Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, Hotararea prin care se majoreaza salariul minim pe economie la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018. In prezent, salariul minim este de 1.450 de lei si, potrivit programului de guvernare, ar fi trebuit sa creasca la 1.550 de lei.

Cresterea mai abrupta a salariului minim fata de anuntul initial se explica prin faptul ca, dupa mutarea contributiilor de sanatate si pensie integral la angajat, salariul net al acestuia ar fi scazut la un nivel inferior celui din prezent.

Ministrul Muncii, Olgura Vasilescu, a explicat ca, de fapt, salariul de 1.900 de lei este echivalentul celui de 1.550 de lei (ca suma neta) daca nu s-ar fi decis mutarea contributiilor."Suma de 1.900 de lei este corespunzator salariului de 1.550 de lei pe care il avem in programul de guvernare, plus intoarcerea sarcinii fiscale”, a precizat Olguta Vasilescu.

Actul normativ prevede ca, ”incepand cu data de 1 ianuarie 2018, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la 1900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, in medie, pe luna, in anul 2018, reprezentand 11,40 lei/ora”.

Conform unui comunicat al Guvernului, majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezinta o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%.

"Majorarea salariului de baza minim brut pe tara urmareste depasirea pragului de 40% pentru plata muncii din total productie, astfel incat sa se apropie de 50%, media din Europa", precizeaza Executivul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri