DEZBATERE: Va lista Statul companiile din portofoliu pana la finalul anului?


Ministerul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat ca vrea sa vanda pachetele pe care le detine la mai multe companii energetice de stat sau private, unde are participatii. Termenul inaintat este de 6-9 luni, dar va reusi Statul sa listeze macar o parte dintre companii pana la finalul anului?

2 S-a mai vorbit si despre majorarea free-float-ului Petrom, Transelectrica, Transgaz si Oil Terminal. Aceasta miscare va aduce mai multi investitori institutionali locali si straini la BVB?

Laurentiu Ciocirlan directorul departamentului de oferte primare, Raiffeisen Capital&Investment
In mod cert. Vanzarea acestor pachete s-ar putea face relativ repede si ar creste masiv lichiditatea pe BVB, ar aduce mai multi investitori institutionali si ar reduce din volatilitatea pietei. Momentul este favorabil daca luam in calcul si listarea Fondului Proprietatea, care va duce la un alt salt in lichiditatea pietei de capital.
Andrei Radulescu analist, Target Capital
Teoretic, majorarea free-float-ului la companiile mentionate ar putea conduce la o crestere a interesului investitorilor pentru piata interna de capital (fie straini, fie locali). Mai ales ca sunt companii vizate de multi investitori pentru decizii de alocare pe termen mediu si lung.

Aceasta majorare a free-float-ului ar putea fi binevenita pentru investitorii institutionali interni, insa nu cred ca numarul investitorilor va creste (mai ales daca se va mentine trend-ul descendent si un grad ridicat de volatilitate).
Ovidiu Fer analist, Wood&Company
Ar aduce mai multi investitori in mod indirect. Adica, mai intai ar fi potential de crestere a lichiditatii care mai apoi va duce la noi investitori. Nu inteleg insa de ce aceste potentiale oferte secundare ar trebui sa se faca neaparat pe bursa din Romania?

Scopul statului e de a atrage cat mai multi bani. Daca BVB nu a dezvoltat suficient capacitatea de a atrage investitori, atunci statul s-ar putea orienta in regiune (sunt exemple de duble listari ale utilitatilor si companiilor energetice in Europa Centrala si de Est: CEZ, NWR etc.)
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri