Turistii care si-au petrecut vacanta de Paste si 1 Mai in Romania au cheltuit peste 12,5 milioane euro, numai pentru servicii de cazare si masa, a transmis Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc. Zonele rurale au fost cele care au atras cei mai multi turisti, urmate de statiunile de pe litoral, cele montane si balneare.

Circa 109.000 de turisti romani si-au petrecut vacanta de Paste si 1 Mai in statiunile din tara, in timp ce in strainatate au plecat peste 11.650 de turisti. "Spre deosebire de anul trecut, cand Pastele si 1 Mai au fost sarbatorite la distanta de 3 saptamani, fiind inregistrate incasari din servicii turistice de aproximativ 3,7 milioane de euro pe zi, anul acesta sarbatorile au fost succesive, iar incasarile au depasit 12,5 milioane de euro, mai mult cu aproximativ 12,7 % fata de anul trecut. Aceasta crestere a fost datorata perioadei prelungite de aproximativ o saptamana de zile libere si tarifelor similare cu cele de anul trecut", a transmis FPTR, intr-un comunicat..

In topul preferintelor romanilor s-au aflat in aceste zile statiunile rurale, cu 42.000 de locuri vandute, urmate de statiunile de pe litoral cu 29.000 de locuri vandute, de cele montane, cu 20.000 de locuri vandute si de cele balneare, cu 17.000 de locuri vandute.

Si anul acesta, pensiunile din zona rurala au reusit sa atraga aproximativ 42.000 de turisti, acelasi numar ca si anul trecut. "Aceasta stagnare este datorata in primul rand de vremii nefavorabile din aceasta perioada. Zona Bran-Moeciu, Bucovina si Maramures au fost cele mai cautate destinatii rurale, unde s-au inregistrat tarife intre 100 si 300 lei/pers/noapte", se arata in comunicatul citat.

Cat a costat cazarea de Paste si 1 Mai

Cele mai cautate statiuni montane au fost cele de pe Valea Prahovei si Poiana Brasov, unde cazarea a costat intre 100-500 lei/persoana/noapte. Majoritatea ofertelor la unitatile de cazare de 3 si 4 stele au avut inclus micul dejun si cina festiva de Paste, pe langa celelalte facilitati: acces SPA, masa traditionala si programe artistice.

Pentru un sejur in statiunile balneare cu piscine cu apa termala si programe speciale de SPA, romanii au cheltuit intre 80-600 lei/persoana/noapte in functie de preferinte si de confort.

Destinatia cea mai populara pentru aceasta minivacanta a ramas litoralul romanesc. Astfel, pe litoral au fost puse la dispozitia turistilor aproximativ 40.000 de locuri de cazare, din totalul de 121.222 de locuri clasificate de Ministerul Turismului.

"Deoarece prognoza meteo a fost nefavorabila, numarul turistilor sositi efectiv pe litoral a ajuns la 29.000, multe rezervari fiind anulate in ultima clipa. Acestia au cheltuit in 3 zile numai pe pachetul de cazare si masa aproximativ 19 milioane de lei. Din totalul locurilor pregatite pe litoral, in topul preferintelor a fost Mamaia, cu un grad de ocupare de aproximativ 90% in nordul statiunii si 50% in restul statiunii. Turistii au preferat Mamaia datorita posibilitatilor variate de distractie, iar cluburile si barurile au fost principalele atractii. In comparatie cu nordul litoralului, in structurile de cazare din sud, gradul de ocupare a fost de aproximativ 25%, mult mai scazut fata de nordul litoralului", potrivit comunicatului FPTR.

Cererea a fost similara cu cea de anul trecut in unitatile clasificate deschise in aceasta perioada. S-a observat insa o crestere a numarului de cazari rezervate pe cont propriu, site-urile specializate permitand rezervari si in structuri neomologate, numarul celor care au apelat la acest tip de servicii fiind imposibil de evaluat.

Aproximativ 1.000 de persoane, turisti pasionati de pescuit si dornici de inedit, au ales sa petreaca minivacanta de Paste si 1 Mai in Delta Dunarii. Din punct de vedere al tarifelor, trei nopti de cazare, la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, a costat in medie 600 lei/persoana.

Paste in destinatii exotice

In ceea ce priveste turismul extern, romanii au cheltuit peste 2,6 milioane euro, cele mai cautate destinatii pentru petrecerea minivacantei de Paste si 1 Mai fiind Bulgaria, urmata de Grecia, Ungaria si Israel. La fel ca in anii trecuti au fost romani care si-au indreptat atentia si catre destinatiile exotice precum Bali, Thailanda sau chiar Brazilia. S-a mentinut trendul organizarii pe cont propriu a vacantelor, astfel numarul turistilor romani care si-au cumparat servicii turistice folosind sisteme de rezervari online a fost crestere. Acestia au rezervat in special bilete de avion si cazari ieftine, renuntand la serviciile de masa specifice perioadei.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri