Ministerul Turismului vine cu precizari dupa ce in spatiul public au aparut mai multe informatii false legate de functionarea Booking si Airbnb pe teritoriul Romaniei.

"Statul roman are obligatia sa-i protejeze atat pe turistii romani, cat si pe cei straini, care aleg destinatia Romania pentru vacantele lor. In acest scop, in Legea Turismului se regaseste obligativitatea site-urilor si a oricaror platforme online sa promoveze, in cazul persoanelor juridice, exclusiv structurile de cazare clasificate, iar in cazul persoanelor fizice structurile de cazare inregistrate la administratia publica locala competenta. In ceea ce priveste persoanele fizice, acestea vor inregistra spatiile de cazare doar prin completarea unui formular fie pe suport de hartie, fie completat online", a transmis Ministerul Turismului, intr-un comunicat.

Potrivit Ministerului, prevederea se impunea deoarece este necesara o radiografie corecta atat asupra numarului de turisti din Romania, dar si asupra nivelului de confort si al sigurantei de care atat turistii romani, cat si cei straini, beneficiaza pe teritoriul tarii noastre.

"Pentru inregistrarea unitatilor de cazare ce apartin persoanelor fizice criteriile sunt foarte simplu de indeplinit si fac referire, printre altele, si la salubritatea spatiului astfel incat turistii sa fie cazati in conditii de igiena si siguranta. Un alt scop pe care Ministerul Turismului il urmareste prin aceasta noua reglementare este de a avea o evidenta exacta a numarului de locuri de cazare din Romania. In plus, Ministerul Turismului nu a prevazut in Legea Turismului niciun fel de taxa sau conditii speciale pentru inregistrarea/clasificarea operatorilor economici, persoane fizice sau persoane juridice", se arata in comunicatul transmis de Minister.

"Se interzice administratorilor oricaror forme de publicitate, inclusiv prin intermediul retelelor si instrumentelor electronice de comunicatie, total sau partial informatizate, site-urilor sau altor mijloace asemanatoare, contractarea/prestarea serviciilor de publicitate pentru promovarea, ofertarea si comercializarea serviciilor turistice fara ca beneficiarul acestora, operator economic din turism, sa faca dovada detinerii certificatului de clasificare/inregistrare emis in conditiile legii de catre autoritatea administratiei publice locale competenta sau a licentei de turism, dupa caz", potrivit articolului 35, alin. 3 din Legea Turismului.

Citeste si:
Vouchere de vacanta: Ce schimbari anunta Min. Turismului din 2020
Ministerul Turismului schimba...

De asemenea, la articolul 35, alin. 5, lit. a din Legea Turismului se precizeaza care sunt obligatiile operatorilor economici din turism, persoane fizice si anume, "sa se inregistreze la autoritatea administratiei publice locale competenta".

Legea Turismului urmeaza sa fie dezbatuta in comisiile din Camera Deputatilor, urmand ca votul final sa fie dat in plen. Legea Turismului va intra in vigoare la 180 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, timp in care persoanele fizice sau juridice care inchiriaza in regim hotelier spatii de cazare se vor putea inregistra conform noilor reglementari.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania, nominalizata in top 5 cele mai cautate destinatii in 2020