Care sunt premisele cresterii pretului unciei?

Care sunt premisele cresterii pretului unciei?De la criza financiara din 2008, investitorii au cautat, din ce in ce mai mult, alternative pentru investitiile traditionale, iar aurul a beneficiat foarte mult de pe urma acestei realocari.

Pe parcursul ultimilor trei ani, investitiile totale in comoditati au crescut cu 265 miliarde dolari, la 425 miliarde de dolari, conform Barclays Capital. Aurul a stimulat in mod particular aceasta crestere exploziva, metalul galben reprezentand mai mult de o treime din toate investitiile in marfuri, se arata intr-o analiza SaxoBank.

In ultimele saptamani, pretul unciei de aur si-a reluat cresterea, dupa cateva luni de scaderi. La nivel global exista trei premise care sprijina aprecierea cotatiilor.

„La nivel global exista trei premise care sprijina aprecierea curenta a cotatiilor aurului. In primul rand, criza zonei euro parcurge un episod considerabil mai grav decat orice am vazut pe parcursul ultimelor 18 luni”, a explicat Mihai Nichisoiu (foto), analist piete internationale la Tradeville.

In al doilea rand, cotatiile integreaza o prima de risc generata de absenta unei rezolutii privind extinderea plafonului datoriei publice in Statele Unite, a explicat analistul.

„A treia premisa ar fi ca alunecarea economiilor globale obliga cele mai importante centre de lichiditate la mentinerea unor abordari monetare relaxate: Statele Unite si Regatul Unit in particular, vizibilitatea asupra normalizarii monetare in zona euro s-a redus considerabil, Elvetia nu poate majora dobanzile in conditiile unei aprecieri parabolice a francului iar Japonia se afla intr-o postura aproape similara vizavi de yen”, a mai spus Nichisoiu.

Si investitorii sau speculatorii romani urmeaza tendinta globala. In ultima vreme, s-a observat o crestere a apetitului pentru metale pretioase, crescand numarul de pozitii deschise la BVB pe contractul futures pe aur.

„Aurul este cel mai important castigator al noului concurs de imprejurari: incertitudini tot mai mari in privinta monedelor de rezerva precum dolarul american si euro, ingrijorari severe in legatura cu deficitele, experimente monetare ultra-relaxate. Riscul unor excese speculative creste la randul sau, dar deocamdata imprejurarile favorabile unei aprecieri suplimentare a cotatiilor raman valide. Din aceasta perspectiva, interesul tot mai mare al investitorilor, inclusiv al celor din Romania, este absolut firesc”, a mai explicat Nichisoiu.


De ce a devenit aurul o investitie de succes?

De ce a devenit aurul o investitie de succes?De la inceputul lunii iulie, aurul a castigat 6,1%, atingand noi maxime istorice si a ajuns luni la cotatia de 1.600 de dolari/uncie.

Si argintul a reintrat pe radarul speculatorilor, cel putin al celor care au reusit sa se « cicatrizeze » dupa prabusirea de 35% din primavara, petrecuta in numai doua saptamani.

„Contextul global este din nou favorabil metalelor pretioase. Grecia si Italia sunt vazute ca <<pietre de moara>>, tragand Euro in jos. In acelasi timp, incertitudinea privind plafonul datoriei publice a SUA tine investitorii <<ca pe ace>>”, a explicat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Avansul aurului se sprijina insa nu doar pe temerile privind viabilitatea zonei Euro in forma sa actuala, ci si pe amplitudinea dificultatilor cu care se confrunta SUA.

„Reducerea deficitului public este o adevarata provocare pentru finantele americane – in lipsa acestora, o ridicare a plafonului de datorie ar fi doar o solutie temporara. Un plan de austeritate pe termen mediu si lung este vital pentru mentinerea increderii in SUA si implicit in stabilitatea sistemului financiar actual”, se arata intr-un raport al X-Trade Brokers.

Cu toate acestea, politica monetara se afla in fata unei dileme – presiunile inflationiste completate de semnale de incetinire a economiei pun Federal Reserve intr-o pozitie dificila, insa- aparent- institutia inclina sa recurga la tiparirea de bani.

„ Aurul a beneficiat masiv de pe urma programelor Fed de injectii de lichiditati, iar sugestia Presedintelui institutiei, Ben Bernanke, conform careia ar putea urma partea a treia a acestui serial- chiar daca a fost nuantata ulterior- a repornit unul din motoarele importante care au alimentat aurul – frica de inflatie. In mediul actual, daca incertitudinea din SUA si Europa nu este risipita, impreuna cu teama de inflatie aceasta ar putea conduce la noi aprecieri ale metalelor pretioase”, a aratat Victor Safta.

Pana cand va mai creste aurul ?

Pana cand va mai creste aurul ?Cresterea pretului aurului depinde de masura in care cele premisele favorabile raman intacte dar si de pozitionarea investitorilor.

„La inceputul lunii mai prabusirea cotatiilor argintului a fost generata mai degraba de aglomerarea pozitiilor long speculative decat de modificari substantiale ale tabloului macro-global. Pe termen mai lung, dintre cele perceptibile acum cea mai importanta vulnerabilitate pentru aur este varianta unei normalizari / restrictionari monetare agresive in centrele majore de lichiditate (Statele Unite in particular) asa cum am vazut la sfarsitul anilor ’70 – inceputul anilor ’80”, a explicat Mihai Nichisoiu.

Pe parcursul ultimelor luni, criza datoriilor europene s-a agravat iar agentiile de rating au continuat sa retrogradeze solvabilitatea tarilor cu probleme.

In acelasi timp, cresterea economica din Statele Unite ale Americii s-a dovedit mult mai slaba decat se preconizase, din cauza cresterii costurilor energiei si a efectului de unda de la cutremurul si tsunami-ul japonez din martie.

In concluzie, va continua raliul aurului? Analistii Saxo Bank cred ca da, desi intr-un ritm mai lent decat in 2010, cand cresterea a fost de 30%.

„Factorii care au influentat piata metalelor pretioase sunt in continuare prezenti si ar trebui sa continue sa marcheze preturile pentru restul anului. Orice retragere va atrage atentia cumparatorilor, fie ca sunt banci centrale sau investitori care considera aurul o investitie profitabila pe termen lung. Problema datoriei suverane europene ramane o preocupare, in ciuda vointei politice de a gasi o solutie. Estimam ca aurul va continua sa isi consolideze o pozitie intre nivelurile de 1500 si 1600, cu precadere catre plafonul superior, si este posibil sa atinga chiar pragul de 1650 in lunile urmatoare”, a explicat Ole S. Hansen (foto), senior manager, Commodity Analyst, Saxo Bank.