Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a intensificat controalele, dată fiind perioada premergătoare sărbătorilor pascale. Inspectorii avertizează cu privire la impulsul românilor de a cumpăra mult și ieftin de Paște și atrag atenția asupra produselor care nu sunt depozitate corespunzător sau care pot fi expirate.

Sfaturile ANSVSA pentru cumpărăturile de Paște

Principala recomandare pentru consumatorii români a vicepreședintelui instituției face referire la spațiile autorizate. Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA, îndeamnă românii să cumpere doar din spații organizate, care sunt igienizate și care depozitează produsele în mod corespunzător.

De asemenea, acest sfat vine și din partea lui Horia Constantinescu, președintele ANPC, care ne transmite să nu cumpărăm carne de miel din dube amplasate pe marginea străzii.

O altă recomandare vizează dorința, dar și nevoia românilor de a cumpăra mai ieftin. Dănuț Păle precizează că, de cele mai multe ori, produsele au prețuri mai mici deoarece nu au fost verificate sanitar.

”Atenționăm și producătorii și distribuitori. Vom retrage de la comercializare produsele alterate, vom da amenzi și vom merge până la suspendarea activității până se remediază situația”, a declarat vicepreședintele ANSVSA, într-un interviu video Wall-Street.

La ce produse trebuie să fim atenți de Paște

Dănuț Păle menționează că românii trebuie să fie atenți la carnea de miel, la ouă, cozonaci sau lapte, dar și pește, produsele de sezon pentru masa de Paște.

”Noi suntem pe front, în această perioadă. Amenzile pentru luna aprilie vor depăși un milion de lei, pentru că cei care comercializează anumite produse nu conștientizează pericolul pe care acestea îl pot avea la adresa sănătății. În prezent, întâlnim cele mai mari probleme la nivelul pescăriilor, deoarece peștele este un produs care se alterează foarte repede și creează și probleme serioase asupra organismului”, a declarat vicepreședintele ANSVSA.

Păle aduce în discuție pescăriile, deoarece Postul Mare (sau Postul Paștelui) oferă credincioșilor doar două ocazii în care pot mânca pește, iar apetitul românilor pentru această categorie de produse crește la finalul celor șase săptămâni.

ANSVSA și ANPC, muncă în echipă

Dănuț Păle a precizat că ANSVSA lucrează la un plan prin care instituția să facă echipă cu ANPC-ul, iar cele două să poată verifica împreună neconcordanțele semnalate.

Potrivit lui Dănuț Păle, cele mai frecvente nereguli identificate sunt:

  • produse care nu corespund la raft,
  • produse expirate,
  • spații de producție sau de comercializare neigienizate,
  • transport neadecvat al produselor.

Acesta mai transmite românilor să sesizeze ANSVSA ori de câte ori întâlnesc vreo problemă, instituția putând fi găsită fie pe email, fie la telefon, fie chiar prin intermediul inspectorilor aflați în teren.

”Vom intensifica controalele în această perioadă, deoarece foarte mulți comercianți vor să eludeze legea”, a mai spus Păle.

Urmăriți întreaga discuție în videoul de mai jos:

În perioada 28 martie 2021 – 14 aprilie 2022, echipe de inspectori ANSVSA au efectuat, la nivel național, controale oficiale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în:

  • 6.286 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, măcelării, pescării, unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare, centre prelucrare lapte, integrate în cadrul exploataţiei);
  • 463 de mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii;
  • 84 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine, la nivelul cărora au fost sacrificate 62.248 de capete tineret ovine/caprine;
  • 21 de spaţii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor și iezilor la nivelul pieţelor (3 Arad, 2 Caraș Severin, 2 Cluj, 2 Constanţa, 1 Dâmboviţa, 1 Dolj, 4 Gorj, 4 Harghita, 1 Hunedoara, 1 Iaşi).

În aceeași perioadă, în România au fost sacrificați în total 62.248 de miei și iezi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri