Comisia Europeană a propus reguli pentru respectarea principiului 'la muncă egală, salariu egal' şi le-a recomandat celor 27 de state membre ale UE să introducă amenzi pentru a obliga companiile să renunţe la diferenţele de venituri între bărbaţi şi femei.

"Pentru un salariu egal, este nevoie de transparenţă. Femeile trebuie să ştie dacă angajatorii lor le tratează echitabil. Atunci când nu se întâmplă asta, ele trebuie să se poată apăra şi să obţină ceea ce merită", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie Agerpres.

Propunerea este prezentată cu câteva zile înainte de Ziua Internaţională a Femeii. Statele membre şi Parlamentul European vor prelua iniţiativa, iar lucrurile se vor putea schimba, potrivit unui înalt funcţionar european.

"Egalitatea veniturilor este un drept din 1957 şi, cu toate acestea, astăzi, în UE, femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii, iar diferenţa de venituri între sexe se ridică în prezent la 14,1%", a subliniat Comisia Europeană într-un document. Conform Bruxellesului, diferenţa între pensii este şi mai mare, de 30%.

Diferenţa "este şi mai mare dacă luăm în considerare doar sectorul privat", afirmă funcţionarii europeni care au lucrat la acest proiect.

UE, model de urmat pentru egalitatea dintre femei și bărbați

Comisia Europeană vrea să fie un model la acest capitol. Comisarii, directorii generali şi şefii de unităţi au aceleaşi salarii.

Însă paritatea este dificil de obţinut în instituţii, iar Ursula von der Leyen a fost nevoită să insiste în rândul statelor membre pentru ca ele să propună candidaţi la posturile de comisari astfel încât să îşi poată forma în final o echipă care numără 13 femei şi 14 bărbaţi. În posturile de conducere sunt încă puţine femei.

"Discriminarea salarială bazată pe sex este o problemă sistemică, însă dificil de dovedit. Datorită introducerii de reguli privind transparenţa veniturilor şi a unui mecanism care să permită aplicarea lor, angajatele vor avea la dispoziţie instrumentul necesar pentru a obţine informaţiile cerute privind potenţialele diferenţe salariale", a explicat comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, care a prezentat această propunere alături de vicepreşedinta CE pentru valori, Vera Jourova.

"Pentru cei care ar refuza să schimbe practicile discriminatorii, consolidăm încrederea angajatelor să acţioneze, inclusiv prin a cere o indemnizaţie în instanţă", a subliniat Jourova.

Proiectul Comisiei preconizează ca statele membre să impună sancţiuni specifice şi amenzi pentru încălcări ale regulii privind egalitatea de venit.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri