Miliardarul chinez Chris Xu vrea să intre pe bursă cu Shein, ceea ce ar însemna un IPO de dimeniuni istorice: 80-90 de miliarde de dolari.

Presa americană a confirmat deja, pe surse, faptul că Shein a depus în noiembrie documentele necesare pentru listarea pe bursă în Statele Unite. Oferta ar fi subscrisă de JPMorgan Chase, Morgan Stanley și Goldman Sachs, afirmă aceleași surse. IPO-ul gigantului fast-fashion ar fi cel mai mare de ani buni – Bloomberg vorbește despre 80 sau chiar 90 de miliarde de dolari.

În 2022, Shein a fost al treilea cel mai valoros start-up din lume, evaluat la 100 de miliarde, după o creștere alimentată de pandemie. Între timp, a mai scăzut, iar nou-venitul Temu îi amenință dominația pe piața fast-fashion.

Cine este Chris Xu, misteriosul fondator al Shein

Chris Xu, pe numele său adevărat Xu Yangtian, fondatorul Shein, este unul dintre cele mai misterioase personaje din lumea afacerilor, scrie Financial Times. La 39 de ani, averea sa a depășit deja 10 miliarde de dolari. Nu vorbește engleză, fotografia sa nu apare pe site-ul companiei și majoritatea angajaților habar nu au cum arată și nu îl recunosc atunci când vine la biroul său din Singapore. Puținii care îl cunosc personal au evaluări contradictorii: unii afirmă că e timid iar alții, că este doar needucat.

Se știe că Xu s-a născut într-o familie extrem de săracă din China, mama sa fiind muncitoare într-o fabrică de textile. Fondatorul Shein s-a lansat în afaceri exportând produse ieftine din China, dar brandul a apărut atunci când a descoperit că există o piață în Statele Unite pentru rochii de nuntă la preț mic.

Secretul succesului a fost combinația între costurile extrem de reduse de producție din China și folosirea agoritmilor online pentru a anticipa preferințele cumpărătorilor. Practic, Shein prezice ce se va căuta în materie de modă și dă comenzi la scară mică fabricilor din China, iar dacă predicția se adeverește, crește producția. Ca urmare, în prima jumătate a lui 2023, compania a avut o cifră de afaceri de aproape 15 miliarde de dolari, reușind să depășească Zara.

Sursa foto: Wirestock Creators / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri