Decizia consiliului BVB a surprins piata

Decizia consiliului BVB a surprins piataDupa ce Anca Dumitru s-a retras din functia de director, Consiliul Bursei l-a ales pe Valentin Ionescu, dintre mai multe nume propuse. Ionescu este fost director de vanzari in banca austriaca Euro Invest, fost consilier economic al presedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si fost analist la compania ceha Wood&CO.

“Este o onoare pentru mine sa ocup aceasta functie, dar si o responsabilitate mare. Intreaga mea devenire profesionala a fost legata de piata de capital locala si in ultimii ani si de pietele regionale din Praga si Viena. Cred ca dupa 15 ani este momentul sa demonstram ca piata romaneasca de capital are potential. Este momentul sa ajungem sa ne comparam cu marile burse din regiune. Imi doresc sa fac foarte multe lucruri pentru aceasta piata, dar am nevoie de sprijinul colegilor mei, al Consiliului Bursei si al tuturor brokerilor din piata”, a declarat pentru Wall-Street Valentin Ionescu (foto).

Anca Dumitru, director general al Bursei de la inceputul anului 2009, a decis sa se retraga din functie. Dumitru si-a inceput activitatea pe piata de capital in 1995, iar in 1997 a devenit director general al pietei Radsaq. Dupa fuziunea dintre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Rasdaq, in 2005, ea a continuat sa gestioneze operatiunile aferente pietei Rasdaq. Dupa demisia lui Stere Farmache, la finalul anului 2008, aceasta a fost numita interimar pentru sase luni, urmand ca la jumatatea anului sa primeasca mandat deplin.

“A fost o onoare pentru mine sa ocup functia de director general al BVB. Consider ca am reusit, in mare masura, sa-mi ating obiectivele asumate in fata Consiliului Bursei. BVB paseste acum intr-o noua etapa, in care dezvoltarea si promovarea vor fi principalele prioritati. Am convingerea ca predau stafeta in cele mai bune maini, il felicit pe domul Valentin Ionescu pentru numirea in functie si il asigur de tot sprijinul meu”, a declarat Anca Dumitru.

Brokerii au asteptari mari de la noul director

Brokerii au asteptari mari de la noul directorIntr-un comunicat remis presei, Stere Farmache (foto), presedintele BVB, a explicat ca expertiza in domeniul pietelor bursiere, precum si cunoasterea aprofundata a profilului clientilor acestor piete l-au recomandat pe Valentin Ionescu pentru functia de Director General al BVB.

“Apreciem ca domul Valentin Ionescu va conduce BVB intr-o noua etapa a dezvoltarii acesteia in linie cu strategia Bursei. In acelasi timp, apreciem activitatea depusa de doamna Anca Dumitru care a asigurat managementul societatii intr-o perioada dificila pentru piata de capital si a reusit sa administreze in mod prudent activitatea Bursei in aceasta perioada”, a declarat Farmache.

Numirea lui Valentin Ionescu ca director general al Bursei a fost bine primita si de brokerii din piata.

“Sunt placut surprins de aceasta veste. Il cunosc pe domnul Ionescu de multi ani si am mare incredere ca impreuna cu noul Consiliu si cu echipa Bursei va face treaba foarte buna. Sper ca si ceilalti actionari ai BVB ii vor acorda tot sprijinul de care are nevoie. Vine cu experienta de afara, are o viziune diferita, este un om capabil si mai mult decat potrivit pentru aceasta pozitie”, a declarat Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust.

De asemenea, Simionescu este convins ca noul CEO al bursei va face o “figura placuta”, cunoscund multe din ideile sale.

“Este o veste extraordinara, ma bucura foarte mult. Valentin Ionescu are o expertiza foarte buna, o experienta indelungata in pietele de capital din regiune, este familiarizat cu organizarea si functionarea din alte burse. Aceasta numire este un semnal foarte bun pentru intreaga piata”, a declarat Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest.


Primele obiective: Vizibilitate externa, furnizor de lichiditate si finantare

Primele obiective: Vizibilitate externa, furnizor de lichiditate si finantare"Doresc ca prin activitatea pe care o voi desfasura sa pot contribui la dezvoltarea Bursei, astfel incat sa ajungem sa ne comparam cu bursele mari regionale, iar pe plan intern sa fim un bun furnizor de lichiditate pe de o parte pentru companii, iar pe de alta parte pentru investitori, si nu in ultima instanta sa ne indeplinim rolul de finantare a economiei prin mobilizarea capitalurilor pe termen mediu si lung. In final, doresc sa multumesc celor care m-au sustinut pentru aceasta pozitie si pentru increderea acordata", a declarat Valentin Ionescu.

Valentin Ionescu, 38 ani, a carui cariera profesionala este legata de 15 ani de BVB, aduce experienta acumulata pe bursele din Praga si Viena, dobandita in cadrul unor cunoscute institutii financiare, din domeniul bancilor de investitii si al societatilor de brokeraj, precum Euroinvest Bank AG Viena si Wood & Company Financial Services a.s. Praga.

In vara acestui an, Ionescu a inceput o colaborare cu Erste Group, pe zona de retail a departamantului de piete financiare din BCR. In prima parte a acestui an, Valentin Ionescu a candidat pentru un loc in Consiliul Bursei de Valori Bucuresti.

Este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert, detine o diploma de MBA eliberata de CNAM Paris si de ASE Bucuresti cu masterat in „Dezvoltarea economica a companiei”.

De asemenea, are studii in specializarea „Finante Administrare de Portofoliu” prin programul Universitatii Georgetown, SUA, precum si o diploma in „Management Bancar” eliberata de CODECS Romania.