Futures sau cum sa tranzactionezi ceva ce nu detii

Futures sau cum sa tranzactionezi ceva ce nu detiiContractul futures este o intelegere intre un vanzator si un cumparator de a vinde, respectiv cumpara o cantitate de actiuni, marfuri, valuta cu livrarea in viitor la o data numita “scadenta” si la un pret negociat in momentul incheierii tranzactiei, totul in baza unor clauze standardizate.

Un contract futures reprezinta o tranzactie in marja, ceea ce inseamna ca pentru a tranzactiona un anumit numar de actiuni, pe piata futures se plateste doar o fractiune din valoarea acestora, de regula un procent de 10-20%.

Trebuie inteles de la bun inceput ca un contract futures sau derivatele sunt dematerializate si ca fapt prin tranzactionarea unui astfel de contract nu se tranzactioneaza actiuni in sine, ci doar pretul lor. Actiunile cumparate sau vandute printr-un contract futures nu devin active in portofoliul dvs., tranzactia de vanzare avand loc potrivit principiului vanzarii in lipsa.

Un alt avantaj al contractelor futures este pretul scazut. Daca pentru 1.000 de actiuni ale Bancii Transilvania (TLV) de pe piata spot ati plati acum 262 lei, pe piata derivatelor, pentru achizitionarea aceluiasi numar de actiuni (echivalentul unui contract futures DETLV), ati depune o marja de 10-12% din valoare contractului, adica 26-31 de lei.

Aceeasi suma o imobilizeaza drept garantie si vanzatorul. Daca pretul actiunilor creste, cumparatorul va castiga, iar vanzatorul va pierde din garantia depusa. Daca pretul scade, cumparatorul va pierde din banii depusi drept garantie suma pe care o va castiga vanzatorul.

Aceste garantii sunt colectate de catre Casa Romana de Compensatie, institutie independenta si care are drept scop decontarea si garantarea tranzactiilor futures.

Principiile tranzactionarii pe contracte futures

Principiile tranzactionarii pe contracte futuresPropriu-zis, pentru un contract futures de 1.000 de actiuni TLV ati plati doar un comision de 0,6 lei, cerut de Sibex, la care se adauga si comisioanele SSIF-urilor, taxa putand urca pana la 1-1,2 lei/contract.

Marja este suma minima ce trebuie mentinuta in cont pentru a pastra pozitiile deschise. In cazul unei evolutii nefavorabile a pietei disponibilul din cont poate fi afectat intrandu-se in apel in marja. In acel caz este necesara fie suplimentarea sumei prin depunere cash, fie inchiderea pozitiilor pana cand marja redevine acoperitoare.

Scopurile utilizarii contractelor futures sunt pentru a specula directia in care se va misca piata spot pentru activul suport si implicit cotatia futures si pentru a realiza hedgind pentru protejarea impotriva fluctuatiilor nefavorabile pe urmatoarea perioada.

Principiul obtinerii de profit din tranzactionarea contractelor futures este simplu: cumpara ieftin si vinde scump, indiferent in ce ordine, sau cumpara atunci cand anticipezi o crestere a pretului si vinde cand anticipezi o scadere a pretului.

La Sibex se pot tranzactiona cinci contracte futures pe valuta, 28 de derivate avand ca suport activ actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti, un contract futures pe aur si doua derivate pe indici.

Piata de la Sibiu este singura din Romania in care se poate beneficia de evolutia principalelor actiuni in ambele sensuri ale pietei. Daca intuiesti ca pe termen scurt pretul activului suport va creste, cel mai probabil si pe piata futures se va intampla la fel, poti initia o pozitie long.

Daca intuiesti, in schimb, o scadere de curs pe piata spot, poti initia o pozitie short pe piata futures. Cum cele doua evolueaza aproape in paralel, contractul futures va replica scaderea pretului actiunii si vei inregistra profit din pozitia short.

Avantajele tranzactionarii futures

Avantajele tranzactionarii futuresTranzactionarea instrumentelor derivate difera substantial de tranzactionarea instrumentelor clasice de pe piata spot – actiuni, obligatiuni sau alte valori mobiliare.

Prin insasi constructia lor, derivatele beneficiaza de un efect de amplificare a castigurilor si a pierderilor. De exemplu, cu aceeasi suma de bani cu care pe piata spot se pot cumpara 1.000 de actiuni, pe piata futures se pot cumpara echivalentul a 5.000 de actiuni sau chiar mai mult.

De asemenea, pe piata futures tranzactionarea se poate incepe direct de pe pozitia de vanzare, astfel ca sansele dvs. de a realiza profit sunt aceleasi indiferent de directia de evolutie a pretului.

Un alt avantaj al contractelor futures sunt comisioanele mult mai reduse decat cele ale pietei spot, fapt ce confera o mai mare lejeritate in deschiderea si inchiderea pozitiilor pe aceasta piata, in special in cazul tranzactiilor intra-day.

Toate acestea constituie avantaje nete pentru investitori, insa tranzactionarea instrumentelor derivate presupune totodata si asumarea unor riscuri pe care este bine sa le cunoasteti inainte de a incepe operatiunile propriu-zise pe aceasta piata.

Derivatele presupun si riscuri

Derivatele presupun si riscuriInvestitia in contracte futures poate sa nu fie potrivita pentru toti investitorii, daca nu sunt compatibili cu acest profil ridicat de risc.

Tranzactionarea futures se poate solda cu pierderi potential nelimitate, care pot fi mai mari decat suma depusa initial la SSIF-ul, unde aveti deschis contul de tranzactionare. Drept urmare, nu trebuie sa investiti bani pe care nu va permiteti sa-i pierdeti.

Fiti precauti la afirmatiile potrivit carora puteti sa realizati profituri foarte mari tranzactionand instrumente derivate. Desi datorita efectului de levier tranzactionarea poate avea ca rezultat profituri substantiale in perioade foarte scurte, se poate solda, de asemenea, cu pierderi importante si imediate. Nimeni nu poate garanta castiguri sigure in urma tranzactiilor cu instrumente derivate.

Potrivit caracteristicilor instrumentelor derivate, puteti simti efectul pierderilor imediat. Castigurile, respectiv pierderile, sunt creditate sau debitate din cont in timp real. Daca miscarile survenite in piata cauzeaza reducerea valorii pozitiilor deschise pe derivate este posibil sa vi se ceara suplimentarea fondurilor disponibile in contul de marja.

In anumite conditii de piata, poate fi dificil sau imposibil de lichidat o pozitie. Daca nu se poate lichida pozitia, nu se poate marca castigul sau preveni pierderea. Aceasta imposibiliate de a lichida o pozitie poate sa apara daca tranzactionarea activului suport respectiv este suspendata din diverse cauze.

Toate tranzactiile pe instrumente financiare derivate implica un risc si nu exista nicio strategie de tranzactionare care sa il elimine complet. Tranzactionarea derivatelor presupune cunoasterea atat a pietei futures, cat si a celei spot.

Persoanele care cauta sa cumpere si sa vanda acelasi contract futures in cursul unei zile, pentru a profita de miscarile de pret intraday, se supun unor riscuri speciale incluzand comisioanele substantiale, expunerea la efectul de levier si concurenta cu traderii experimentati.

Plasarea ordinelor de genul “stop-loss” sau “stop-limit” nu vor limita neaparat pierderile la suma propusa. Este posibil ca anumite conditii ale pietei sa faca imposibila executarea ordinului sau atingerea pretului stop.