Planuri pentru un SAI si extindere teritoriala

Planuri pentru un SAI si extindere teritorialaGrigore Chis (foto) a fost numit director general al SSIF Broker in iunie 2009, la scurt timp dupa scandalul fraudei sucursalei din Deva, finalizat cu excluderea din piata de capital a conducatorilor anteriori. Princialul obiectiv pe care l-a avut in momentul preluarii fotoliului de director a fost stabilizarea companiei, atat de plan intern, cat si pe plan extern.

Cunoscut ca unul din cei mai puternici brokeri independenti si listat pe BVB, SSIF-ul de la Cluj a primit o lovitura imensa in imagine, dupa scandalul din 2009. O buna parte din clienti au migrat spre alte companii, iar pretul actiunilor a ajuns la minime istorice.

„Pe plan intern, am finalizat procesul de restructurare atat al activitatii, cat si al procedurilor. Pe plan extern stabilizarea a presupus recastigarea si mentinerea increderii clientilor si investitorilor in ceea ce inseamna SSIF Broker, o companie dinamica, corecta, eficienta, aflata in permanenta dezvoltare”, a declarat Chis.

Anul 2011 va incepe pentru Broker Cluj cu inceperea tranzactiilor pe Bursa din Viena. Insa cele mai importante planuri pentru anul viitor includ infiintarea unui SAI si extinderea retelei teritoriale.

„In 2011 ne dorim sa finalizam amplul proiect de schimbare a softului de gestiune a clientilor si de realizare a unei platforme de tranzactionare super-performante si usor de utilizat de catre clienti. De asemenea, avem in vedere administrarea activelor proprii si ale clientilor, prin infiintarea unei societati de administrare a investitiilor (SAI), dar si extinderea retelei teritoriale in conditii de profitabilitate”, a declarat Chis.

Directorul broker Cluj mizeaza pe cresterea lichiditatii in lunile urmatoare, in special datorita listarii Fondului Proprietatea, dar si pe un an verde entru emitentii de la BVB.

„Relansarea economica pe care o astept in 2011 va avea ca efect si relansarea pietei de capital. De aceea, sunt de parere ca 2011 va fi anul revigorarii pietei de capital si intrarii acesteia pe un trend pozitiv. Anul viitor ar trebui sa asistam la o maturizare a pietei de capital romanesti si a investitorilor activi pe aceasta piata. Cred ca in 2011 bursa autohtona se va alinia pietelor vestice, avand aceleasi reguli ca si aceste burse, care sa permita tranzactionarea prin conturi globale, vanzari in lipsa, imprumuturi in marja si listarea unor noi companii”, a completat Chis.

Realizari si proiecte nefinalizate in 2010

Realizari si proiecte nefinalizate in 2010Cel mai nou proiect al companiei include Bursa din Viena. Incepand din 3 ianuarie 2011, SSIF Broker va oferi clientilor posibilitatea de a tranzactiona actiuni pe Bursa din Viena, dupa ce a devenit membru al acestei burse la 1 septembrie. Intermedierea tranzactiilor cu actiuni la Bursa din Viena va oferi accesul la titluri emise de companii de renume, precum OMV, Raiffesien, Wienerberger, Uniqa, Strabag.

„Am dorit sa oferim clientilor nostri o alternativa la piata de capital romaneasca si am optat in acest sens pentru Bursa de la Viena, o piata matura cu lichiditate si volatilitate mare. Poate tocmai de aceea interesul clientilor SSIF Broker a fost ridicat si ne asteptam ca valoarea tranzactiilor sa fie semnificativa”, a mai spus directorul SSIF Broker.

Singurele proiecte nefinalizate din investitiile de 300.000 de euro programate in acest an au fost schimbarea softului de back-office si modernizarea platformei de tranzactionate. Proiectul se afla in plina desfasurare, dar nu va fi finalizat pana la finalul anului.

La inceputul acestui an, odata cu lansarea pietei spot de la Sibex, SSIF Broker si-a anuntat intentia de a se lista pe bursa din Varsovia.

„In acest moment proiectul este in asteptare, deoarece consideram ca inainte de a face un astfel de pas este necesar sa ne consolidam si dezvoltam afacerea pe plan local, pentru ca in momentul listarii SSIF Broker sa fie perceputa ca o companie dinamica si atractiva pentru investitorii de pe Bursa de la Varsovia”, a mai explicat Grigore Chis.

De asemenea, brokerul isi planificase si listarea la Sibiu a mai multor companii la care sunt actionari semnificativi. Directorul general al BRK pune pe seama contextului nefavorabil amanarea acestor demersuri, dar care se transforma in planuri pentru anul viitor.

„Speram ca in 2011, in conditiile unui mediu favorabil, listarea companiilor respective sa revina in actualitate”.


Cum a decurs procesul de stabilizare a companiei

Cum a decurs procesul de stabilizare a companieiDupa evenimentele din 2009 in care imaginea brokerului clujan a avut de suferit, revenirea pana la stabilitate a fost destul de rapida, insa deloc usoara.

Directorul SSIF Broker a declarat ca acest proces de stabilizare a necesitat impunerea unor proceduri clare, care au fost respectate de intreaga echipa a companiei, sub supravegherea unui departament de control intern extrem de exigent, care nu permite niciun fel de derapaj.

„Adoptarea acestor masuri nu a fost usoara, nici pentru noi, cei din conducere, nici pentru angajatii companiei, insa in prezent compania functioneaza la parametri optimi, fiind imposibil sa mai apara evenimente similare celor din trecut. Era nevoie ca SSIF Broker sa evolueze, sa depaseasca faza <<las’ ca merge si asa>>. Iar eu cred ca dupa schimbarea conducerii companiei exact acest lucru s-a intamplat. Compania a evoluat, si continua sa se evolueze, avand ca obiectiv transformarea intr-o companie moderna si eficienta”, a mai spus Grigore Chis.

De la inceputul anului pana in luna iuniei, activitatea BRK la nivel de rulaje a crescut constant in fiecare luna, ca o consecinta pozitiva a stabilizarii companiei. Din semestrul al doilea, rulajele au inceput sa scada, la fel de constant, avand aceeasi evolutia ca si piata.

„Intr-adevar, in a doua jumatate a acestui an volumul si valoarea tranzactiilor bursiere a intrat pe un trend descrescator, care nu avea cum sa nu se reflecte si in activitatea SSIF Broker. Insa, in ciuda scaderii rulajului, cota de piata a companiei noastre s-a mentinut pe un trend pozitiv”.

Grigore Chis a lucrat in SSIF Broker 6 ani, din 1999 pana in 2005, dupa care a plecat la BT Asset Management, ca manager de portofoliu.

In 14 aprilie 2009, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a sanctionat drastic conducerea Broker Cluj (BRK), lui Petru Prunea si Adrian Ceuca fiindu-le interzisa desfasurarea de activitati pe piata de capital pentru 5, respectiv 3 ani, in timp ce casa de brokeraj a fost sanctionata cu o amenda de 724.000 lei.

Masurile de sanctionare au venit in urma controlului de fond pe care l-au efectuat comisarii CNVM la casa de brokeraj. Potrivit ordonantelor, la firma de brokeraj s-au descoperit mai multe nereguli, printre care si nerespectarea unei decizii cu privire la interzicerea desfasurarii temporare a activitatilor la sucursalele Alba Iulia, Arad, Bistrita, Botosani, Bucuresti, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu si Timisoara.