Zalduendo: Criza a venit pe doua canale

Zalduendo: Criza a venit pe doua canaleStudiul care descrie impactul crizei financiare asupra Europei de Est si fostelor tari membre ale Uniunii Sovietice indica faptul ca tarile cu economii emergente si in curs de dezvoltare vor experimenta cea mai puternica comprimare.

“Aceasta contractie este cauzata partial de integrarea profunda a regiunii in economia globala, in numeroase domenii, cum ar fi cel comercial, financiar si cel legat de migratia fortelor de munca”, a afirmat Juan Zalduendo (foto), economist-sef al Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala (EAC) si co-autor al studiului.

Zalduendo a explicat ca actuala criza a lovit tarile integrate financiar prin doua canale. In primul rand, aparitia reducerii globale a efectului de parghie, declansata in principal de problemele din pietele financiare ale tarilor de origine, care impreuna cu relaxarea cresterii din domeniul imobiliar in unele state, au redus disponibilitatea creditorilor de a finanta deficitele de cont curent.

Totodata, criza a fost determinata si de un declin al exporturilor catre Europa de Vest din cauza ca recesiunea a avut un impact negativ asupra randamentului si ocuparii fortei de munca in economii deschise mai mici, precum Republicile Ceha si Slovaca, Estonia si Ungaria, in care aceste venituri se ridicau la 70-80% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2008.

Totusi, aceasta reducere a exporturilor a afectat intr-o masura mai mica economiile mai mari ca Romania si Polonia, in care raportul corespunzator a variat intre 30-40%.

Sectorul bancar romanesc vs. cel polonez

Sectorul bancar romanesc vs. cel polonezSpre deosebire de Romania, unde expansiunea creditelor s-a realizat excesiv si cu un risc ridicat, iar finantarea bancilor s-a realizat prin depozite interne, Polonia detine un risc scazut privind imprumuturile.

Polonia, cu strategia sa de expansiune convergenta a creditelor, a trecut pana acum cu bine prin criza. “Intr-adevar, tarile care se bazeaza in principal pe astfel de surse au avut rate de expansiune a creditelor mai scazute si au prevenit epuizarea bancilor printr-o actiune coordonata si programe de asigurare a depozitelor”, explica economistul Bancii Mondiale.

De asemenea, o alta caracteristica care ajuta Polonia sa parcurga mai usor actuala criza este faptul ca imprumuturile in valuta sunt prezente in cote reduse, de circa 25%, in timp ce in Romania valoarea acestora se ridica la 60%.

Polonia continua sa stea bine si la capitolul creditare directa - ca si cota de piata in imprumutul national total -, cu un procent de 18,5% in primul trimestru din 2009, in timp ce Romania detinea o valoarea dubla, de 37,5%.

Totusi, spre deosebire de Polonia, Romania detinea, conform calculelor Bancii Mondiale in martie 2009, o pondere cu pana la 15% mai mare a depozitelor locale in cadrul activelor bancare.

Totodata, rata activelor lichide era de circa 25% in Romania, in martie 2009, fata de aproximativ 5% in cazul Poloniei.



“In 2008, datoriile populatiei din Romania erau de circa 20% din PIB, in timp ce in Polonia proportia era de circa 25%”, potrivit studiului “Turmoil at Twenty”.

La finalul lui 2008, creditele de consum oferite populatiei reprezentau cea mai mare parte de circa 75-80% din imprumuturile totale romanesti, in timp ce in Polonia creditele ipotecare detineau cea mai mare parte de pana la 50%, insa structura intre cele de consum si de alt tip era destul de bine proportionata.

Crestere economica de 1% in Polonia in 2009

Crestere economica de 1% in Polonia in 2009Economistul Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala a mai afirmat ca Polonia ar urma sa aiba in 2009 o crestere economica de 1%, in timp ce Romania va inregistra un rezultat negativ de circa 7%.

De asemenea, el a subliniat ca revenirea cresterii economice la nivelurile de dinaintea crizei in Europa Centrala si de Est va fi foarte dificila.

"Viitorul cresterii in regiune va fi foarte complicat, din cauza ca in perioada ante-criza, cresterea economica s-a datorat unei lichiditati globale mai mari, care in prezent nu mai exista”, apreciaza Juan Zalduendo.

Desi urmatorul an pentru Romania nu se anunta a fi imbucurator, Catalin Pauna (foto), economist sef al Bancii Mondiale in Romania, estimeaza ca vom inregistra o crestere economica cuprinsa intre 0,5% si 2% in anul urmator, iar PIB-ul are un potential de 3-4%.

“Motoarele cresterii economice se vor schimba, in conditiile in care resursele externe nu vor mai fi accesibile si vor trebui mobilizate surse interne de finantare”, a precizat Pauna.

El se asteapta ca in cel de-al doilea trimestru Romania sa intre pe crestere economica, fiind generata in primul rand de exporturi, care vor avea o evolutie mai buna ca urmare a revenirii statelor din Europa Occidentala.

“Romania trebuie sa reduca nivelul cheltuielilor bugetare, in principal cele cu personalul, si nu cred ca o ajustare bugetara trebuie realizata pe baza cresterii taxelor”, a explicat reprezentatul Bancii Mondiale.

Citeste si ce asteptari au oamenii de afaceri din Romania de la stat in aceasta perioada.