, care in mod coordonat, prin savarşirea de fapte cu violenţa, a acţionat pentru protejarea intereselor patrimoniale şi nepatrimoniale ale membrilor, precum şi a intereselor diferitor persoane din anturajul acestora, care solicitau intervenţia membrilor gruparii pentru rezolvarea pe cale ilicita a unor diferende de natura patrimoniala, pentru recuperari de bunuri si valori, pentru reatragerea unor plangeri penale etc. Membrii grupului au acţionat constant cu violenţa pentru caştigarea şi menţinerea sferei de influenţa, cat şi pentru a induce in opinia publica ideea ca sunt un grup solidar, care acţioneaza ferm pentru protejarea propriilor interese.”

Procurorii DIICOT au aflat ca acoperirea pentru toate activitatile ilegale era o firma de protecţie şi garda, infiinţata de Boncu si preluata formal de alta persoana.

Profitand de obiectul de activitate al societaţii şi pretextand ca intervin la solicitarea clienţilor, grupul infracţional organizat, condus de catre suspectul B. L. A., a acţionat in mod repetat, savarşind fapte cu violenţa asupra mai multor persoane”, potrivit comunicatului DIICOT.

In toate situatiile constatate de-a lungul timpului, ca urmare a presiunilor exercitate asupra partilor vatamate, acestea fie nu au depus plangeri penale, fie si le-au retras ulterior.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri