Legea 321, prin care retailerii sunt obligati sa aiba la raft 51% produse romanesti, a fost promulgata in luna iulie de catre presedintele Klaus Iohannis, decizie care a trezit nemultumirea marilor retele de retail.

Cadrul legislativ a fost modificat avand in vedere situatia dificila in care producatorii romani au ajuns ca si consecinta directa a practicilor abuzive ale marilor magazine. In acest sens legea interzice in mod expres facturarea de catre magazin a oricarui tip de taxa sau serviciu, ori marile retele, speculand pozitia dominanta, au ales sa calculeze contravaloarea taxelor si serviciilor in discounturi impuse unilateral. Aceasta situatie nu se poate accepta, la foarte multe categorii de produs s-a ajuns in situatia in care producatorii sunt fortati sa vanda sub costul de productie, practica interzisa in mod expres de legislatia in vigoare. Pentru aceste motive solicitam in mod ferm ca legislatia in vigoare sa fie respectata, respectiv pretul de vanzare catre consumator sa fie suma pretului de achizitie al produsului si adaosul comercial, fara orice alt tip de reduceri, discounturi sau alte practici care ar pune producatorul in situatia anterioara modificarilor legislative”, arata Emil Dumitru, presedintele Pro Agro.

In notificare se precizeaza ca niciuna dintre prevederile legale in favoarea producatorilor nu a fost respectata de conditiile comerciale impuse de buyer:

  • termenul de maxim 7 zile pentru plata produselor alimentare proaspete a generat noi costuri in sarcina producatorilor, de aproximativ 1% din valoarea bunurilor vandute, cu alte cuvinte marile magazine pot respecta reducerea termenului de plata doar daca producatorii suporta acest impact financiar;
  • obligativitatea efectuarii receptiei la momentul livrarii este nerespectata avand in vedere ca marile magazine isi rezerva dreptul de a returna eventualele neconformitati oricand, ulterior livrarii, returul produselor alimentare proaspete nefiind permis de legislatie romana;
  • obligativitatea stabilirii de penalitati in oglinda pentru nelivrare la termen si neplata la termen este nerespectata prin introducerea unor noi sanctiuni in cuantum extrem de mare.

Notificarea a fost trimisa catre Rewe Group, Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland, Ahold Delhaize, Metro, Enterprise Investors, Trans Gourmet.

Pro Agro solicita in aceste conditii anularea tuturor contractelor comerciale semnate deja cu unii producatori romani, ”acestea fiind asumate in mod evident ca urmare a presiunii exercitata de perisabilitatea specifica produselor alimentare proaspete cat si de practica de a bloca orice plati datorate de marile magazine pana la acceptarea acestor conditii stabilite si impuse in mod unilateral”.

Sursa foto: AgerpresFoto