'Information is not knowledge' Albert Einstein

Plecand de la “pilula” lui Einstein, voi incerca sa generez cateva pusee de incertitudine ce s-ar putea sa puna sub semnul intrebarii spalarea de creiere care insoteste, de regula, absolutizarea ‘adevarului’, definit ca 50%+1.

Cred ca informatia estenouldrogal cautatorilor decontrolsi putere in lumea butoanelor inteligente. Accesul la informatia cuantificata in pastile tip OTC “garanteaza” euforia exercitiului de putere fara finalitate! Informatia este doar constatare si acceptare; cunoasterea inseamna implicare si contestare constructiva, atitudine, pro sau contra, sustinuta cu argumente personalizate.

Ce este, de fapt, informatia? Un nucleu de referinta, validat cu majoritate de voturi, pentru un start de rationament. Informatia este reala, in masura in care este preluata de o structura de reproducere. Informatia este precum samanta ce incolteste si creste, functie de fertilitatea solului. Fertilizarea se poate face cu ingredienti naturali sau, mai des, cu fertilizatoriartificiali, ieftini, dar periculosi.

Cunoastereain acceptiunea subsemnatei,esteprocesul prin care,din bucatile de puzzlepe care le culegem de-a lungul interactiunilor, directe sau prin terti,in decursul educatiei formale si informale, construim o poza, intotdeauna incompleta, a lumii ce ne inconjoara. In fiecare moment al acestui proces exista mai multe optiuni pentru forma finala, completa, a pozei. Alegerea unei alternative determina asezarea unei noi piese, un alt set de optiuni. Un proces paradoxal, tot mai complicat pe masura ce timpul alocat jocului se epuizeaza. Mai multe optiuni, mai putine piese potrivite. Ne indepartam de model, in loc sa ne apropiem, si intram in panica.

Ce pierdem, in goana dupa informatii? Starea de bine pe care o traieste cel detasat de joc, cautatorul de conexiuni intre piesele pe care le mangaie cu dragoste, atunci cand intelege ca este uninvitat VIP al spectacolului de umbre si lumini oferit de Creator. Acumularea de piese este limitata in timp, dar cunoasterea este un act participativ de evaluare a combinatiilor multiplede asociere ce reprezinta esenta existentei umane, de incercare perpetua de reproducere a modelului.

Care este diferenta dintre informatie si cunoastere? Informatia este defensiva. Individul o preia si o reflecta la nivelul sistemului propriu de valori sau, mai des, de interese. Aceeasi informatie se reflecta diferentiat la nivel de individ, functie de prioritatile personale. Fiecare are dreptate si fiecare greseste. Cunoasterea este reactiva, in sensul in care microuniversul reactioneaza la alinierea la majoritate. Informatia este o acumulare cantitativa de informatie - este suma! Intelegerea presupune procesare si personalizare, convergenta si continuitate.

Cunoasterea nu este suma de informatie, cunoasterea este un proces prin care informatia secventiala devine intreg prin participarea sinelui ca element de omogenizare a particulelor, in intregul care devine o oglinda ce reflecta contextul, intr-un moment particular al transformarii sale. Informatia este precum o reteta: atatea grame de x si y, etc. La final, produsele aceleiasi retete sunt calitativ total diferite. De ce? pentru ca oricat de clara este informatia ce alimenteaza procesul care duce la produsul finit, exista valoarea umana ce nu poate fi cuantificata si care marcheza diferentele de calitate.

Intrarea in era “knowledged society” pentru Romania este conditionata de incapatanarea unei elite de a pune sub semnul intrebarii informational mass market.

Iata o carte accesibila (e doar in engleza), ce vorbeste despre educatia pentru cunoastere, dincolo de barierele secventiale impuse de impachetarea informatiei pentru consum mass market. Testamentul unui mare pedagog contemporan!



The Primal, the Modern, and the Vital Center

A Theory of Balanced Culture in a Living Place


Donald W. Oliver, Julie Canniff, and Jouni Korhonen
Setari Cookie-uri