Dupa un an in care vanzarile agentiei de turism Paralela 45 au crescut cu 25% (un rulaj de aproximativ 60 de milioane de euro), Alin Burcea, proprietarul touroperatorului, a anuntat obiectivele pentru 2019: deschiderea 2-3 agentii noi, consolidarea turismului intern, proiecte noi pe partea de turism de incoming. Din pacate, Romania nu are (inca) o strategie pentru partea de incoming, iar agentiile de turism care fac incoming nu primesc niciun fel de sprijin din partea statului. "E nevoie de munca in echipa. Am fi avut nevoie sa avem un minister care sa fie alaturi de noi", a declarat Alin Burcea, la bilantul sezonului 2018.

Vanzarile touroperatorului Paralela 45 au crescut anul acesta cu 25% si estimeaza ca va ajunge la un rulaj anual de 60 de milioane de euro, din care 10% reprezinta rezervarile si vanzarile online neasistate. Pentru anul 2019, Alin Burcea, proprietarul agentiei, estimeaza ca rulajul va creste cu 15%.

"Factorii care ne-au facut sa crestem au fost: increderea in brand, investitiile in tehnologie, destinatiile noi lansate anul acesta si cresterea de 100% pe circuite. Am investit o suma destul de mare ca sa facem actualul site de vanzari. Am vandut pachete turistice de circa 4 milioane de euro. De asemenea, am lansat site-ul corporate, in care am investit 30.000 de euro", a declarat Alin Burcea.

Obiectivele Paralela 45 pentru anul 2019 sunt legate de deschiderea a 2-3 agentii de turism, consolidarea turismului intern si proiecte noi pe turismul de incoming, plus lansarea unui site dedicat acestui tip de turism.

"Vrem sa atragem turisti straini in Romania. China este o tara buna din care putem aduce turisti. Putem sa facem asta, dupa 3 ani de zile in care nu a venit niciun turist chinez in Romania, din cauza vizelor", a spus Alin Burcea.

In ciuda faptului ca agentiile specializate pe incoming au inregistrat anul acesta cresteri consistente, la nivel de autoritate nationala nu exista nicio intentie de a ajuta touroperatorii sa atraga strainii in tara.

Pe partea de incoming, la nivel de tara, ne trebuie o strategie si sa stabilim care sunt tarile tinta. Asta inseamna munca in echipa. Am fi avut nevoie sa avem un minister care sa fie alaturi de noi. Noi nu avem hoteluri pentru incoming. Acum, daca vrei sa faci o rezervare pentru septembrie, octombrie 2019, pentru straini, la Sibiu, trebuie sa o faci cu un an inainte. Sunt 6 hoteluri de toate, iar locurile se dau foarte repede. Trebuie neaparat sa fie data o OUG, o lege ca sa se poata construi mai multe hoteluri. Trebuie create niste avantaje

Alin Burcea, proprietar Paralela 45

Proprietarul Paralela 45 apreciza decizia Guvernul de a reduce TVA-ul la hoteluri, insa atrage din nou atentia ca nu exista niciun sprijin pentru agentiile de turism. "Supararea mea personala este ca cei din Executiv cred ca agentiile nu fac nimic. Noi suntem considerati oaia neagra si in contiuare avem 19% la TVA. Nu mi se pare in regula. Din acest motiv sunt pana in 50 de agentii care fac incoming in toata tara din totalul de circa 2.600 de agentii. Nu exista niciun sprijin pentru agentiile de turism. Cum il atragi pe agentul de turism sa aduca straini in tara?", a spus Alin Burcea.

Alin Burcea, despre garantarea pachetelor turistice: Ne-am facut de ras la Bruxelles

In luna august 2018, directiva europeana care vizeaza garantarea pachetelor turistice a fost transpunsa intr-un proiect de lege adoptat de catre Guvern. Agentiile de turism nu sunt multumite de aceasta lege, pentru ca nu este aplicabila din punct de vedere tehnic.

"Ne-am facut de ras la Bruxelles, pentru ca acest act normativ trebuia sa intre in vigoare pe 1 iulie 2018. Am mai cerut 2 luni de gratie, dupa cei 3,5 ani. In acest moment, Ordonanta este foarte vaga, trebuie sa asiguram banii turistilor, si toate companiile de asigurari ne intreaba cat. Noi trebuie sa le dam o cifra, insa pentru ca nu avem norme, nu le putem da nicio cifra. Ne dorim sa vedem cat trebuie sa asiguram. Astazi, 1 octombrie, suntem intr-o ceata totala. Aceasta ceata dispare numai prin acte normative. I-am propus ministrului sa facem ca in Franta: trebuie sa asiguri un procent din pachete. De exemplu, daca avem 20 de milioane de euro, 15% din suma trebuie asigurata. Insa niciun asigurator nu asigura o suma incomensurabila. Dupa OUG, nu stim ce avem de facut", a declarat Alin Burcea.

Voucherele de vacanta au revitalizat statiunile balneo

Cat priveste turismul intern, datorita voucherelor de vacanta acordate bugetarilor cererea a crescut anul acesta cu 60%, fata de 2017. "Guvernul Romaniei doreste sa prelungeasca voucherele. Partea de vouchere trebuie sa creasca. Asteptam niste facilitati pentru noi dezvoltari turistice in Romania", a adaugat Alin Burcea.

Voucherele de vacanta au revitalizat toate statiunile balneo. "Vanzarile pe statiunile balneo s-au dublat. Ne asteptam ca cei de acolo sa si reinvesteasca banii pe care i-au incasat anul acesta. Pentru 2019 vrem sa realizam pachete de patru-cinci zile in valoare de 1.450 lei, cat este valoarea voucherelor", a precizat Burcea.

Cele mai cautate destinatii de vacanta: "A fost anul Antalyei"

Antalya, vedeta sezonul estival 2018, Grecia, Spania, Portugalia si Romania au fost cele mai cautate destinatii din oferta turoperatorului Paralela 45, in sezonul 2018.

2018 a fost anul cu cele mai multe curse charter spre Antalya, un numar de 10 pe saptamana, cu plecare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Targu Mures, dar si spre Alanya, una pe saptamana, introdusa in acest an, pentru a scurta durata de transfer a turistilor spre Side si Alanya.

A fost anul Antalyei, cu o crestere de 120% a vanzarilor fata de anul trecut. Peste 18.000 dintre clientii nostri au mers in vacanta pe litoralul turcesc. Anul viitor vom avea cel putin sase curse charter pe saptamana din Bucuresti si tot atatea din tara si estimam o crestere cu 20% a cererii.

Alin Burcea, proprietarul Paralela 45

Insulele grecesti din oferta turoperatorului, carora li s-au adaugat vara aceasta Samos si Lesbos, au inregistrat cresteri de pana la 15%, fata de 2017, la un grad de ocupare a curselor charter de 98%, in timp ce cererea pentru vacante in Spania, Portugalia, Italia, Cipru a fost mai mare cu 10%.

Anul viitor, Paralela 45 urmeaza sa lansate si vacante pentru Tunisia si Egipt.

Vacante preferate de romani toamna si iarna

Toamna si iarna, cele mai cautate vacante sunt circuitele. "Cresterea pe circuite in 2018 a fost de 100%. Romanii nu se mai uita la chilipiruri atunci cand vine vorba de vacantele lor. Noi incercam sa acoperim toate destinatiile", a spus Alin Burcea.

De Revelion, cand se poarta destinatiile insorite, din oferta turoperatorului nu lipsesc Antalya, Dubai, Cipru, Maldive, Singapore si Insula Bintan, Singapore si Malaezia, Thailanda, cu tarife care pornesc de la 543 de euro/persoana. Pe langa acestea, turistii pot alege vacante in marile orase europene ori circuite in Iordania, Israel, Tunisia, India cu tarife care pornesc de de la 225 de euro si ajung pana la 1.630 de euro/persoana, cu toate taxele incluse.

Peste 50 de circuite din oferta pentru 2019 sunt deja disponibile. Cele mai solicitate sunt programele pentru Japonia, India, Maroc, Indonezia, Argentina si Brazilia, de sapte pana la 20 de zile si tarife de la 890 de euro/persoana, cu toate taxele incluse.

Citeste si: Alin Burcea, Paralela 45: Suntem considerati infractori

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri