O chestiune de cifre

O chestiune de cifreConform unui studiu realizat de compania independenta de cercetare Novel Research, volumul contrabandei cu tigarete din Romania se situa in luna februarie 2010 la 36,2% din totalul pietei, in crestere de la 22%, cat s-a inregistrat in ultimul trimestru din 2009. Ca urmare, cotele de piata ale principalilor jucatori au fost afectate. In luna ianuarie 2010, BAT avea o cota de piata de 32,5%, in scadere cu 6% fata de 2008, JTI - 15,6% (-4,6%) si PMI – 14,5% (-7,3%).

Pretul mediu al unui pachet de tigarete de contrabanda a crescut de la 3,8 in ultimul trimestru din 2008 pana la 5,9 lei in ianuarie 2010. Spre comparatie, pretul mediu al unui pachet de tigarete este de 9,9 lei pe piata legala.

In ceea ce priveste dimensiunea contrabandei pe regiuni, cele mai afectate sunt partea de vest a tarii (58% in ianuarie 2010), nord-est (49,1%) si nord-vest (47,8%). In Bucuresti, contrabanda cu tigarete se situa in ianuarie 2010 la 26,4%. Cele mai importante surse de provenienta pentru tigaretele de contrabanda sunt Republica Moldova (32,3%), duty free-urile (27,4%), Ucraina (22,8%) si Rusia (4,4%).

De asemenea, potrivit studiului, majoritatea consumatorilor constientizeaza calitatea proasta a produselor de contrabanda, iar 70% dintre respondenti stiu ca pretul tigaretelor de contrabanda este mai mic.

Fara masuri de reducere a acestui fenomen, piata neagra a tigaretelor are un potential de crestere pentru acest an de pana la 51,7%.

Studiul a fost realizat in perioada august 2008-februarie 2010, pe un esantion de tip probabilistic, multi-stagial, stratificat. Au fost luate in considerare opt regiuni de dezvoltare INS si 6 tipuri de localitati - Bucuresti, orase mari (peste 200,000 locuitori), orase medii (50,000-200,000 locuitori), orase mici (sub 50,000 locuitori), rural peste 5.000 locuitori, rural sub 5.000 locuitori.

Respondentul este fumator adult, cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 ani. In plus, pachetul de tigarete pe care persoana intervievata il avea asupra sa la momentul interviului era colectat de catre operatorul de interviu.

Creativitate in contrabanda cu tigarete

Creativitate in contrabanda cu tigarete“Bobinatori”, “picioristi” sau “carausi” sunt doar cateva dintre denumirile atribuite celor care contribuie la dezvoltarea contrabandei cu tigarete. Astfel, exista oameni care trec de 5-6 ori pe zi granitele tarii avand asupra lor pachete de tigari de contrabanda.

In conditiile in care cantitatea maxima care poate fi introdusa in tara se rezuma la 2 pachete de tigarete de individ, cei care practica astfel de activitati recurg la cele mai inedite mijloace: de la traficul cu tigarete cu masini vechi, cumparate pentru mai putin de 400 de euro, pana la transportul produselor cu o barca pe Dunare. In plus, potrivit autoritatilor vamale, intr-un autoturism marca Logan pot incapea 16.000 de pachete de tigari.

O alta metoda practicata a fost un fals cortegiu funerar, in care erau ascunse pachete de tigarete dupa coroanele cu flori. In plus, “carausii” din zona de nord a Romaniei primesc 150 de lei pentru fiecare pachet de 100 de kilograme transportat.

“In aceasta iarna am avut ocazia sa vad in zona granitei cu Ucraina oameni de 60-65 kg care sunt in stare sa care incarcaturi de 80-85 kg pe trasee numai de ei stiute”, spune Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor.

Printre cele mai traficate branduri de tigarete se numara Viceroy, Marble, Capital, VP, Pall Mall. La polul opus se situeaza Kent, brandul cel mai des achizitionat legal.

Daca in Romania cele mai ieftine branduri de tigarete sunt Carpati si Marasesti, un pachet costand 8,3 lei, in timp ce in Republica Moldova cel mai ieftin pachet de tigarete costa 1 leu. In plus, daca in Romania marca Winston poate fi achizitionata la pretul de 9,3 lei, in Serbia un pachet costa doar 4 lei.

“Nu este doar industria afectata, este vorba de o piata integrata. Sub atractia acestui pret scazut consumatorul nu cumpara garantia unui produs de calitate. De cele mai multe ori tigaretele de contrabanda sunt transporatate in conditii de igiena inexistente, chiar si in camioane de gunoi”, spune Andrei Vasilescu (foto), corporate affairs director Romania & Bulgaria Philip Morris Romania.

Contrabanda cu tigarete se pedepseste in mod teoretic cu inchisoare intre 2 si 7 ani. Practic, cei care au facut contrabanda sunt eliberati dupa cateva luni de zile.

In prezent, in Romania pretul tigaretelor legale se incadreaza intre 8,3 si 10,9 lei, in timp ce pe piata neagra un pachet de tigari costa intre 4,5 lei si 8 lei.

Manual de masuri impotriva contrabandei

Manual de masuri impotriva contrabandeiIn opinia lui Adrian Popa, director corporate&regulatory affairs BAT, contrabanda cu tigarete poate depasi anul acesta pragul de 50%.

“1 din 3 tigarete provine din contrabanda, nu plateste taxe la stat si este pierduta pentru industrie. 1 punct procentual de contrabanda produce pierderi la bugetul de stat de 30 mil. euro, dintre care 25 mil. euro reprezinta acciza pierduta, iar restul de 5 mil. euro TVA pierdut. Pe langa o strategie ferma si clara trebuie alocate si resurse”, spune Adrian Popa (foto).

Cum arata un pachet de tigarete in cifre? Dintr-un pachet de 20 de tigarete 13 reprezinta accize si taxa de viciu, 3 tigarete constituie TVA-ul, alte 3 costuri/profit producator si distribuitor si o tigareta reprezinta costurile si profitul comerciantului.

Printre propunerile celor trei reprezentanti ai BAT, JTI si PM se numara redefinirea contrabandei in raport cu teritoriul vamal national, o coordonare unica, desemnarea unei autoritati de coordonare a luptei impotriva contrabandei (producatorii au propus in acest sens autoritatile vamale), constituirea Grupului de lucru pentru elaborarea Planului Strategic National de Combatere a traficului ilicit cu tigarete in perioada 2010-2012, coordonarea politicii fiscale si monetare, respectiv alocarea de resurse pentru securizarea frontierelor.

“Noi suntem pedepsitii de serviciu. Industria tigaretelor sufera, nu este imuna, nici la contrabanda si nici la criza financiara. Cresterea taxelor trebuie facuta gradual si in raport cu puterea de cumparare a romanilor. Preturile sunt saturate de taxe”, sustine Gilda Lazar, director corporate affairs&communications JTI.

In replica, Doru Fronea, director adjunct al Autoritatii Nationale a Vamilor, declara ca anul trecut autoritatile vamale au confiscat 66 mil. de tigarete de contrabanda, dintr-un total de 120 mil. de tigarete retinute. In opinia sa, contrabanda cu tigarete se va reduce cu aproape 10% dupa inchiderea punctelor de comercializare a tutunului si alcoolului din cadrul duty free-urilor, incepand cu 28 martie.

“Autoritatile nu au stat cu mainile in san. Dreptatea este undeva la mijloc. Am avut actiuni in piete, unde intr-o singura zi au fost retinute 1 mil. de tigarete, am monitorizat activitatea in duty free-uri, vom mari numarul de unitati canine cu inca 7 in 2010, am echipat echipele mobile cu autovehicule inscriptionate, statii de comunicare Tetra. Nu sunt multumit pe deplin de retinerile de anul trecut, insa cred ca anul acesta vom atinge 200 mil. retineri”, spune Doru Fronea.

Spre comparatie, in Marea Britanie au fost retinute in 2009 aproape un miliard de tigarete, in timp ce in Polonia numarul se ridica la 560 milioane.

“Am fost martor in Bulgaria la acelasi fenomen, insa in absenta unor masuri complementare nu au avut niciun efect. Bulgaria are in prezent un nivel al contrabandei cu tigarete similar cu cel al Romaniei”, completeaza Andrei Vasilescu.

Potrivit acestuia, daca in Ungaria, care beneficiaza de 200 km de granita cu Ucraina, fenomenul contrabandei de tigarete este responsabilitatea unei echipe de 9.000 de persoane, in Romania, care are o frontiera de aproape zece ori mai mare cu statele non-europene, de acest aspect se ocupa 4.000 de persoane.

Vom vedea exituri rasunatoare din Romania?

Vom vedea exituri rasunatoare din Romania?Atat BAT, liderul pietei de tigarete din Romania, cat si JTI si Philip Morris Romania, au inceput anul 2010 cu scaderi abrupte ale volumelor de vanzari, de la 15-17% in cazul BAT, pana la 40% in cazul JTI Romania.

“Am inceput anul prost si cred ca vom continua cu o scadere de 12-15% a volumului vanzarilor in perioada urmatoare. Marimea unei companii este corelata cu volumul vanzarilor”, spune Adrian Popa.

In aceste conditii, BAT Romania a suspendat productia in fabrica de la Ploiesti pentru o saptamana in luna ianuarie, respectiv inca o saptamana in luna februarie, si nu exclude masuri similare in perioada urmatoare, daca situatia se va inrautati.

“A fost o masura de tratament pentru a evita disponibilizarile. Am simtit totusi ca exista decizie politica si nu se mai neaga acest fenomen. Pana in toamna cred ca putem face pasi importanti pentru a reduce riscul de redimensionare a activitatii companiilor pe plan local”, crede Popa.

O masura similara a fost luata si de Philip Morris, care a suspendat productia in fabrica din Otopeni in perioada 19 februarie-5 martie, 450 de angajati fiind in prezent in somaj tehnic.

Insa pana la o decizie drastica precum retragerea de pe piata romaneasca mai este mult, considera reprezentantii celor trei companii.

“Atunci cand ai investit peste 100 mil. euro in unitatile de productie, ai peste 1.000 de angajati, nu poti lua decizii pe picior sau la suparare. Toti suntem aici pentru a gasi solutii. Muncitorii sunt ocupati, producem pentru export. Vrem sa ne continuam afacerile in liniste si normalitate”, declara Gilda Lazar (foto).

Printre masurile interne de combatere a contrabandei luate de jucatorii din industrie se numara sistemul “track&trace” prin care este urmarit permanent traseul produsului pana la primul consumator, respectiv programul “know your customer” prin care fiecare client important este foarte atent verificat, iar in cazul in care apar unele probleme respectivul nu primeste marfa.