NASA a atins o nouă țintă a explorării spațiale printr-o nouă misiune pe care a avut-o pe Marte. Reușita? Transformarea dioxidului de carbon din atmosfera marțiană în oxigen pur și respirabil pentru oameni.

Conform Reuters, misiunea a fost atinsă de un dispozitiv experimental de pe Perseverance, cel mai nou rover trimis pe suprafața planetei roșii care a atins solul extraterestru pe 18 februarie, după o călătorie de 7 luni.

MOXIE, un dispozitiv de dimensiunea unui toaster a produs cinci grame de oxigen, destul cât să asigure 10 minute de respirație pentru un astronaut.

Este primul experiment în care încercăm să ne folosim de resursele naturale de pe o altă planetă în folosul nostru.

„MOXIE nu e doar primul instrument care a produs oxigen pe o altă lume. Este tehnologia care ne ajută să ne gândim la un posibil viitor în care oamenii pot să trăiască în afara Terrei” a explicat Trudy Kortes, director al demonstrațiilor tehnologice de la NASA.

Dispozitivul funcționează cu ajutorul electrolizei. Se folosește de o căldură extremă ca să separe atomii de oxigen din molecula de dioxid de carbon, moleculă din care alcătuiește 95% din atmosfera de pe Marte.

Pe atmosfera planetei roșii abia că există oxigen, așadar este nevoie imensă de o provizie de aer care să ne permită să trimitem oameni ca să exploreze alte planete.

Conform NASA, să trimitem patru astronauți pe suprafața marțiană ar consuma 7 tone de combustibil și 25 de tone de oxigen. E mult mai simplu să trimitem o mașinărie de o tonă care convertește dioxidul de carbon în oxigen decât să încercăm să transportăm 25 de tone de oxigen. Astronauții care ar putea trăi și lucra pe Marte ar avea nevoie de o tonă de oxigen anual. MOXIE este construit în așa fel încât să producă 10 grame de oxigen pe oră.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri