"Problema este finantarea cumparatorilor, nu a dezvoltatorilor"

"Problema este finantarea cumparatorilor, nu a dezvoltatorilor"GTC a anuntat ieri ca amana inceperea lucrarilor de constructie la complexul rezidential Garden of Eden, situat zona de nord a Capitalei, ce urma sa cuprinda circa 2.000 de unitati, potrivit lui Stefan Cremene, directorul de operatiuni al lantului de centre comerciale Galleria Shopping Centers.

Conform planului initial, Garden of Eden se va intinde pe o suprafata de teren de 11 hectare si include 1.929 de apartamente, dezvoltate in patru faze. Prima etapa, in care vor fi construite 210 locuinte, era programata sa se incheie in anul 2010, investitia totala fiind estimata la circa 260 milioane de euro.

“Principala problema nu este finantarea noastra, ci a cumparatorilor. Noi putem obtine finantare, mai greu, dar inca este posibil. Cumparatorul final nu poate. Acesta a fost motivul pentru care am amanat lucrarile de constructii, desi incepuseram sa promovam Garden of Eden inca din luna august 2008 si aveam rezervari”, a declarat, pentru Wall-Street, Shimon Galon (foto), CEO al GTC Romania.

Dezvoltatorul a lansat in luna iulie 2008 proiectul Garden of Eden, insa la cateva luni a decis sa opreasca vanzarile, pentru ca situatia intregii piete rezidentiale era incerta. Situatia nu s-a schimbat nici in prima jumatate a lui 2009, motiv pentru care proiectul a fost amanat pe termen nelimitat, depinzand de evolutia pietei si de ritmul de creditare a populatiei, spune Galon.

Cu un an in urma insa, situatia era complet diferita si chiar daca dezvoltatorii nu se mai intreceau in lansari de proiecte rezidentiale de mari dimensiuni, seful GTC Romania era optimist.

„Din totalul de 9.000 de locuinte aflate in dezvoltare pe piata din Bucuresti, 4.000 apartin GTC. Putem spune ca detinem aproape jumatate din piata apartamentelor noi. Cand am decis sa lansam un nou proiect rezidential, multa lume a spus ca suntem foarte curajosi. Suntem insa realisti si stim ca cererea pe piata rezidentiala se mentine mult mai mare decat oferta”, spunea Shimon Galon in urma cu aproape un an.

Centrul comercial din Arad, alta amanare

Centrul comercial din Arad, alta amanareGTC a mai amanat si deschiderea centrului comercial Galleria din Arad, planificata initial pentru acest an. Centrul comercial are o suprafata de 30.000 mp si va fi deschis, in cele din urma, in luna septembrie 2010. Proiectul (foto) este amplasat pe soseaua Aurel Vlaicu.

“Am amanat deschiderea cu sase luni, insa lucrarile de constructie continua, chiar daca marketingul merge mai greu. Ca si alti dezvoltatori, si noi am avut situatii in care retailerii s-au retras sau au dorit renegocieri ale chiriilor. Situatia este aceeasi in toate centrele comerciale”, ne-a explicat Shimon Galon.

Urmatorul proiect va fi deschis la Piatra Neamt, la inceputul lunii septembrie, in urma unei investitii de aproximativ 30 de milioane de euro.

GTC a deschis in luna martie, impreuna cu Aura Europ, al doilea mall Galleria din Romania, situat in orasul Suceava, la iesirea spre Falticeni, in urma unei investitii de aproximativ 25 milioane de euro. Proiectul are o suprafata construita de 15.000 mp, dintre care 10.700 mp suprafata inchiriabila (GLA), printre chiriasii numaranu-se Leonardo, Fox, Tekzen si House of Art.

Primul centru comercial Galleria a fost inaugurat in toamna anului septembrie, in orasul Buzau, si are o suprafata inchiriabila de aproximativ 14.000 mp.

"Nu mai exista notiunea de agent exclusiv"

"Nu mai exista notiunea de agent exclusiv"Daca in urma cu un an, GTC incredinta activitatea de inchiriere a spatiilor de birouri si de vanzare a celor 4.000 de apartamente din portofoliul sau companiei de consultanta imobiliara Colliers International, in prezent Shimon Galon a adoptat o alta strategie.

“Pentru inchirierea proiectului de birouri City Gate (foto) lucram cu mai multe companii de consultanta, precum Colliers, Jones Lang LaSalle sau BNP Paribas Real Estate. Piata nu mai ramane la un singur intermediar, notiunea de agent exclusiv nu mai exista”, a spus, pentru Wall-Street, oficialul GTC Romania.

Pentru acest proiect, GTC a semnat contracte cu Autoitalia, importatorul marcilor Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Ssang Yong, Maserati si Segway in Romania, Romtelecom, Microsoft, Millennium Bank, Salans si Hoffman LaRoche. Proiectul este pre-inchiriat in proportie de circa 80%.

City Gate este amplasat in zona Piata Presei Libere si include doua turnuri de birouri, de 18 etaje, ce vor fi livrate in trimestrele al treilea si al patrulea din 2009. Investia a fost estimata la 108 milioane de euro.

Dezvoltatorul GTC Romania este prezent pe piata locala din anul 1999, fiind cunoscut pentru proiectele de birouri Europe House si America House. Compania mai are in dezvoltare alte doua proiecte rezidentiale: Rose Garden, un ansamblu cu 908 apartamente, situat in zona Colentina si Felicity, amplasat in nordul Bucurestiului, cu 1.153 de apartamente.

La nivel global, profitul GTC scazut cu 87,35% in primul trimestru din 2009, pana la 4,4 milioane de euro. Globe Trade Centre S.A. (GTC S.A.) a fost infiintata in anul 1994 in Vrasovia, iar in prezent desfasoara activitati in Ungaria, Cehia, Romania, Serbia, Croatia, Slovacia, Bulgaria, Rusia si Ucraina.