Steve Ballmer a intrat in istorie cu aceasta celebra replica. Intotdeauna numarul 1 si jumatate de la Microsoft, Ballmer era acela care, in timpul studentiei de la Harvard, il tara dupa el pe Bill Gates la petreceri.
Steven Anthony Ballmer

Steven Anthony Ballmer s-a nascut pe 24 martie 1956, in Detroit, Michigan. Tatal sau, angajat al companiei Ford, era un fost emigrant suedez care s-a casatorit cu o evreica de cetatenie americana. Fiul lor a crescut in Farmington Hills, in apropiere de Detroit, si inca de mic a fost incurajat de parinti sa urmeze o facultate buna.

Cu timpul, Ballmer s-a indragostit de sport, insa nu avea prea mult talent pentru asa ceva. In perioada in care era elev al scolii Country Day School din Detroit, unde era unul dintre cei mai buni elevi, si-a indeplinit dorinta de a face parte din lumea sportului devenind managerul echipei de baschet. Antrenorul si-l aminteste ca cel mai bun manager pe care l-a intalnit vreodata.

Legaturile bune

Cu 800 de puncte castigate la testul SAT a intrat rapid la Universitatea Harvard, unde s-a imprietenit cu Bill Gates. Cei doi erau total diferiti Gates era un maniac al computerelor, in timp ce Ballmer era genul omului de afaceri dar tocmai aceste diferente i-au transformat in prieteni pe viata.

Totusi, Ballmer nu era interesat sa inceapa atat de devreme o afacere cu Gates. In schimb a vandut anunturi pentru ziarul scolii Harvard Crimson si a revigorat financiar jurnalul literar The Advocate. Orientat fiind pe o cariera in lumea afacerilor, Ballner a absolvit in 1977 cu Magna cum Laude in matematicile aplicate.

Cu experienta castigata in anii de facultate, s-a alaturat echipei Procter & Gamble unde a fost asistentului managerului de productie si a lucrat la numeroase campanii publicitare. A intrat apoi la Stanford Graduate School of Business cu speranta de a-si obtine MBA-ul.

Asumarea riscului

Numai dupa un an, a plecat in Seattle pentru a-si lua o slujba pe perioada verii la Microsoft. Compania avea numai 23 de angajati, si vanzari anuale de 12.5 milioane $. Gates l-a convins pana la urma pe Ballmer sa abandoneze Stanford Graduate School of Business si sa lucreze impreuna permanent. In 1980, s-au inteles pentru un salariu de 50.000 $ si un procent de 7% de la pornire.

Rolul lui Ballmer in aceasta companie era sa stabileasca parametrii exacti ai acesteia. Prima sa actiune in aceasta pozitie a fost sa restructureze politica Microsoft si sa dubleze numarul de angajati ai firmei. Din acest moment, s-a nascut unul dintre cele mai celebre parteneriate din lumea afacerilor din intreaga lume: Gates urma sa se ocupe de viziunea tehnologica a companiei in timp ce Ballmer era responsabil de evolutia financiara a acesteia.

Constructia unui imperiu

Initial, cand Ballmer se alaturase echipei Microsoft, conducea cateva departamente in cadrul firmei Sistemele Operationale de Dezvoltare, Operatiunile, Vanzarile si departamentul de asistenta pentru clienti. In iulie 1998, a fost promovat in functia de presedinte.

Doi ani mai tarziu, in ianuarie 2000, Bill Gates i-a cedat pozita de CEO celui mai bun prieten al sau. In acest moment, desi Gates a ramas presedinte, Steve Ballmer si-a asumat intreaga responsabilitate manageriala asupra companiei intr-un moment in care Microsoft urmarea extinderea pe piata software.
Casatorit din 1990 si tata a doi baieti, Ballmer este fara nici un dubiu unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din lume. Si inca mai are timp sa fie unul dintre fanii echipei Detroit Pistons si participant regulat la jocurile celor de la Seatlle SuperSonics. Daca nu ar fi fost Ballmer, exista o mare sansa ca viata sociala a lui Bill Gates sa fi fost moarta si acum, avand in vedere ca Ballmer era acela ca il tara practic pe Bill dupa el la petreceri in timpul studentiei la Harvard. Gates era genul maniacului retras in lumea calculatoarelor, in timp ce Ballmer era un extrovertit, tipul omul de afaceri jovial si descurcaret.

Pentru anumiti oameni, sa fii super imbracat reprezinta o parte esentiala a personalitatii. Din nefericire, se pare ca nu e si cazul lui Steve Ballmer. Da, are un stil propriu care il face sa poarte costume de calitate pentru intalnirile de afaceri, dar ori de cate ori are ocazia sa participe la o conferinta de presa de exemplu pentru lansarea unui nou produs, intotdeauna alege doar o camasa.

Energia sa e cea care poarta Microsoft mai departe. A fost intodeauna piesa de legaturta in relatiile de dezvoltare intre clientii si partenerii Microsoft. Intotdeauna depisteaza o afacere buna atunci cand o vede, un prim exemplu fiind platforma Microsoft .NET.
Exista oameni care il considera pe Ballmer un dusman periculos, un om care nu s-ar opri pana cand afacerea lui nu ar fi prima in domeniu. In orice caz, este singurul multimiliardar din America care a ajuns la acest nivel financiar lucrand pentru altcineva.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri