Tiulenovo

Tiulenovo

Tiulenovo este un sat în partea de nord-est a Bulgariei, pe malul Mării Negre. Aparține de Obștina Șabla, Regiunea Dobrici, Dobrogea de Sud. În apropierea localității se află un complex megalitic numit „Mănăstirile din piatră“.

Stâncile din Tiulenovo sunt un loc popular pentru sărituri pe mare, scufundări, alpinism și caiac. Așa-numitul Arch este o formațiune naturală de roci, asemănătoare cu fereastra de azur malteză prăbușită, unde ședințele foto de nuntă au loc adesea vara.

Plaja din Tiulenovo este diferită față de ceea ce noi cunoaștem, rocile fiind aici principalul obiectiv turistic.

Pe lângă rocile reprezentative, în Tiulenovo mai pot fi vizitate farul Shabla, dar și Parcul Arheologic Național Yaylata.

Cât despre cazare, o noapte la hotelul Tyulenovo costă de la 45 de euro/ cameră.

Sursa Foto: Tripadvisor.com

Kara Dere

Kara Dere

Karadere este una zonele neexplorate ale Bulgariei, cu o plajă sălbatică pe coasta bulgară a Mării Negre. Numele derivă de la kara (turcesc) care înseamnă negru și dere care înseamnă gully (canion, șanț).

La kilometri distanță de hoteluri și stațiunile de beton, Kara Dere a rămas o oază de sălbăticie în modernitate. Se poate ajunge cu ușurință de-a lungul punctului comun dintre Byala și Goritsa pe drumul dintre Varna și Burgas. Plaja poate fi accesată doar de-a lungul unui drum neasfaltat, deoarece nu există infrastructură în regiune. Din punct de vedere geografic, plaja se învecinează cu plajele din Shkorpilovtsi și Byla.

Mulți bulgari se adună aici vara, pentru a se bucura de camping, de cele mai multe ori.

Sursa Foto: Svilen Enev/ www.worldbeachguide.com

Lipite

Lipite

Plaja Lipite este situată într-un mic golf, la sud de satul Sinemorets. Este unul dintre puținele locuri izolate și fără construcții, unde turiștii se pot bucura de liniște, departe de plajele turistice aglomerate. Lipte este înconjurată de dealuri și păduri.

Plaja este relativ mică, cu un nisip curat, ușor auriu. Apa mării este curată, iar fundul mării este înclinat și superficial, făcându-l potrivit pentru copii. Datorită poziției golfului, marea nu este agitată, de cele mai multe ori.

Fiind o plajă izolată, trebuie să ținem cont că Lipite nu este securizată, nu există salvamari și cabinete medicale. De asemenea, îi lipsesc și barurile și restaurantele, cele mai apropiate fiind situate pe plaja Butamyata adiacentă (1,5 km nord). Însă, turiștii pot parca mașinile lângă plaja centrală.

Sursa Foto: Shutterstock.com

Irakli

Irakli

Irakli este o zonă situată la doar 70 km sud de Varna și la 9 km distanță de Obzor.

Întreaga coastă de pe site este renumită pentru natura sa virgină. Există specii de floră unice, care sunt listate în Cartea Roșie a Bulgariei și sunt protejate de Legea biodiversității.

Deoarece plaja este destul de departe de stațiunile mari, este vizitată în principal de tineri bulgari, în căutarea unei interacțiuni strânse cu natura. Plaja este renumită și printre nudiști. Există și un post al mișcării naționale „Patrule verzi” la capătul golfului. Teritoriul protejat al plajei se întinde de la postul patrulelor la capul Emine.

Sursa Foto: Booking/ Vaya Beach Resort

Cât despre cazare, o mică zonă de camping de familie cu bungalouri de închiriat este situată nu departe de plaja Irakli. Și un resort modern în apropiere de plajă, numit Vaya Beach, a fost deschis acum câțiva ani chiar lângă plaja sălbatică, provocând controverse cu privire la distrugerea spiritului sălbatic al zonei.

Sursa Foto: TripAdvisor.com

Bolata

Bolata

Plaja Bolata se află în partea de nord a coastei bulgare a Mării Negre, zonă cunoscută pentru destinațiile izolate, căutate de turiști.

Golful uimitor din Bolata este situat lângă orașul litoral Kavarna și face parte din rezervația naturală Kaliakra datorită mlaștinii din apropiere, unde trăiesc și se cuibăresc multe păsări. Plaja în sine este cunoscută pentru apa sa turcoaz și stâncile roșii care se înalță în jurul ei.

Fiind izolată, Bolata nu oferă foarte multe alternative în ceea ce privește turismul. Însă pot fi efectuate tururi cu yahtul pe mare sau pot fi vizitate resorturile naturale din regiune.

Sursa Foto: TripAdvisor.com

Sursa foto: TripAdvisor.com