Cultura și educația antreprenorială s-au dezvoltat semnificativ în România, iar un exemplu simplu în acest sens este faptul că, spre deosebire de anii trecuți, antreprenorii români nu mai consideră că a avea cel puțin 1 milion de euro în bancă este sinonim cu succesul și reprezintă capătul de drum al afacerii, a declarat Alin Stanciu, partener Catalyst România, în cadrul conferinței Wall-Street Financial Forum.

“Antreprenorii români au deschis ochii la noi variante de finanțare, au înțeles ce înseamnă seed funding sau early growth funding și ce înseamnă venture capital. Vedem tot mai mulți fondatori care reușesc să vadă mai departe de prima rundă de finanțare de la un fond de venture capital și care se uită mai departe la tot drumul companiei, până la un exit către un investitor strategic sau printr-un IPO”, spune Alin Stanciu.

Catalyst a lansat cel de-al doilea fond de venture capital (Catalyst România II) la finalul anului trecut. Fondul are până la 50 milioane de euro la dispoziție pentru investiții în start-up-uri din sectorul tehnologic românesc și din regiune.

Noul fond Catalyst vrea să facă plasamente individuale cu o valoare cuprinsă între 1 și 3 milioane de euro.

“Acum 4-5-7 ani de zile vedeam antreprenori care atunci când se trezeau cu 1 milion de euro în bancă aveau senzația că misiunea lor s-a terminat, ceea ce este greșit. Nu până aici vrei să duci compania, nu vrei să ai cash 1 milion și gata “sunt milionar”. Abia apoi începe munca. Finalitatea business-ului e un IPO sau vânzarea către un investitor strategic”, consideră Stanciu.

Citiți mai mult despre noul fond Catalyst România.

Catalyst va anunța cel puțin o investiție în următoarele două-trei luni de zile, asta după ce, la momentul lansării, fondul avea deja în analiză avansată aproximativ 50 de companii.

“De atunci am avansat cu multe companii și suntem oarecum în discuții finale, la nivel de letter of intent cu patru dintre ele, așa că urmează să facem cel puțin o investiție în curând”, a explicat Stanciu.

Acesta adaugă faptul că fondul Catalyst România II caută în special companii care investesc puternic în dezvoltarea de produse și care adesea nu sunt profitabile. “Investim în companii care sunt pe o pierdere controlată pentru că au dezvoltat produse. Vrem să scalam business-ul respectiv, vrem să ducem compania spre profitabilitate în 3-4 ani de zile și ulterior să vindem pe baza de multipli de EBITDA”, a declarat Alin Stanciu.

Prin primul fond lansat în 2012, Catalyst România I, a fost unul dintre primii investitori de venture capital în start-up-uri locale de tehnologie. Fondul a avut 15 mil. euro la dispoziție și a realizat plasamente în companii precum Vola.ro, Elefant.ro, Vector Watch sau SmartBill. Primul fond Catalyst România a înregistrat o creștere anuală de 40% pentru întreg portofoliul.

Alin Stanciu a participat la conferința Wall-Street Financial Forum, eveniment organizat în parteneriat cu CEC Bank, Evergent Investments, UniCredit Bank și Raiffeisen Bank.

Sursa foto: Captura Breaking Bad / Netflix

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri