Bursa si lipsa de promovare

Bursa si lipsa de promovare

Lipsa promovarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in randul populatiei obisnuite este una dintre vechile probleme a pietei locale, si devine tot mai evidenta in conditiile in care numeroase firme de brokeraj neautorizate din piata Forex se folosesc la maxim de reclamele agresive si adesea false cu privire la diverse tranzactii financiare.

Ideea a fost reluata in aceasta primavara si la cea de-a cincea editie a Forumului Pietei de Capital, eveniment organizat de WALL-STREET.RO. Potrivit unui studiu realizat de Tradeville, daca doar 10% din economiile populatiei s-ar muta din depozitele bancare pe Bursa de Valori Bucuresti, valoarea medie zilnica a tranzactiilor facute in piata s-ar dubla.

Cititi in slide-urile urmatoare care au fost raspunsurile unor persoane aflate in zonele Victoriei, Unirii, Universitate, Aviatiei-Aurel Vlaicu si Piata Salajan, atunci cand au fost intrebate unde se afla sediul Bursei de Valori Bucuresti?

Piata Unirii

Piata Unirii

Prima oprire, Piata Unirii, in centrul Bucurestiului.

Un taximetrist plictisit in fata magazinului Unirea ma expediaza scurt “Nu stiu unde este. Daca vrei sa mergem acolo, intreb prin statie si vedem. Deci? Mergi?”. Il refuz si merg mai departe.

Urmatorul “intervievat” este un tanar din statia de autobuz 313. Nu am noroc nici in acest caz, insa o doamna binevoitoare de varsta a doua aude discutia si ma sfatuieste sa caut sediul bursei “la Casa Scanteii, pentru ca acolo stiam ca este o bursa”.

Din pacate insa, sfatul este unul gresit. Bursa despre care trecatoarea vorbea este de fapt Bursa de Marfuri, care pana in 2011 a avut sediul in Casa Presei Libere (fosta Casa Scanteii).

Piata Universitatii

Piata Universitatii

In Piata Universitatii, la doar cateva minute de mers pe jos pana la sediul BVB din Bulevardul Carol I 34-36, doua din cele cinci persoane intrebate au stiut sa ma indrume corect: un taximetrist si un tanar de pana in 30 de ani.

Interesant a fost insa si sfatul unei domnisoare, potrivit careia “cel mai probabil sediul Bursei se afla in cladirea Bancii Nationale a Romaniei, din Centrul Vechi”.

Piata Victoriei

Piata Victoriei

Trei din cele noua persoane din zona Piata Victoriei carora le-am cerut sa ma directioneze catre Bursa de Valori Bucuresti au oferit raspunsuri corecte.

Din cei doi taximetristi chestionati doar unul a stiut unde se afla sediul BVB. De asemenea, un alt trecator mi-a recomandat sa caut “in zona BNR” – a doua situatie cand cineva asociaza Bursa cu BNR. Este de bine sau de rau?

Aviatiei Aurel Vlaicu

Zona Aviatiei, langa statia de metrou Aurel Vlaicu, a devenit in ultimii ani un furnicar de corporatisti, dupa ce companii importante precum Oracle, Raiffeisen sau Volksbank si-au deschis sedii in apropiere.

Avand in vedere acest lucru, aveam mari sperante ca acesta va fi locul unde voi primi cele mai multe raspunsuri corecte. Realitatea a fost insa dezamagitoare; si aici doar o doua din cele cinci persoane intrebate au reusit sa identifice corect unde este sediul BVB.

Si mai dezamagitor a fost faptul ca din cei trei taximetristi care discutau la umbra unui copac, si pe care i-am abordat, niciunul nu a stiut sa ma indrume exact. Astfel, dupa ce si-au unit cunostintele despre Bucuresti intr-o sedinta fulger, concluzia taximetristilor a fost, DIN NOU, ca sediul Bursei se afla cel mai probabil langa BNR, in Centrul Vechi. Ma intreb cate vizite neprogramate a avut domnul Mugur Isarescu din partea unor investitori rataciti care se aflau in cautarea BVB… .

Piata Salajan

Piata Salajan

Dupa ce in buna parte am ales locatii din centrul Bucurestiului, sau din zone “corporatiste”, pentru ultima oprire am ales Piata Salajan.

Politistul intrebat nu a stiut sa ma indrume corect, dar totusi m-a rugat sa il urmez la sectia 12 deoarece “sigur cineva de acolo va stii sa iti spuna”. L-am refuzat, drumurile la sectiile de politie nefiind tocmai preferatele mele.

In final am intrebat si doi membri ai organizatiei religioase Martorii lui Iehova, care la randul lor incercau sa indrume alti trecatori “pe calea cea dreapta”. Din Ardeal fiind, nu au putut sa ma ajute, dar totusi au tinut sa imi dea un sfat important cand le-am spus ca voi incerca la un taximetrist: “Ai grija pentru ca s-ar putea sa te fure!”.