Noul muzeu Principia a fost amenajat in Cetatea Alba Carolina, intre Muzeul National al Unirii si Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, pe locul unde in ultimii ani au fost descoperite fragmente importante din castrul roman Apulum. Directorul adjunct al Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat ca Muzeul Principia cuprinde o portiune din fosta cladire a comandamentului castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina, precum si alte vestigii din castru, descoperite in timp de arheologi, scrie Mediafax.

Inel a explicat ca Principia era cea mai impunatoare cladire din castrul roman, avand aproximativ 60 de metri latime si 80 de metri lungime. Potrivit acestuia, in noul muzeu vizitatorii vor putea vedea, printre altele, camera de tezaur in care erau depozitate finantele legiunii, zona in care erau birourile ofiterilor, dar si o instalatie de incalzire romana, denumita hipocaust. De asemenea, in interiorul muzeului vor putea fi vazute stindardele si insemnele legiunii romane, dar si statuile imparatilor Hadrian si Traian, cel de-al doilea cunoscut ca si cuceritor al Daciei.

Muzeul are si o curte in care sunt expuse alte vestigii romane descoperite in timp de arheologii care au cercetat situl castrului roman Apulum. Muzeul Principia a fost amenajat printr-un proiect cu finantare europeana, in valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, derulat de Primaria Alba Iulia. Muzeul Principia poate fi vizitat din acest weekend, cand a fost deschis oficial, taxa de intrare fiind de 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copiii de peste 6 ani si adolescenti. Programul muzeului va fi de luni pana duminica, intre orele 09.00 si 21.00, iar vizitatorii sunt condusi de ghizi costumati in uniforme militare romane.

Citeste si:

Cetatea din Alba Iulia a fost construita la inceputul secolului al XVIII-lea, intre anii 1714-1738, fiind considerata una dintre cele mai importante si mai bine conservate fortificatii bastionare de tip Vauban din Europa. Cetatea este ridicata pe locul in care a existat o fortificatie medievala, care la randul sau fusese construita peste castrul Legiunii a XIII-a Gemina. Orasul Alba Iulia purta in perioada romana numele Apulum si era un important centru atat militar, cat si comercial.

Sursa foto: Shutterstock.com