Romanii ar putea beneficia de vacante in tara daca legea voucherelor va fi implementata incepand cu luna iulie a acestui an, a declarat, potrivit NewsIn, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), Dragos Anastasiu.
Potrivit informatiilor furnizate de ANAT, reprezentantii Guvernului, cei ai agentiilor de tursim si sindicatele s-au intalnit miercuri pentru a stabili forma proiectului privind acordarea voucherelor de vacanta. In prezent, legea a fost aprobata de Senat si este in analiza Camerei Deputatilor.

"Vom avea o noua intalnire pentru a stabili forma legii voucherelor si sper ca sa o putem aplica din luna iulie a anului in curs. In prezent, textul legii nu este clar si este necesara definirea termenilor", a explicat Anastasiu.

Presedintele ANAT a precizat ca legea voucherelor reprezinta un factor de dezvoltare economica, prin majorarea fluxului de turisti. "Acest proiect nu obliga pe nimeni sa-l utilizeze, dar va prezenta cu siguranta interes pentru angajatori care vor putea sa ofere tichete de vacanta in locul unei mariri de salariu de exemplu" a mai afirmat Dragos Anastasiu.

Potrivit datelor furnizate agentiei NewsIn, joi, de ANAT, definirea unor termeni cum ar fi voucher, unitati emitente, unitati agreate, fondul pentru vouchere de vacanta este necesara pentru aprobarea legii tichetelor de vacanta. Totodata, este necesara reglementarea, organizarea si desfasurarea activitatii de obtinere a voucherelor, dar si cheltuielile aferente, mai ales cui revin aceste cheltuieli si din ce fonduri se suporta.

De asemenea, pentru aprobarea acestei legi este necesara formularea de norme care sa expliciteze situatia contributiei atat a angajatorului, cat si a angajatului, contributie varsata in conturile special deschise. Sub forma actuala, pentru acordarea acestor tichete de vacanta vor contribui angajatul si angajatorul, cel mai probabil, sub forma unor cotizatii.

"Angajatorii vor fi interesati de utilizarea acestei legi pentru ca prin intermediul ei isi vor putea fideliza angajatii cu niste costuri mai mici. Spre deosebire de prima de vacanta, tichetele de vacanta nu vor fi impozitabile, ci numai deductibile fiscal", a declarat, miercuri, pentru NewsIn, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Dragos Raducan

Potrivit reprezentantului FPTR, implemenatrea acestei legi va descuraja turismul la negru. "Important este ca numarul turistilor va creste iar acest fapt nu poate fi decat benefic pentru Romania pe termen lung. Totodata, legea va scoate la suprafata turismul negru pentru ca tichetele se vor acorda numai pentru unitati clasificate", a mai precizat Raducan.

Potrivit datelor furnizate de ANAT, in luna decembrie a anului trecut, numai 30% dintre romani isi permit sa plece intr-un concediu, situatia putand fi imbunatatita prin acordarea tichetelor de vacanta. De asemenea, 70% din populatia Romaniei cu varsta de peste sapte ani nu pleaca in concediu, iar peste 65% dintre angajatorii din sectorul industrial s-au declarat dispusi sa utilizeze tichetele de vacanta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri