Faptul ca statul va acorda si anul viitor vouchere de vacanta va conduce la un plus de turisti pe litoral de peste 300.000 de romani, iar inca pe atat vor vrea sa mearga la mare, dar nu vor mai gasi locuri disponibile in capetele de sezon, potrivit estimarilor Litoralulromesc.ro, agentia de turism care vinde cele mai multe vacante in statiunile romanesti de la malul Marii Negre.

Pe litoral ajung in fiecare an in jur de 1,3-1,4 milioane de turisti, iar majoritatea celor 1,2 milioane de bugetari care primesc tichete de vacanta vor sa ajunga, de asemenea, pe litoral. Chiar daca o parte importanta din cei peste 1,3 milioane de romani care ajung la mare sunt bugetari care s-ar fi dus in concediu la mare si fara vouchere, din estimarile litoralulromanesc.ro, mai mult de jumatate dintre cei care primesc tichete n-ar fi ajuns pe litoral fie pentru ca nu si-ar fi permis financiar, fie ar fi ales destinatii externe.

Chiar daca in acest an voucherele s-au acordat tarziu, iar cei care le-au primit au ratat luna iunie, cand vacantele la mare sunt mai ieftine, si, cel mai important, au ratat ofertele early booking puse in vanzare inca din toamna anului trecut, tot s-a simtit o crestere a numarului de turisti cu peste 10% fata de anul trecut, ceea ce inseamna in jur de 150.000 de romani care au ajuns la mare doar datorita voucherelor de vacanta.

"S-a ajuns ca in luna august si in prima parte a lunii septembrie agentiile si hotelurile de pe litoral sa fie asaltate de cereri pe care nu le-au putut onora. Doar agentia litoralulromanesc.ro, care a vandut in aceasta vara mai mult de 75.000 de vacante la mare, s-a vazut in situatia de a nu mai putea gasi locuri pentru alti 20.000 de turisti. Din estimarile noastre, la nivelul intregului litoral au ramas, in acest an, pe dinafara sute de mii de romani", a declarat Ionut Nedea, CEO litoralulromanesc.ro.

Inca 300.000 de turisti vor ajunge pe litoral in 2019

In acest context, turoperatorii se astepta ca anul viitor numarul de turisti pe litoral sa fie cu peste 300.000 mai mare decat in 2018, cresterea mare urmand sa aiba loc in capetele de sezon.

"Acum, principala problema pe litoral nu e sa trimiti un numar mai mare de turisti, ci ca sezonul nu poate fi mai lung, pentru ca incep scolile foarte devreme si se termina foarte tarziu. Daca masura acordarii voucherelor ar fi corelata cu lungirea vacantei, cresterea sezonului ar mari si mai mult numarul de turisti. Daca ar fi vacanta mai lunga cu o saptamana la inceput si o saptamana la final, ar veni, in plus, pe litoral, peste 300.000 de persoane", a precizat Ionut Nedea.

Un alt efect al prelungirii cu inca un an a acordarii voucherelor va fi si modificarea structurii sezonului. Daca in anii anteriori varful de sezon, in care hotelurile de la mare se umpleau, era 20 iulie - 20 august, de acum inainte varful de sezon se va muta in intervalul 1 iulie - 31 august.

Un alt efect pozitiv al tichetelor va fi si ca unele structuri de cazare care pana acum functionau in alt regim vor dori sa se clasifice.

"Pe de alta parte, atunci cand cererea e mare, vor fi si investitii in extinderea spatiilor de cazare, nu neaparat in construirea de la zero, cat a renovarii unor etaje sau corpuri care stateau nefolosite. Voucherele vor avea si un efect negativ, si anume ca unii proprietari nu vor mai investi in modernizarea hotelurilor. Atata timp cat nu poti acoperi cererea, nu esti motivat sa faci investitii in active si servicii, in conditiile in care o masa foarte mare de turisti e miscata artificial catre o anumita zona din industria hoteliera. Vorbim de unitatile care nu investeau in calitate, pentru ca cei care o faceau pana acum o vor face in continuare", a mai spus Ionut Nedea.

Litoralulromanesc.ro a inregistrat in 2017 un volum de vanzari de 22 milioane de euro (la Ministerul Finantelor este raportat doar comisionul asa cum se intampla in cazul multor agentii de turism), iar prin intermediul agentiei au ajuns anul trecut in statiunile romanesti de la Marea Neagra peste 150.000 de turisti. Portalul promoveaza peste 400 de structuri de cazare in 13 statiuni de pe litoralul romanesc, de la unitati de o stea pana la cele de cinci stele.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri