Circuitul turistic “rosu”, legat de urmele comunismului si ale dictaturii, la care se gandesc oficialii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului s-ar putea dovedi un proiect de succes, daca va fi realizat si promovat in stransa colaborare cu companiile private din domeniu, sustin principalii jucatori de pe piata interna de profil.
Ministrul Elena Udrea a declarat ca pregateste un circuit turistic pe tema dictaturii comuniste. Mai exact, circuitul va fi realizat pe urmele lui Nicolae Ceausescu si va include locuri marcante din viata acestuia, inclusiv cel in care a murit.

“Este un proiect interesant. Ideea nu e rea, e chiar una atractiva. In general, oamenii sunt interesati de astfel de obiective. Suna interesant sa vizitam casele lui Ceasescu”, a declarat poroprietarul agentiei de turism Paralela 45, Alin Burcea.

De aceeasi parere este si Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, care crede in sansele de reusita ale proiectului, dupa modelul celui din Berlin.

“Orice fel de idee este binevenita, daca trezeste interesul turistilor. Si in Berlin sunt astfel de zone turistice, care aduc aminte de moment mai mult sau mai putin placute, chiar in zona zidului Berlinului. Nu trebuie sa ne ascundem istoria. Daca exista si bani de promovare, e bine ca se intampla”, a spus Anastasiu.

Proprietarul agentiei Eximtur, Lucia Morariu, crede ca si Romania ar trebui sa realizeze un astfel de traseu turistic, dupa modelul altor state.

“Nu agreez ideea de a vorbi laudativ de Ceasescu, insa si in alte tari sunt valorizate astfel de personaje chiar daca sunt personaje negative”, a spus Morariu.

In acelasi timp, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Corina Martin, considera ca circuitul turistic legat de urmele comunismului si ale dictaturii va atrage turisti straini interesati sa viziteze locurile legate de Ceausescu, daca se va reusi crearea unei povesti despre aceasta epoca si, in acelasi timp, se va realiza promovarea acestui simbol.

“Un circuit rosu, legat de urmele comunismului si ale dictaturii, care sa includa locatiile legate de nastere, copilarie momentele esentiale din dictatura sa, si locul unde a sfarsit, ar atrage fara indoiala interesul unei anumite categorii de turisti, interes care trebuie impachetat si promovat pentru a atrage un flux turistic important. Epoca ceausista face parte din istoria acestui popor si istoria trebuie respectata si pusa in valoare . Punerea in valoare inseamna si promovarea in circuite turistice, care sa faca cunoscute aceste episoade ale istoriei romanilor si sa promoveze, in subsidiar, destinatiile romanesti de vacant. Odata ce vor fi facute investitii in infrastructura turistica specifica necesara, va creste imediat si interesul investitorilor hotelieri si de agrement pentru a investi in acele zone “, a mentionat Corina Martin.

Cu toate acestea, reprezentanti din randul companiilor de profil sustin ca proiectul ministerului trebuie realizat si promovat in colaborare cu jucatorii din domeniu.

“Nu am incredere in circuitele promovate de ministrii. Agentiile ar trebui sa se ocupe de acest lucru. Rolul ministerului este acela de a mediatiza un produs creat de touroperatori. Nu am incredere in produsele create de Guvern, angajatii de la ministerul turismului vin la munca si isi iau banii fie ca e bine sau nu. Daca nu exista un fond comercial nu are nicio sansa. Produsul trebuie promovat la targurile de turism. Daca nu, va fi un rateu, la fel ca si proiectul din 2007 cu Sibiu – Capitala Culturala Europeana”, a precizat Alin Burcea.

Proprietarul agentiei Eximtur, Lucia Morariu, considera ca in contextul in care ministrul Elena Udrea a mentionat China ca piata importanta de turisti pentru, trebuie rezolvata problema vizelor pentru acestia inainte de realizarea circuitului rosu.

“Sunt multe de facut pana la punerea in practica a acestui proiect, iar in primul rand trebuie facilitata accesarea vizelor pentru cetatenii chinezi”, a spus Morariu.

Si ministrul de Externe Teodor Baconschi arata recent ca isi doreste ca PDL sa promoveze, "foarte rapid", prin hotarare de Guvern, un proiect de infiintare a unui muzeu al dictaturii comuniste.

Foto: Nicolae si Elena Ceausescu in Australia, vizitand Parcul National din Canberra (1988)


Comenteaza aici. Ce parere ai despre ideea Elenei Udrea? Credeti ca va fi implementata?





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri