Doua dintre orasele-port cu iesire la Marea Mediterana ar putea sa implementeze noi reguli privind traficul de turisti adusi de vasele de croaziera. Masura, sustin autoritatile, vine ca urmare a supraaglomerarii oraselor.

Palma de Mallorca din Spania si Dubrovnik din Croatia primesc in fiecare an sute de mii de turisti internationali care calatoresc pe vase de croaziera. Valul de turisti inseamna, pe de o parte, venituri la bugetele locale, insa, pe de alta parte, inseamna si o supraaglomerare a oraselor si un grad de poluare tot mai ridicat din cauza sutelor de vase care acosteaza pe tarmul Marii Mediterane.

Palma de Mallorca este al treilea cel mai aglomerat port din Europa (primeste in fiecare an in jur de 1,75 de milioane de pasageri) si al doilea cel mai poluat, dupa Barcelona, scrie www.lonelyplanet.com.

Foto: Shutterstock.com

Locuitorii orasului, activistii si mai multe ONG-uri au formulat impreuna o petitie prin care solicita scaderea drastica a numarului vaselor de croaziera care ajung in port. Acestia aduc dovezi despre impactul negativ pe care acest tip de turism il are asupra mediului si asupra infrastructurii orasului si spun ca orasul poate sa primeasca un singur vas pe zi, cu maxim 4.000 de pasageri. Nemultumiti de faptul ca turistii le distrug orasul, locuitorii au protestat tot mai des in ultimii ani, cerand autoritatile sa ia masuri urgente.

Citeste si:
Cea mai lunga croaziera din toate timpurile:245 de zile in jurul lumii
S-a lansat cea mai lunga...

"Problema cu aceste vase de croaziera este ca vin toate in aceeasi perioada si ne aduc sute de mii de turisti care supraaglomereaza centrul istoric al orasului. Acesti turisti nici macar nu cheltuiesc prea multi bani la noi. Am citit recent un raport legat de Venetia, care se confrunta cu aceeasi problema. Specialistii spun ca turistii care calatoresc pe vasele de croaziera nu aduc prea multe beneficii oraselor pe care le viziteaza", a declarat Marta Ferriol, activita la ONG-ul Tramuntana XXI.

In vreme ce Palma de Mallorca cauta inca solutii pentru a salva orasul, in Dubrovnik autoritatile fac deja demersuri pentru a gestiona volumul mare de turisti care ajung odata cu vasele de croaziera.

Foto: Shutterstock.com

Pentru a pastra si proteja mostenirea culturala, reprezentantii orasului si cei de la Asociatia Croazierelor au semnat un memorandum pentru a stabili practici pe termen lung privind managementul destinatiei.

Citeste si:
Numar record de turisti pe croazierele care au plecat din porturile UE
Numar record de turisti pe...

Citeste si: Vacante in hoteluri plutitoare: Trei croaziere care te vor ajuta sa descoperi lumea

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Croazierele schimba standardele in turism: ce servicii noi ofera