Fondatorii MedLife nu au in plan vanzarea companiei de servicii medicale dupa listarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pe modelul urmat de alte companii locale de succes care au fost preluate de grupuri internationale intrate in Romania. Cresterea MedLife, in special prin intermediul achizitiei unor alti jucatori din piata, va fi principala prioritate a companiei fondata de familia Marcu.

Actiunile MedLife (M) au intrat miercuri la tranzactionare pe bursa, pretul stabilit in piata fiind de 26,6 lei/titlu, cu 2,3% peste valoarea stabilita in oferta publica initiala (IPO). La vanzare s-a aflat fondul de private equity V4C Eastern Europe Holding V Limited si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale. Dupa IPO, Familia Marcu si-a pastrat pachetul de 51% din actiunile furnizorului de servicii medicale.

Listarea pe bursa nu a fost facuta pentru pregatirea unei ‘iesiri’ a familiei Marcu din actionariat

“Planul pe termen lung pentru MedLife? Sa ramanem in companie si sa continuam sa o crestem, desigur si prin intermediul unor noi achizitii in piata de servicii medicale. Listarea pe bursa nu a fost facuta pentru pregatirea unei ‘iesiri’ a familiei Marcu din actionariat. Nu exclud complet posibilitatea unei vanzari, insa acum nu ne gandim sa facem acest lucru”, a declarat Mihai Marcu, presedintele MedLife.

Albalact este cel mai recent exemplu al unei companii antreprenoriale romanesti care dupa o crestere constanta in ultimii ani a fost vanduta de fondatori, familia Ciurtin, catre un mare grup international care activeaza in domeniu - Lactalis. Tranzactia finalizata in acest an a avut o valoare de 75 mil. euro.

Daca am avea nevoie de finantare, sunt sigur ca as putea merge chiar acum in fata bancilor si pana dupa-amiaza am avea pe masa oferte de credite de 30 milioane euro

“Listarea MedLife ofera fara indoiala un plus de transparenta si vizibilitate companiei. In momentul de fata nu anticipez ca vom incerca sa atragem finantare de pe bursa, in primul rand pentru ca nu avem nevoie. Totusi, chiar daca am avea nevoie sunt sigur ca as putea merge chiar acum in fata bancilor si pana dupa-amiaza as avea pe masa oferte de credite de 30 milioane euro”, a mentionat Mihai Marcu.

MedLife avea datorii pe termen lung de 196,5 mil. lei la sfarsitul primelor noua luni din acest an, cu 26% mai mult decat nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2015. Compania s-a finantat pana in prezent din credite bancare si imprumuturi de la actionari.

MedLife s-a aflat in road-show la inceputul lunii decembrie, pentru promovarea companiei in randul investitorilor internationali. Marcu spune ca principalele intrebari ale fondurilor de investitii straine au vizat istoria si planurile de crestere ale companiei, cu o atentie sporita asupra datelor financiare.

O companie nu se poate conduce de pe telefonul mobil. (…) Nu incercati sa vindeti o afacere pe care nu o aveti; incercati sa oferiti investitorilor ceea ce sunteti cu adevarat

“Daca te prezinti in fata investitorilor fara informatii financiare foarte detaliate despre propria companie, mai bine nu te duci; o companie nu se poate conduce de pe telefonul mobil. Sfatul meu pentru antreprenorii care vor sa se listeze este sa fie autentici, deoarece investitorii cumpara si persoana din spatele afacerii. Nu incercati sa vindeti o afacere pe care nu o aveti; incercati sa oferiti investitorilor ceea ce sunteti cu adevarat, pentru ca vor intelege imediat daca povestea voastra poate sau nu sa aduca o crestere”, spune presedintele MedLife.

Potrivit acestuia, decizia IPO-ului a fost usurata de faptul ca MedLife indeplinea deja majoritatea criteriilor de guvernanta corporativa cerute unei companii listate pe bursa. “Sunt lucruri pe care le faceam deja si de care nu ne temeam. Am colaborat pana acum foarte bine cu ceilalti actionari si sunt constient de faptul atunci cand esti listat pe bursa trebuie sa fii deschis catre toti actionarii minoritari”, a declarat Marcu.

MedLife concureaza pe piata serviciilor medicale private cu retele precum Regina Maria, Medicover sau Sanador. Statul roman este insa un competitor cat se poate de real pentru MedLife, avand in vedere ca o buna parte din clientii companiei private sunt persoane cu venituri medii sau mari care evita spitalele de stat din Romania, marcate de coruptie, servicii de calitate slaba si administrare slaba. De altfel, in prospectul IPO-ului s-a si mentionat faptul ca imbunatatirea serviciilor medicale oferite de statul roman ar putea avea un efect negativ asupra MedLife, temperand cresterea companiei.

Foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri