Administratia Nationala \"Apele Romaneö Directia Apelor Dobrogea-Litoral (DADL) a contractat in acest an 756.066 metri patrati de plaja de pe litoral, pentru care a incasat peste 18,8 miliarde de lei vechi, fara TVA
"Din suprafata totala contractata, 14.697 metri patrati sunt pentru culoarele de agrement nautic. La 2 Mai nu este nici un operator de plajaö, ne-a informat DADL.

Pe langa aceste contracte, Biroul Inspectia Apelor din cadrul DA Dobrogea - Litoral a aplicat pana in prezent 15 amenzi, in valoare de aproximativ 1 miliard de lei vechi. Din totalul acestora, noua amenzi, in valoare de 825 milioane de lei vechi, s-au aplicat operatorilor de plaja pentru lipsa actelor de reglementare si pentru nesalubrizarea permanenta a suprafetei de plaja contractata.

Plaja din Mamaia, cea mai scumpa

Cea mai scumpa suprafata de plaja inchiriata de catre Directia Apelor Dobrogea-Litoral a fost in statiunea Mamaia. Autoritatile au obtinut din contractarea celei mai frumoase statiuni de pe litoral peste 11 miliarde de lei vechi, fara TVA.

"Statiunile in care s-au incasat cele mai mari sume de pe urma plajelor inchiriate au fost Eforie Nord - 2,16 miliarde de lei vechi, fara TVA, Neptun - 1,23 miliarde de lei vechi si Costinesti - 1,17 miliarde de leiö, sustin reprezentantii DADL. Statiunile cu plajele cele mai ieftine au fost Mangalia - 71,5 milioane de lei fara TVA si Cordonul Eforie Nord-Eforie Sud - 30,7 milioane de lei.

Contractele expira la 31 octombrie

Potrivit DADL, contractele de utilizare a potentialului turistic si de agrement al plajelor litoralului romanesc sunt valabile pana la 31 octombrie a.c. Firmele care au inchiriat plaje trebuie sa elibereze suprafata de plaja de constructiile provizorii si sa auduca plaja la starea initiala, pana la data de 30 septembrie 2005.

Potrivit clauzelor contractuale, DADL trebuie sa asigure infiintarea si functionarea in bune conditii a posturilor de salvare si de prim ajutor medical. O alta obligatie a DADL este si cea legata de executarea lucrarilor de nivelare si afanare a patului de nisip, in timpul sesonului estival. Autoritatile mai trebuie sa execute, contra cost, colectarea si transportul algelor la gropile de gunoi.

Firmele contractante trebuie sa intretina si sa igienizeze zilnic suprafata de plaja care a fost inchiriata prin indepartarea corpurilor ascutite (cioburi, sticle sparte, pietre, lemn, bucati de metal) de pe plaja sau de pe fundul apei de imbaiere. "Trebuie respectate conditiile de protectie a mediului in zona de plaja sau sa interzica poluarea fonica, comertul ambulant si accesul cu animale pe plajaö, este prevazut in contract.

Peste 24 miliarde pentru intretinerea plajelor

Directia Apelor Dobrogea - Litoral, prin Programul de Gospodarire a Apelor, a prevazut in acest an, pentru lucrarile de intretinere a plajelor litoralului Marii Negre, cheltuieli in valoare de 24,4 miliarde de lei vechi, din care valoarea lucrarilor efectuate cu terti este de 17,08 miliarde de lei. Pana la data de 30 iunie, DADL a cheltuit 8,9 miliarde de lei, din care de 2,71 miliarde lei pentru salvamari.

Pescarii au ucis patru delfini

In cadrul activitatii de monitorizare si igienizare a plajelor, Directia Apelor Dobrogea-Litoral, a inregistrat, in acest an, ca fiind esuati (mortI) doi delfini maturi si doi pui.

"Delfinii au fost prinsi in plasele pescarilor si s-a considerat ca aceasta este cauza mortii. Delfinii morti au fost ridicati de pe plaje de catre echipele ale DADL si transportati la Protan Agigea 2ö, ne-au precizat reprezentantii DADL.

Valoarea incasata de Apele Romane din inchirierea plajelor, pe fiecare statiune (fara TVA)

Mamaia ľ 11,06 miliarde de lei
Mamaia Nord ľ 244,9 milioane de lei
Constanta ľ 133,5 milioane de lei
Navodari ľ 255,2 milioane de lei
Eforie Nord ľ 2,16 miliarde de lei
Eforie Sud ľ 379,72 milioane de lei
Cordonul Eforie Nord ľ Eforie Sud ľ 30,7 milioane de lei
Costinesti ľ 1,17 miliarde de lei
Olimp ľ 927 milioane de lei
Neptun ľ 1,23 miliarde de lei
Jupiter ľ 179,4 milioane de lei
Cap Aurora ľ 72,09 milioane de lei
Venus ľ 263,3 milioane de lei
Saturn ľ 178,5 milioane de lei
Mangalia ľ 71,5 milioane de lei
2 Mai ľ plaja nu este contractata
Vama Veche ľ 485,6 milioane de lei

Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din sec╚Ťiunea Turism »



Setari Cookie-uri