Gigantii hotelurilor de lux, interesati de piata din Romania

Lanturile internationale de hoteluri sunt interesate de obtinerea unor pozitii puternice pe piata locala a hotelurilor, Bucurestiul fiind inca atractiv si prezentand un mare potential de dezvoltare in comparatie cu alte orase din Europa Centrala si de Est, anunta specialistii CB Richard Ellis.

Potrivit World Travel&Tourism Council, in urmatorii 10 ani cererea de facilitati pentru turism si calatorii va creste in Romania cu un procent anual real de 7,9%, urmand sa atinga 14.110 milioane de dolari.

Piata locala este dominata de hoteluri de 3 si 4 stele, acestea reprezentand aproximativ 66% din totalul facilitatilor hoteliere existente. Hotelurile de lux sunt reprezentate de numai sase hoteluri de 5 stele, care insumeaza in jur de 1.467 camere disponibile.

Potrivit Ghidului Hotelurilor editat in 2005 si 2006 de catre Autoritatea Nationala pentru Turism, numarul total de hoteluri inregistrat in Bucuresti in trimestrul 3 al anului 2006 era de 87 unitati, in comparatie cu 61 unitati inregistrate in trimestrul 3 al anului 2004. Numarul de camere disponibile a crescut cu aproximativ 22% in perioada 2004-2006, ajungand la 6.400.

Cele mai mari unitati hoteliere din Bucuresti sunt Hotelul Intercontinental (cu 423 camere, din care 283 sunt disponibile, restul aflandu-se in proces de renovare la ora actuala), Marriott Grand Hotel (402 camere) si noul proiect Hotel Phoenicia (348 camere).

Majoritatea turistilor care vin in Bucuresti e reprezentata de oameni de afaceri. Se estimeaza ca in 2006 turismul de afaceri a reprezentat 75-80% din totalul sosirilor. Ca urmare, cererea inregistreaza variatii sezoniere, cu niveluri scazute de ocupare in weekend-uri si in perioadele iulie-august si decembrie-februarie. Potrivit Institutului National de Statistica, in prima jumatate a lui 2006 s-a inregistrat un numar de 228.718 vizitatori straini (insemnand 388.638 innoptari), comparativ cu numai 156.040 turisti romani (301.016 innoptari).

Cazarile in hoteluri de 4 si 5 stele au reprezentat 47% din total. Turistii straini au reprezentat 72% din totalul cazarilor in categoriile de hoteluri mentionate mai sus. SUA este principala tara de origine a vizitatorilor straini (13.2%), depasind Marea Britanie (10%), Germania (9,85) si Italia (9,1%).

Investitorii si lanturile internationale de hoteluri devin tot mai interesati de industria hoteliera locala, ca urmare a lipsei proiectelor de calitate pe celelalte segmente ale pietei, dar si a cresterii numarului de hoteluri de buna calitate. Sparkassen Immobilien, membru Erste Group, a achizitionat recent Hotel Novotel (258 camere) cotat la 4 stele de la Accor Group, pentru 29,5 milioane Euro. Operatorul francez se ocupa in continuare de managementul hotelului.

Alte retele hoteliere internationale care intentioneaza sa intre pe piata romaneasca sunt Kempinsky, Hyatt, Four Seasons sau Sheraton estimandu-se ca segmentul de lux va avea o evolutie buna in urmatorii ani, similara cu a altor piete din Europa Centrala si de Est, in special Praga, Varsovia si Bratislava.

Piata hotelurilor va cunoaste o activitate intensa de dezvoltare, pe masura ce developerii vor finaliza proiecte noi sau lucrari de renovare. Pentru 2007 sunt planificate cateva proiecte importante de renovare, printre care hotelul Bucuresti Radisson SAS (424 camere), Hotel Continental (61 camere) si Ramada Turist.

Cel mai mare proiect de hotel din Romania, totalizand aproximativ 1.000 camere, va fi finalizat de Pro Confort in zona de sud-est a Bucurestiului. Conceptul de apart-hotel (sedere extinsa) si hotelurile pentru clientii cu buget redus vor cunoaste de asemenea cresteri semnificative, piata locala anticipand viitoarele modificari in structura cererii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri