Iulia Zamfir a renuntat la o cariera in avocatura pentru a se dedica unui proiect care are radacini in copilaria petrecuta la sat: bijuterii din lemn, cusute cu motive traditionale. A inceput afacerea cu 1.500 de lei, cu cateva instrumente si materiale, intr-o garsoniera din Piata Sudului si vrea sa o construiasca incet, pe termen lung.

In vara anului 2018 a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, a promovat examenul de admitere in profesia de avocat in luna august, dar nu s-a inscris in tabloul de avocati stagiari, pentru ca nu simtea ca avea sa se dedice profesiei, ci doar sa urmeze cursul facultate-job in acel domeniu. „Am dat examenul pentru ca mi-am dorit sa imi demonstrez ca nu am facut facultatea degeaba si ca pot trece peste aceasta provocare, insa nu imi doream sa fac asta, ci sa lucrez in mediul artistic, sa creez si sa transmit un mesaj prin intermediul creatiilor mele”, spune Iulia.

Procedura de deschidere a afacerii a fost destul de simpla, deoarece a invatat in timpul facultatii despre infiintarea societatilor si a avut prieteni care au ajutat-o in redactarea contractelor si i-au dat sfaturi pe parcurs pentru a legaliza LEMNeria – bijuterii migalite SRL.

Cum sa lasi avocatura in spate

LEMNeria nu este o afacere, ci proiectul de suflet al Iuliei. Ideile pentru conceperea proiectului au fost puse pe hartie inca de acum un an, cand Iulia isi dorea sa dezvolte un proiect cu motive traditionale. Proiect care s-a concretizat din luna noiembrie 2018 cu primele schite, primele informatii adunate despre partea creativa si organizatorica.

Copilaria petrecuta la bunici, in zona de deal, inconjurata de paduri a determinat pasiunea pentru lemn. De aici a venit si inspiratia pentru afacerea cu bijuterii din lemn, cusute cu motive traditionale.

„Lemnul natural are o culoare minunata, are fibra diferita de la piesa la piesa, ceea ce confera fiecarei piese unicitate. Consider ca fiecare bucata de lemn spune povestea sa din natura si avem nevoie de o bucata de natura in tot tumultul acesta urban. Majoritatea oamenilor nu privesc acest material ca fiind unul pretios, potrivit pentru bijuterii, dar uitati-va la fiecare particica dintr-o bucata de lemn sa vedeti ca este diferita, iar acest fenomen este minunat. Consider ca trebuie sa privim si minunile lumii care ne inconjoara, nu doar ceea ce ne-a fost transmis a fi pretios, iar eu am ales sa lucrez pe nepretuitul lemn de stejar cu grosimea de 4 mm, grosime ideala pentru o brosa sau un colier, tinand cont ca bijuteria este confectionata doar din lemn”, spune Iulia.

Interesul pentru motivele traditionale a urmat natural, cand bunica cosea si ii arata zestrea primita de generatii la rand, cand vedea femeile imbracate in straie de sarbatoare mergand la biserica sau la evenimentele care se intamplau in sat.

„M-am indragostit iremediabil de aceasta arta a cusutului straielor populare, dar eu doresc sa introduc in tinuta urbana motivele traditionale preluate de pe costumele populare prin accesorii contemporane. Motivele traditionale pentru mine sunt divine. Atat de multa creativitate si ingeniozitate intalnita in motivele populare foarte rar am vazut. Culorile au semnificatie, fiecare simbol are o semnificatie si daca formeaza un ansamblu, acestea sunt combinate in asa mod incat sa transmita un mesaj”, povesteste Iulia.

O afacere de garsoniera

Afacerea a inceput cu 1.500 de lei, bani cu care a cumparat lemn si un fierastrau electric, burghie, o trusa de traforaj si cateva materiale de mercerie. Atelierul este intr-o garsoniera din sectorul 4, pe langa metroul Piata Sudului, iar materialele si le procura de la magazinele de bricolaj si magazine de mercerie.

Produsele sunt expuse pe Facebook si Instagram, iar persoanele interesate pot cumpara in prezent doar online, folosind magazinul de pe pagina de Facebook si site-ul Breslo. In curand, produsele vor fi disponibile si intr-un magazin fizic, “folCHLOR”, situat pe Calea Victoriei nr. 25. In medie, un bon are valoarea de 130 de lei, deoarece cumparatorii achizitioneaza mai multe produse odata.

Pentru sarbatorile din luna martie, Martisorul si Ziua Femeii, Iulia a lansat o colectie de brose cusute atat pe lemn, cat si pe etamina si aplicate pe baza de lemn si o serie de coliere cusute. Pe langa acestea, mai sunt modele de brose, coliere si cercei ce contin lemnul simplu, vopsit sau cu diverse modele cu margele. Mai mult, Lemneria ofera reduceri de 35%.

Anul acesta, planul este de a participa la targuri si de a extinde gama de produse cu accesorii pentru barbati si de a se implica in campanii umanitare.

Sursa foto: Facebook LEMNeria - bijuterii migalite

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri