2004: Momentul T0

2004: Momentul T0La 19 ani, Mark Zuckerberg (foto dreapta) lanseaza Thefacebook.com, un site destinat initial studentilor de la Harvard. Reteaua se extinde, iar succesul vine practic peste noapte. In primul an, site-ul reuseste sa atraga un milion de utilizatori.

Inca de la lansare, Zuckerberg este acuzat de trei studenti de la Harvard ca le-ar fi furat ideea. Ceea ce a urmat a fost o adevarata odisee juridica, mai ales ca fondatorul Facebook a fost acuzat ca a utilizat in mod abuziv informatii private.

Numar de utilizatori la sfarsit de an: 1 milion.

2005: Reteaua se extinde in afara SUA

2005: Reteaua se extinde in afara SUAReteaua de socializare atrage o runda de finantare in valoare de 12,8 milioane de dolari din partea Accel Partners. Domeniul Facebook.com este cumparat pentru 200.000 de dolari. In august, Thefacebook devine Facebook, iar in octombrie se lanseaza Facebook Photos.

Este anul in care Facebook se extinde puternic, Zuckerberg oferind acces si utilizatorilor din universitati si colegii din afara SUA, precum celor din Marea Britanie, Mexic sau Canada.

Numar de utilizatori la sfarsit de an: 6 milioane.

2006: Facebook, tinta de preluare

2006: Facebook, tinta de preluareAfacerea fondata de Mark Zuckerberg atrage atentia “petitorilor”. Astfel, Facebook primeste o oferta de preluare de 750 milioane de dolari sau, potrivit altor surse, de 2 miliarde de dolari. Oferta este declinata.

Reteaua se extinde si in India, Germania si Israel. In plus, este introdusa si Facebook Notes, o optiune de blogging, care permite utilizatorilor sa comenteze despre informatiile postate de alti membri.

Numar de utilizatori la sfarsit de an: 12 milioane.

2007: Primele achizitii

2007: Primele achizitiiFacebook lanseaza Facebook Marketplace – anunturi publicitare, devenind astfel un concurent pentru Craiglist. Zuckerberg anunta prima sa achizitie – Parakey Inc., de la Blake Ross si Joe Hewitt.

Tot acum, Microsoft preia un pachet de 1,6% din actiunile retelei, pentru suma de 240 de milioane de dolari. Reteaua beneficiaza si de o runda de finantare de 60 de milioane de dolari, din partea miliardarului chinez Li Ka.

Numar de utilizatori la sfarsit de an: 58 milioane.

2008: Facebook, aproape de 150 mil. de utilizatori

2008: Facebook, aproape de 150 mil. de utilizatoriReteaua fondata de Zuckerberg reuseste sa egaleze MySpace ca numar de utilizatori. Reteaua atinge acum 100 de milioane de utilizatori si o cifra de afaceri de 280 de milioane de dolari. Este introdusa si optiunea de control al informatiilor personale, precum si Facebook Chat.

Cresterea Facebook este alimentata de pietele internationale, pe cand MySpace domina in continuare piata americana.

Numar de utilizatori la sfarsit de an: 145 milioane.

Sursa foto: freedigitalphotos.net.

2009: Tranzactie de 200 mil. dolari cu rusii de la DST

2009: Tranzactie de 200 mil. dolari cu rusii de la DSTIn ciuda succesului inregistrat, abilitatea retelei de a produse venituri este pusa sub semnul intrebarii. Facebook vinde o participatie de 1,96% catre rusii de la Digital Sky Technology, pentru 200 de milioane de dolari.

In Romania, reteaua numara peste 260.000 de conturi active.

Numar de utilizatori la sfarsit de an: 360 milioane.

2010: Facebook isi schimba fata"

Compania este evaluata la aproximativ 33,7 miliarde de dolari, valoare mai mare decat cea a site-ului de licitatii electronice eBay sau decat a Yahoo!.

In Romania, reteaua depasea 2 milioane de utilizatori.

Facebook isi schimba designul, pentru a deveni mai usor de folosit. Veniturile companiei urca la 2 miliarde de dolari, reteaua inregistrand 500 de milioane de utilizatori.

Numar de utilizatori la sfarsit de an: 608 milioane.

2011: Facebook anunta Timeline

2011: Facebook anunta TimelineReteaua obtine la inceput de an o finantare de 500 de milioane de dolari de la banca Goldman Sachs si un investitor rus, printr-o tranzactie care evalueaza Facebook la 50 de miliarde de dolari.

In aprilie, presedintele SUA, Barack Obama, viziteaza Facebook. Este anul in care Zuckerberg prezinta Timeline pentru prima data, o noua interfata a retelei.

Numarul de conturi romanesti pe Facebook creste pana la 3,9 milioane, dintre care 1,1 milioane sunt din Bucuresti.

Numar de utilizatori la sfarsit de an: 845 milioane.

2012: Istoria continua

2012: Istoria continuaFacebook se pregateste sa realizeze cea mai mare oferta publica initiala din industria IT. Tinta de finantare este de 5 miliarde de dolari.

Documentatia depusa de Facebook pentru listarea la bursa releva ca Mark Zuckerberg are o avere colosala. A castigat un salariu de aproape jumatate de milion de dolari anul trecut, plus un bonus de 220.500 de dolari si alte indemnizatii care au totalizat 780.000 de dolari.

Prin listarea companiei la bursa, Zuckerberg va controla in nume propriu 28% din actiunile Facebook, devenind astfel unul dintre cei mai bogati americani, cu o avere estimata la 28 de miliarde de dolari.

Surse foto: Facebook, freedigitalphotos.net.