Doua tinere au deschis pe 8 martie, de Ziua Internationala a Femeii, o cafenea dedicata mamei si copilului, Mom o'clock, cu spatii de joaca pentru cei mici, cu fotolii si canapele relaxante pentru parinti, camere de alaptare, liniste si infasare – toate intr-o casa de pe strada Pictor Barbu Iscovescu, in zona Aviatorilor din Capitala. Cafeneaua este gandita de mame pentru mame si este dotata cu cele necesare pentru acestea atunci cand decid ca paraseasca perimetrul confortabil al propriei case.

Din corporatie in antreprenoriat

Oana Boia si Andra Sima, doua mame din Capitala, s-au cunoscut in compania Unilever, unde au lucrat timp de sapte ani. Acum, fiind in concediu de maternitate, au hotarat sa deschida impreuna prima cafenea din Capitala dedicata mamei si copiilor.

"Totul a inceput dintr-o nevoie pe care am simtit-o noi, personal. Cred ca faptul ca noi, fondatoarele, suntem mame, ne face sa stim exact de ce are nevoie o mama astfel incat sa se simta confortabil, chiar daca si-a uitat unele lucruri acasa si nu are la ea toata logistica necesara pentru a-si ingriji bebelusul in deplasare. Pe langa lucrurile pe care le gasesc ca facilitati, vrem sa formam o comunitate in jurul locului, pentru ca targetam, mai ales, mamele care sunt in concediu de maternitate", spune Andra Sima.

Mamele aflate in concediu de maternitate sunt principalul public al cafenelei Mom o'clock, pentru ca numarul celor care stau acasa pe o perioada de timp mai mare din concediul de maternitate a crescut odata cu majorarea indemnizatiei si pentru ca locurile in care pot iesi se limiteaza la parc si mall.

Din corporatie, Oana si Andra au deprins disciplina si obiectivele clare, ceea ce au implementat in afacerea lor si le-a ajutat sa finalizeze la timp proiectul pentru a-l deschide de 8 martie.

"Cand ne-am apucat de treaba si spuneam care e termenul nostru de deschidere si ca vrem neaparat sa deschidem de 1 martie, lumea ne privea cu scepticism si spunea ca poate suntem un pic naive, pentru ca noi aveam ideea din iulie, anul trecut, dar casa, efectiv, am gasit-o la sfarsitul lui decembrie si am inceput amenajarile la mijlocul lui ianuarie. Practic, nimeni din zona de HORECA, care trebuie sa faca amenajari destul de consistente la casa, nu ne-a dat vreo sansa, dar "am stat cu biciul" pe cei care ne-au ajutat si am avut si echipa stabilita dinainte. Noi stiam clar cu cine vom lucra, cine ne va fi project manager, cine ne va fi designer, care va fi echipa de muncitori. Stiam totul, trebuia doar sa gasim casa si lucrurile sa mearga. Planul a fost facut. In momentul in care am gasit casa, lucrurile au mers inainte", povesteste Sima.

Mancare, bautura si program

Odata ce intri in cafeneaua Mom o'clock, imediat in stanga exista o rampa care duce in garaj, acolo poate fi lasat caruciorul bebelusului. Pentru accesul la urmatorul nivel, unde este amenajat spatiul cafenelei, cu mese cu colturi rotunde, balansoare pentru copii si jucarii si o camera de infasare, este nevoie de botosi de unica folosinta, care sunt gasiti intr-o cutie, la intrare. La urmatorul etaj sunt camera de joaca, care are un perete pentru desenat, camera de cursuri, dotata cu videoproiector, camera de alaptare si baia, unde exista un leagan pentru bebelusi. La fiecare etaj, mamele au introdus masuri de precautie, precum porti si plase de siguranta.

In meniu, la sectiunea bautura, pe langa cafeaua care costa intre 9 si 15 lei, Mom o'clock mai ofera ceaiuri (15 lei), apa si sucuri (3-15 lei), smoothie-uri (18 lei), bere si vin (12-20 lei). In ceea ce priveste mancarea, mamele au ales cateva gustari atat pentru parinti, cat si pentru bebelusi si copii, fara zahar sau sare (3-18 lei), cafeneaua avand o colaborare cu doi furnizori.

In prezent, cele doua asociate au patru angajati: un supraveghetor de copii si trei pe partea de alimentatie publica, ospitalitate, care fac ture diferite.

Programul este de marti pana vineri, in intervalul 10 – 20 si de sambata pana duminica, in intervalul 10 - 22, luni fiind zi libera. Fondatoarele asteapta feedback din partea publicului, fiind dispuse sa modifice programul daca este necesar.

Al saselea plan de afaceri pentru cafeneaua mamelor

Investitia in spatiul de la Aviatorilor a fost de 80.000 de euro, bani din surse proprii si este estimata sa fie amortizata in doi ani. Circa 3.000 de euro au fost cheltuieli de care sponsorii le-au scutit pe cele doua fondatoare, asigurand jucarii si jocuri pentru copii, carti pentru cei mici si pentru adulti si alte lucruri necesare pentru bebelusi, precum balansoare si porti de siguranta.

Al saselea plan de business a fost cel mai apropiat de realitate si pe el se bazeaza cand estimeaza pentru finalul anului o cifra de afaceri de 260.000 de euro.

"Pana cand nu o sa vina lumea sa vedem exact care este cererea, nu o sa stim exact daca am estimat bine sau nu. Ceea ce vedem deja este ca feedback-urile sunt foarte bune pe partea de idee si de concept. Oamenii isi doresc pe langa un concept si o idee, sa vada cum va fi. Ce ne dorim este sa vina, sa viziteze si sa vada ca am incercat sa facem unu la unu cu ceea ce ne-am propus si chiar speram sa livram ceea ce le-am promis", spune Andra Sima.

Pentru viitor, planul celor doua fondatoare este ca dupa doi-trei ani sa deschida inca o locatie si sa se gandeasca la un model de franciza pentru cei interesati, in contextul in care deja au aparut intrebari.

Pentru viitor vor sa puna la punct un model de franciza cat mai curand posibil, iar planul este ca in urmatoarele 6 luni sa fie finalizat, timp in care vor aduna feedback si invataminte despre ce functioneaza si ce nu. Apoi, in urmatorii doi-trei ani, Oana si Andra vor sa deschida o alta cafenea cu investitia proprie.

Veniturile pe care le estimeaza la final de an vin din cafenea si din cursurile pe care vor sa le inceapa de la jumatatea lunii martie. Cursurile, care vor dura maximum doua ore, vor fi si dintre cele clasice, de care parintii au nevoie la inceput de drum: puericultura, prim-ajutor, alaptare, baby-wearing, dar si cursuri de dezvoltare personala, inteligenta emotionala, life-design, work-life-balance sau do it yourself. Mai mult, vor fi organizate si evenimente pentru parinti, la care pot veni cu copiii. Copiii pot fi lasati cu supraveghetorul in spatiul de joaca in timpul cursurilor si a evenimentelor, iar parintii se pot dedica activitatii care urmeaza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri