Dupa 26 de ani de munca de cercetare in cadrul Institutului de Cercetari Electrotehnice din Bucuresti, Camelia Petrescu (53 de ani) a hotarat sa isi lanseze propriul business, o afacere prin care ofera consultanta celor care isi doresc sa obtina fonduri europene.

Desi firma Euro Cons Concept era inregistrata inca din 1994, primele activitati comerciale pe acesta firma s-au desfasurat in urma cu doi ani, iar abia din septembrie anul trecut a inceput propriul-zis business-ul de consultanta pentru finantarea de proiecte prin fonduri europene.

Cu toate ca lucreaza pentru universitati sau ministere, ceea ce a contat au fost cunostintele in domeniu ale antreprenoarei si mai putin investitia financiara, care in acest caz a reprezentat suma necesara pentru amenajarea cu echipamente de birotica a apartamentului fiului fondatoarei firmei.

Un alt intreprinzator in acest domeniu declara de curand pentru Wall-Street ca in general investitia initiala intr-un astfel de business este de 2.000 euro.

Camelia Petrescu (foto) nu a oferit detalii in legatura cu cifra de afaceri pe care firma o inregistreaza in prezent sau pe care ar putea sa o obtina la finalul anului, cea de-a doua valoare depinzand foarte mult de valoarea proiectelor pentru care va lucra, dar mai ales daca acestea vor fi acceptate.

“In general, in cazul in care este acceptata de autoritatile europene, firma obtine maximum 5% dintr-un contract in valoare de 100-200.000 de euro si 1% sau mai putin pentru un contract de 500-700.000 de euro", afirma Radu Siniavschi (23 de ani), angajat si partener in cadrul Euro Cons Concept. Totodata, el a adaugat ca firma este pe profit.

Pana acum firma a lucrat pentru clienti din zona de IT, telecom, agricultura, pentru universitatii ori primarii, printre acestia numarandu-se Siveco, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Ministerul Afacerilor Externe,Ministerul Administratiei si Internelor, Directia Genereala Pasapoarte, Institutul de Cercetare Informatica, Ministerul Mediului si Padurilor sau Universitatea din Bucuresti.

In general, cei care depun dosare pentru finantare europeana isi doresc sa isi extinda businsssul ori sa modernizeze tehnologia ori infrastructura, sa creeze noi sedii ori depozite sau chiar sa investeasca in training.

Dupa cum spune Radu Siniavschi (foto), cele mai dificile proiecte sunt cele din domeniul tehnic, insa pe acestea le intelege destul de bine avand in vedere ca anul acesta a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii “Politehnica” din Bucuresti.

In general, completarea ghidului de 60 de pagini dureaza in jur de o saptamana, doua in cazul in care consultantul a mai lucrat pentru proiecte asemanatoare si in jur de trei, patru saptamani daca nu are experienta in respectivul domeniu.

Cu toate ca pare un domeniu la indemana pentru a deschide o afacere mai ales din perspectiva faptului ca investitia initiala nu este mare, Siniavschi afirma ca deocamdata concurenta nu este foarte mare si pentru sunt foarte multi intreprinzatori ori manageri care nu stiu ca isi pot finanta anumite proiecte din fonduri structural.

Insa cererea creste, iar Camelia Petrescu, fondatoarea firmei spune ca deja este in cautarea celui de-al cincilea angajat pe care are de gand sa-l invete totul de la zero, la fel cum a facut si in cazul lui Radu Siniavschi.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Start Up »Citeste si
Romania, rata de absorbtie a fondurilor europene de 32%, sub media UE