Numarul de manageri privati care renunta la Tarom este in crestere, Nicolae Demetriade si-a dat demisia luna aceasta din cele doua functii pe care le detinea la compania aeriana, pentru ca Ministerul inca intervine in deciziile companiei.

Intrebat de ce sunt atatea schimbari la Tarom, Demetriade a raspuns: “nu s-a renuntat la interventia Ministerului in deciziile companiei”.

Referitor la decizia de a renunta la functiile de administrator si director executiv al Tarom, Demetriade a raspuns: “consider ca la Tarom ne-am indepartat de prevederile Ordonantei de Urgenta 109/2011 privind managementul privat. Este trist ca se intampla atatea schimbari in cadrul companiei Tarom, este foarte trist”.

Demetriade a fost numit in CA al Tarom in luna mai.

Lucian Isar, fost membru al Consiliului de Administratie al Tarom, a fost scos pe 29 mai din Consiliul de Administratie Tarom, la ordinul ministrului Transporturilor.

Isar a dezvaluit pe blogul sau ca CEO-ul este „rugat“ aproape zilnic, in ultima perioada, sa se imbolnaveasca ori sa se ceara afara pentru orice motiv doreste sa invoce, nu cred ca va parasi compania a carei performanta deja o imbunatateste. Oferetele care i se fac CEO-ului variaza de la a i se oferi o pozitie de consilier la nivel de board pana la a sta pur si simplu acasa doar sa renunte de buna voie la pozitia de CEO.

Potrivit unor surse din piata, Dan Pascariu va fi revocat din pozitia de presedinte CA al Tarom, iar mandatul de CEO al belgianului Christian Heinzmann va reveni la durata de patru ani.

In iunie, Heinzmann declara ca a semnat un document la solicitarea presedintelui Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, care prevede printre altele ca durata mandatului sau a fost redusa de la patru ani la un an, mentionand ca pana in luna noiembrie isi va pastra functia de CEO si responsabilitatile aferente.

Seful CA, Dan Pascariu, afirma la vremea respectiva ca exista mai multe nemultumiri la adresa activitatii lui Heinzmann, iar reducerea duratei mandatului a fost o concluzie la care s-a ajuns de comun acord.

In septembrie, Heinzmann acuza consiliul de administratie ca ii blocheaza deciziile si ca este “limitat la conducerea operatiunilor de zi cu zi. Avem opinii diferite, asta este cel mai bun raspuns. Asa cum ati mai citit prin presa, ei spun lucruri cu care eu, pur si simplu, nu sunt de acord. Atat”.

CA-ul Tarom a hotarat la 22 iunie sa urgenteze aplicarea masurilor din planul de management prin numirea lui Nicolae Demetriade in functia de administrator-director executiv.

La finele lunii septembrie, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat ca mandatul CEO-ului Tarom, Christian Heinzmann, se va incheia pe 19 noiembrie. Belgianul anuntase anterior ca isi doreste sa-si continue activitatea in cadrul companiei aeriene si dupa aceasta data.

Tarom a incheiat primul semestru cu pierderi de 63 milioane lei, in scadere fata de rezultatul negativ de 120 de milioane de lei din prima jumatate a anului trecut. Venituri operationale au atins 534 milioane lei, fata de 498 milioane lei la jumatatea anului trecut.

Planul de management, aprobat de Consiliul de Administratie in luna martie, prevede pierderi de 143 milioane lei in acest an, de 18 milioane lei in 2014, urmand ca in 2015 si 2016 compania sa realizeze profit de 92 milioane lei, respectiv 173 milioane ei.

Compania urmareste, de asemenea, o crestere a numarului de pasageri transportati cu 100.000 pe an, de la 2,3 milioane in acest an la 2,6 milioane in 2016, si o majorare a gradului de incarcare a aeronavelor, de la 68% in acest an la 75% in 2016.

Tarom are o flota formata din 24 aeronave, Airbus, Boeing si ATR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri