Serviciile occidentale de informaţii poartă un război psihologic cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în legătură cu Ucraina, arată un expert în domeniu citat vineri de CNN.

Statele Unite şi aliaţii lor prezintă o imagine a forţelor armate ruse împotmolite, demoralizate şi nefuncţionale, care suferă înfrângeri dezastruoase pe câmpul de luptă. În acelaşi timp, din Vest se conturează un tablou al tensiunile politice tot mai ridicate din interiorul Kremlinului - cu un lider izolat, consiliat prost şi lipsit de informaţii reale despre cât de rău decurge războiul, conform Agerpres.ro.

Guvernele occidentale îl împiedică pe Putin să definească modul în care este prezentat conflictul, aşa cum au făcut şi înainte de declanşarea acestuia, când au desecretizat informaţii care dezvăluiau intenţia lui de a invada Ucraina, deşi mulţi experţi în geopolitică nu credeau că este probabil un astfel de scenariu.

Preşedintele rus se află într-o poziţie dificilă, după ce a folosit el însuşi războiul informaţional, în special când s-a amestecat în alegeri din SUA şi din Europa, notează CNN. Detaliile remarcabile ale evaluărilor informative desecretizate sunt probabil deosebit de iritante pentru Putin, fost ofiţer KGB şi şef al serviciului rus de informaţii. Aceste detalii arată că este posibil ca occidentalii să dispună de informaţii secrete care le permit să cunoască în profunzime efortul de război al Rusiei şi politica internă de la Kremlin, ceea ce probabil irită conducerea rusă şi poate crea noi fisuri în regimul de la Moscova.

Disponibilitatea guvernelor occidentale de a fi atât de deschise despre ceea ce află din Ucraina şi de la Moscova i-a surprins chiar pe unii veterani ai spionajului. "Îi face pe profesioniştii din domeniul informaţiilor, chiar pe cei în retragere, ca mine, să fie nervoşi, deoarece, bineînţeles, este atât de adânc înrădăcinată în noi protecţia surselor şi a metodelor", i-a declarat joi jurnalistei CNN Ana Cabrera un fost şef al operaţiunilor CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA) din Rusia, Steve Hall.

O parte din intriga legată de confruntarea americanilor cu Putin şi punctul de vedere legat de informaţiile secrete sunt alimentate de însăşi natura comunităţii sub acoperire. Cei din afară nu au nicio modalitate de a evalua independent acurateţea informaţiilor impuse de lideri în atenţia publicului. Nu ştim, deci, de unde vin toate acestea sau de la cine. Însă bineînţeles că tocmai acesta este scopul şi asta îi obligă şi pe ruşi să meargă pe ghicite.

În ultimele zile, oficialii occidentali au schiţat un tablou remarcabil al războiului. Cum încearcă guvernele lor să folosească această modalitate nouă de utilizare a evaluărilor informative desecretizate, mai ales având în vedere că în multe crize geopolitice anterioare informaţiile erau secretizate automat?

Ca şi în cazul mesajelor dinaintea invaziei, este clar că SUA nu vor ca Rusia să poată crea prin dezinformare propria prezentare dominantă despre război. Conturarea unei imagini a războiului pe cale de a fi pierdut menţine de asemenea şi sprijinul pentru atitudinea dură a Occidentului faţă de Putin. În acelaşi timp, întăreşte moralul ucrainenilor care luptă împotriva măcelului rusesc. Mai mult, le asigură liderilor politici occidentali o breşă politică pentru a susţine că politicile lor funcţionează, în timp ce gestionează opinia publică despre război.

Arătând dezordinea din rândul forţelor ruse, aliaţii pot produce o presiune politică internă asupra Kremlinului. Cum presa independentă este reprimată de guvernul de la Moscova, nu este de crezut că ruşii vor auzi versiunea americană despre evenimente, deşi există tineri ruşi cu cunoştinţe tehnice care pot accesa servicii de internet din străinătate, folosind parole VPN.

Bătând toba despre umilirea Rusiei ar putea provoca discordie în rândul elitelor militare, politice şi din serviciile de informaţii. Recent, a părut că oficialii occidentali aproape că i se adresează direct lui Putin şi consilierilor acestuia prin discuţiile atât de deschise despre mersul războiului.

Probabil că fluxul de informaţii secrete nu se va opri prea curând, fiindcă pare să pornească de la o problemă de moral în rândul forţelor ruse, devenită evidentă din interceptările convorbirilor.

"Îşi forjează telefoanele mobile şi încearcă să comunice unii cu alţii, atât tactic - 'Unde eşti? Unde e unitatea ta?' - cât şi, poate, acasă la Moscova. Asta facilitează mult culegerea de informaţii", arată Hall. "Şi în plus, este o decizie politică interesantă să spui, 'uite, poate că merită să le arătăm ruşilor cât de buni suntem la culegerea chestiilor ăstora', pentru a transmite cetăţenilor din ambele ţări, cetăţenilor lumii, ce se întâmplă chiar acum în armata rusă".

"E o decizie interesantă, dar este foarte revelatoare", apreciază el.

Există totuşi motive de precauţie în interpretarea războiului doar pe baza evaluărilor occidentale desecretizate. Prin definiţie, informaţiile secrete sunt o treabă complicată. Informaţiile despre operaţiunile ruse în Ucraina şi despre aparenta izolare a lui Putin nu fac altceva decât să le spună celor din afară ceea ce vor să transmită serviciile de informaţii. De aceea, neiniţiaţii nu au cum să ştie dacă aceste instantanee formează o imagine completă sau una mai selectivă.

Iar informaţiile care răzbat rămân limitate. Un oficial citat de CNN miercuri a refuzat să dea detalii suplimentare despre dezinformarea lui Putin de către consilierii săi, în afara celor deja publicate. Comunitatea de informaţii a desecretizat şi simplificat un rezumat al celor aflate, dar nu şi materialul în sine. Ca de obicei, serviciile de informaţii fac mari eforturi pentru a evita identificarea surselor lor şi a metodelor folosite pentru culegerea de informaţii.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri