Companiile de stat au nevoie de un sistem de evaluare a performantelor, cu beneficii atat in randul angajatilor, care pot sa isi contruiasca un plan de cariera, cat si organizatiilor, dandu-le posibilitatea intocmirii unui sistem care deserveste eficient populatia, a declarat Alexandru Busila, psihoterapeut si trainer HPDI, companie de consultanta in domeniul resurselor umane.

Potrivit acestuia, indicatorii de performanta au existat inca din cele mai vechi timpuri si, cu siguranta, vor ramane un element constant in procedurile de evaluare a performantei indiferent de contextul organizational. Importanta utilizarii acestor indicatori in cadrul companiilor are doua beneficii majore:

• Furnizeaza un raspuns clar, transparent si argumentat angajatorului la intrebari precum: Merita sa remunerez acest angajat pentru activitatea sa? Este acest departament profitabil? Care sunt zonele pe care trebuie sa le imbunatatesc la acest angajat sau departament pentru a creste profitabilitatea companiei?

• Ofera o imagine angajatului cu privire la punctele sale forte (...asta fac bine) cat si la competentele pe care ar putea sa le imbunatateasca pentru a evolua (...la acest capitol mai am de lucrat.)

"Astfel, masurarea performantei cu ajutorul KPI-urilor (indicatorii cheie de performanta) ofera atat angajatorului cat si angajatului posibilitatea de a crea un plan pentru dezvoltarea celor doua entitati separat si/sau impreuna", a declarat Alexandru Busila.

Potrivit trainerului, introducerea acestui sistem de evaluare bazat pe KPI-uri in companiile de stat este obligatoriu, iar posibilitatea ca acest fapt sa se intample este una foarte mare, atat timp cat sunt constientizate beneficiile.

"Chiar daca intr-o prima faza ar putea exista voci care sa nege beneficiile unui astfel de proiect, in cele din urma toata lumea va avea de castigat. Angajatul va putea sa-si dezvolte competentele in mod continuu si, totodata, sa-si poata realiza un plan de cariera ancorat in realitate. Compania de stat va putea sa aprecieze unde sunt prea multi oameni si unde sunt prea putini. Astfel ar putea crea un plan de eficientizare a serviciilor oferite cetatenilor. Iar beneficiarul (contribuabilul) va avea certitudinea ca cel care il serveste este bine pregatit din toate punctele de vedere", a explicat Busila.

Tot el a mai spus ca un astfel de proiect ar putea sa rezolve o problema majora, si anume, respectul cetateanului va creste pentru munca si omul din spatele ghiseului, iar bugetarul va constientiza care este misiunea sa si ca salariul sau este platit tocmai de cel pe care il plateste.

WALL-STREET.RO dezvolta in fiecare zi campania editoriala #GuvernulTAU, un proiect care isi propune sa prezinte si sa disemineze propunerile mediului de business si solicitarile strazii pentru viitorii decidenti politici. Proiectul editorial isi propune doua lucruri esentiale: 1) selectarea reactiilor din partea romanilor care solicita in strada schimbarea sistemului etatist si 2) cele mai bune idei ale mediului debusiness pentru guvernantii din Romania.

Sursa foto: docstockmedia, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri