Ioan David, directorul general al retelei hoteliere Ibis Romania, parte a grupului international Accor, a vorbit intr-un interviu acordat wall-street.ro despre evolutia businessului pe care il conduce, problemele din turism si posibilitatile de crestere ale acestui sector.
El descrie anul 2012 ca pe un an dificil, in care turismul a fost influentat negativ de mai multi factori, printre care vremea nefavorabila de la inceputul anului, dar si criza politica.

“Dupa cum a inceput anul, cu multa zapada, apoi din alt punct de vedere – schimbarea a minimum trei guverne, cifrele pe care le inregistreaza turismul astazi sunt mai mult decat corecte. Din cauza crizei politice multi diplomati nu au mai venit in tara, si nici o parte dintre potentialii investitori”, a spus Ioan David.

Potrivit datelor Institutul National de Statistica (INS), sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut in primele zece luni din acest an cu 10,3%, respectiv cu 7,6%. Astfel, sosirile au insumat 6,646 milioane, iar innoptarile 16,771 milioane.

Oprirea platilor POSDRU a dus la amanarea multor evenimente

De asemenea, Ioan David a adaugat ca intreruperea termenului de plata pentru cererile aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), anuntata de Comisia Europeana in luna februarie, a afectat veniturile unor unitati de cazare prin anularea evenimentelor ce urmau sa aiba loc pe tot parcursul anului pe aceasta tema.

“Ce ne-a afectat atat la cazari, cat si la conferinte, este sistarea platilor POSDRU. Asta pentru ca urmau sa se deruleze programe de traininguri pe aceasta tema, iar noi avem capacitatea necesara de a le gazdui. Inca din luna februarie s-au sistat complet rezervarile pe care le aveam in acest scop”, a exlicat David, care a adaugat ca astfel de evenimente au avut un impact pozitiv in afacerile inregistrate de companie in anul anterior.

El a adaugat ca 30% dintre persoanele care participau la traininguri contractau si cazare in hotel.

Evenimentele importante pentru Romania, slab promovate

O alta problema pe care Ioan David a identificat-o este slaba promovare a evenimentele care se intampla in Bucuresti si in restul tarii, intre care putem enumera evenimentele culturale si sportive.

“Evenimentele din Romania sunt foarte slab comunicate, precum campionate din sport sau Festivalul Internațional „George Enescu”, care in 2011 a adus 16.000 de turisti in doua saptamani in Bucuresti. Ar trebui pus un pic de profesionalism in comunicarea acestor evenimente din partea ministerului, dar si a primariilor”, a mai subliniat David.

Cum se poate dezvolta turismul din Bucuresti

Ioan David sustine ca pe piata din Bucuresti se simte o crestere pe piata de leisure (timp liber).

“Credem ca acolo este o marja de progres destul de mare in comparatie cu celelalte capitale. Dezvoltarea in Bucuresti ar putea veni de pe doua segmente importante, una este partea de leisure, care este foarte slab dezvoltata in comparatie cu Budapesta, Praga sau alte capitale. De asemenea, parte de evenimente, congrese, conventii, saloane - aceasta este segmentul de business, dar care este corelat cu leisure, pentru ca multi dintre oamenii de afaceri raman de obicei si in weekend sa se relaxeze”, a precizat Ioan David.

Venituri in crestere pentru acest an

Seful hotelurilor Ibis estimeaza pentru anul 2012 venituri in crestere fata de 2011.

“Estimam pentru intreg anul 2012 o crestere a veniturilor. Ne ajuta sa crestem partea de evenimente, cum au fost finala Europa League sau alte evenimente sportive, pentru ca in hotelurile Ibis se cazeaza multi dintre suporteri. De asemenea, celelalte servicii evolueaza in paralel cu cazarea. Logistica ne ajuta sa asiguram toate serviciile”, a explicat David.

De asemenea, compania a organizat pe tot parcursul anului pachete speciale pentru turistii cazati in hoteluri care au inclus pe langa cazare posibilitatea de a vizita Muzeul Antipa, barurile din Centrul Vechi sau sa se plimbe cu autocarele turistice.

In 2011, cele patru hoteluri Ibis au intregistrat venituri in valoare de circa 35 milioane de lei, iar in acest an rulajul ar putea urca la 37,1 milioane lei.

Lantul hotelier international Ibis opereaza in prezent patru hoteluri in Romania, dintre care doua in Bucuresti, unul in Constanta si unul in Sibiu. Ibis este parte din grupul hotelier international Accor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri