Compensatii pentru pasagerii ale caror avioane sunt anulate sau intarziate

Companiile aeriene vor fi penalizate, de la 1 ianuarie, daca nu vor respecta drepturile pasagerilor, acestea urmand sa fie definite mult mai clar prin urmatoarele acte normative initiate de MTCT, a declarat ministrul transporturilorm Radu Berceanu. "Vom sanctiona companiile aeriene in cazul in care pasagerii vor considera ca le-au fost incalcate drepturile", a precizat Berceanu, potrivit NewsIn.

Totodata, pasagerii curselor aeriene vor fi informati asupra drepturilor lor atunci cand calaoresc cu avionul prin intermediul unor afise care vor fi lipite in incinta aeroporturilor, de la 1 ianuarie. "Saptamana trecuta, la Arad, m-am intalnit cu pasagerii unei curse nemultumiti ca erau tinuti in aeroport fara ca reprezentantii companiei aeriene sa le fi asigurat minimul de facilitati. Compania respectiva nu avea o aeronava a carei aparatura sa ii permita sa aterizeze in conditii de vizibilitate minima, iar pilotul nu era calificat pentru aceasta operatiune, desi pe aeroportul din Arad se putea decola si ateriza", a explicat Berceanu.

Pasagerii ale caror zboruri au fost anulate sau intarziate, precum si cei refuzati la imbarcare, desi aveau bilete cu confirmare, vor primi compensatii cuprinse intre 250 si 600 de euro de la 1 ianuarie, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern initiat de MTCT.

Directiva Parlamentului European si al Consiliului European din 2004 stabileste reguli comune privind compensarea pasagerilor in cazul refuzului la imbarcare si al anularii si intarzierii zborurilor, norma urmand sa fie aplicata in Romania de la 1 ianuarie 2007.

Astfel, pentru zborurile de 1.500 de kilometri sau mai putin, compensatia are o valoare de 250 de euro, iar pentru zborurile intercomunitare, de peste 1.500 de kilometri, compensatia se va ridica la 400 de euro. Pentru celelalte zboruri, compensatia va fi de 600 de euro.

Potrivit proiectul de hotarare de Guvern initiat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), prevederile vor fi puse in aplicare de Oficiul pentru Protectia Consumatorului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Citește și
Aeroportul din Cluj reia zborurile spre Marea Britanie, Spania, Olanda şi Belgia
Setari Cookie-uri