I do, you do, WE CHANGE

Am o buna prietena ce isi vinde un apartament la New York. Ce relevanta poate avea acest lucru pentru un editorial intr-un context economic? O sa vedeti ca impactul este foarte mare. Ca sa poata vinde, prietena mea are nevoie de aprobarea vecinilor de apartament. Persoana care cumpara trebuie sa demonstreze ca va avea resursele financiare pentru a plati cota parte din cheltuielile comune din bloc, trebuie sa fie o persoana care sa nu provoace scandaluri, sa nu deranjeze vecinii prin chefuri nocturne, sa fie un vecin model.

Intr-un cuvant, nu este suficient sa ai bani, ca sa achizitionezi o proprietate in Manhattan.

Este asta o forma de discriminare? Nicidecum. Este o modalitate simpla de protectie a valorii proprietatii comune. Orice vecin turbulent, murdar sau rau platnic diminueaza valoarea globala a proprietatii.

Ce se intampla la noi? Cumperi o proprietate cu sume ce depasesc pe metru patrat costul mediu al zonei, deoarece ai o priveliste mai buna, ai un copac ce-ti incanta privirea, ai o perspectiva asigurata de un PUZ batut in “cuie”. Iei un imprumut de la banca pe valoarea declarata a proprietatii din care se vede soarele. Peste noapte, fara sa te intrebe nimeni, PUZ, PUD si alte P-uri se modifica, mai mult sau mai putin legal. Soarele se va reflecta maine in alte geamuri, ale unor alti visatori ce, peste cativa ani, vor pati ca tine, eventual cu o taxa mai mare pe inconstienta.

Valoarea proprietatii se va diminua, asa cum astazi se intampla cu cei ce au investit in paradisul otravit din Pipera, iar tu vei continua sa platesti ratele pentru o proprietate ce valoreaza deja mai putin de jumatate decat contractul initial. Dezvoltatorul ce a obtinut aprobarile de constructie promitand parcari supraetajate asistate de lifturi fantoma va fi emigrat de mult spre est, in timp ce, noi intre noi, ne vom lupta pentru a ne salva individual invocand legi ce, de la inceput, au fost votate spre a fi incalcate. De ce ni se intampla toate astea? Deoarece n-am invatat pana acum ca, individual, putem castiga numai batalii, pe termen scurt. Marile razboaie cu sistemul se castiga doar prin ASOCIERE.

Setari Cookie-uri