ZiBand, trupa formata din angajati ai companiei Zitec, cu activitati in dezvoltarea de solutii de afaceri, servicii si produse tehnologice personalizate si in servicii de digital marketing, a fost infiintata in 2013. Abordarea initiala a fost sa cante cover-uri dupa piese cunoscute, cu versuri adaptate situatiilor intalnite in industria de IT. Dupa mai multi ani si mai multe concerte sustinute pe scene precum Beraria H sau Spice, membrii trupei spun ca s-au cam plictisit de cover-uri si vor sa incerce sa compuna piese proprii. Ce inseamna sa fii intr-o ”trupa de companie”, cum percepe publicul melodiile si versurile, ce legatura este intre programare si muzica si cum se impaca gusturile muzicale ale membrilor ZiBand, care variaza de la techno-ul anilor `90, muzica romaneasca mainstream a prezentului si rock-ul anilor `60 -`70?

ZiBand, trupa formata din angajati ai companiei Zitec – in prezent componenta este: Ionut Cocias, vocal si chitarist, Organizational Development Strategist la Zitec; Ionut Breta, chitara bas, Lead Software Engineer la Zitec; Anca Popa, vocal, Quality Assurance Engineer la Zitec; Victor Stroe, tobosar, Senior Software Engineer la Zitec – s-a nascut din pasiune pentru muzica. Vlad Stefanescu, fostul tobosar al trupei, Senior Software Engineer in echipa Zitec si Ionut Cocias stiau, unul despre celalalt, ca sunt pasionati de muzica si ca stiu sa cante la instrumente – Vlad la tobe si Ionut la chitara – asa ca s-au gandit sa tina un miniconcert la un hackathon organizat de companie.

”A fost destul de apreciata chestia asta de catre conducerea companiei si, peste un an, am avut o iesire cu firma si acolo am vorbit mai multi sa venim cu chitarele si am descoperit ca suntem mai multi oameni pasionati de muzica, asa ca Vlad si Ionut s-au gandit sa creeze un grup si sa vedem daca putem face un concert. Primul concert pe care l-au avut ei a fost ceva destul de minimalist, au fost doua chitare si o toba, nu a fost bas. Eu voiam sa invat sa cant la bas, nu stiam prea multe in momentul ala, Ionut era la chitara, au mai fost inca doi colegi, unul la clape si celalalt la chitara, Ionut era si cu vocea. Ne-am intalnit sa vedem daca iese ceva, s-a intamplat sa iasa si primul concert l-am avut in 2014, la hackathon”, povesteste Ionut Breta, chitara bas in ZiBand si Lead Software Engineer la Zitec, companie care a incheiat anul 2017 cu venituri de 5 milioane de euro, in crestere cu 28% fata de rezultatele obtinute in 2016 si care a atras, anul trecut,o investitie de peste 1,7 milioane de euro din partea eMAG.

Ionut Cocias spune ca proiectul a fost la un pas sa se destrame chiar inainte sa inceapa, iar problema a fost una de alegere a pieselor muzicale. Ideea de la inceput a fost sa aleaga o melodie pe care s-o poata canta toti membrii trupei, indiferent de experienta pe care o aveau, la acel moment, in ale cantatului.

Zitec, Ziband, ionut cocias, therockbusiness

”Cel mai tare e ca era sa nu iasa, de fapt, pentru ca prima piesa – am zis sa incepem cu o piesa pe care s-o invatam cu totii, asta a fost filosofia, sa alegem o prima piesa pe care sa putem s-o cantam toti, indiferent de cat de incepatori suntem –, pe care am cantat-o intr-una timp de vreo trei luni, a fost «Intr-o nu stiu care seara» si nu iesea niciodata. Cand am vrut sa abandonam ideea trupei, am zis ca nu ne iese, ne-am gandit sa incercam sa cantam si alta piesa. Am cantat «Copacul» de la Margineanu, a iesit greu, a fost complicat, dar am reusit. Aia a fost prima piesa pe care am maltratat-o cu versuri”, povesteste Ionut Cocias, vocal si chitarist in ZiBand si Organizational Development Strategist la Zitec.

Abordarea initiala a ZiBand, formatia companiei Zitec

Abordarea de la inceput a fost sa preia piese cunoscute, sa le schimbe versurile si sa le adapteze si instrumental, ”pentru ca unele chestii nu ne ies cum sunt ele in mod original”, dupa cum spune Ionut Cocias.

”Initial am mers pe partea asta de versuri la misto si apoi am mai introdus si piese proprii, am facut si cover-uri cu versurile exacte, am mai introdus si piese mai de energie, fara versuri schimbate, ce ne-a placut noua, in principiu”, explica Ionut Cocias, vocal si chitarist in ZiBand si Organizational Development Strategist la Zitec.

Iar aceasta abordare le-a adus si cateva concerte, unele la firma, altele la evenimente organizate pentru IT-isti, cum ar fi IT Party. Unul dintre concertele care care a devenit un reper in istoria trupei a fost la editia de anul trecut a IT Party. ZiBand a cantat in deschidere pentru formatia ZOB pe scena exterioara din Beraria H. Toata terasa era plina de IT-isti, toata lumea intelegea glumele din versuri si toti au fost foarte incantati, mai ales ca primisera si niste ”flyere” cu versurile. Anul acesta au fost din nou invitati, de data aceasta pe scena mare din beraria H, in deschiderea lui Grasu XXL. Momentul a marcat si venirea in trupa a tobosarului Victor Stroe, Senior Software Engineer la Zitec, care l-a inlocuit pe Vlad Stefanescu. Fostul tobosar si unul dintre membrii fondatori ai trupei ZiBand s-a orientat, din punct de vedere muzical, spre proiecte proprii, dar l-a recomandat colegilor sai pe Victor Stroe, pe care il pregatea la tobe de un an de zile.

ZiBand, concertele si reactia publicului la o ”trupa de companie”

Cantarile le-au adus membrilor ZiBand si oferte de a sustine concerte in afara acestui gen de evenimente, insa, pana acum, trupa le-a declinat.

”Oamenii din afara firmei sunt de obicei surprinsi. Noi zicem ca suntem o trupa a unei firme si toata lumea zice «Doamne-ajuta, sa vedem ce-o iesi, scapa cine poate». Si primul element de surpriza pentru ei e ca suna bine, desi noi stim ca am putea sa facem sa sune si mai bine. Mai e un tip de reactie, am vazut-o la Disrupt HR, a fost un eveniment unde toata lumea venise cu discursuri, e un eveniment cu un format international, ai cinci minute, se schimba slide-urile automat la 20 de secunde, ai 15 slide-uri si trebuie sa te incadrezi. Noi ne-am dus cu «Poveste de HR», facuta dupa «Poveste fara sfarsit» de la BUG Mafia si cu versuri adaptate pentru HR, care se potrivesc cam la orice firme. Le-am vazut fetele, erau total socati, dar la modul bun. Au fost articole pe bloguri, s-a discutat la forumul HR despre noi. La concertul din Spice am introdus cele mai multe cover-uri normale, nu cu versuri de-ale noastre, chiar unele piese le-am cantat cu versurile originale. Multi din public erau de-ai nostri, dar s-au distrat bine, iar cei de la Spice ne-au oferit posibilitatea sa ne intoarcem, de data asta platiti, mie mi s-a parut o reactie buna. Cel mai tare a fost ca noi am refuzat”, povesteste Ionut Cocias, vocal si chitarist in ZiBand si Organizational Development Strategist la Zitec.

Zitec, Ziband, ionut cocias, Ionut Breta, therockbusiness, Anca Popa, Victor Stroe

Membrii trupei ZiBand spun ca pentru public e foarte usor sa relationeze cu ce se aude la microfon si in momentul in care prind gluma dintre doua versuri se lumineaza la fata si zic ”A, ok, stiu si eu asta, mi se pare familiar, am trecut si eu prin asta”.

ZiBand si legatura dintre IT si muzica

De-a lungul ultimilor cinci ani, componenta trupei s-a tot schimbat, un lucru care se intampla deseori atunci cand vine vorba despre formatii. Diferenta este ca, in cazul trupei ZiBand, noii membri nu pot fi decat angajati ai Zitec. A fost cazul Mariei, prima vocalista a trupei – in locul ei a venit Anca Popa, Quality Assurance Engineer la Zitec; al lui Vlad Stefanescu, tobosarul in locul caruia a venit Victor Stroe, precum si al altor membri care au activat in formatie, cum a fost CTO-ul Paravion, Razvan, care lucra in birourile Zitec, un chitarist foarte bun, dupa cum il descriu membrii ZiBand, dar care a plecat in India, moment in care Ionut Cocias a preluat si partea de chitara din trupa, un instrument care nu-i era deloc strain.

Citeste si:
    Citeste si:

      ”Eu am facut muzica din clasa a doua, am facut scoala de muzica dintr-a doua pana intr-a opta, stiam sa cant la chitara si ceva la pian, si intotdeauna cu vocea. Nu mai cantasem asa, la modul adevarat, cam de zece ani, ceva de genul asta si cand a aparut oportunitatea am zis sa incerc. M-am bucurat de o perioada in care am fost doar vocal, dar cand a plecat Razvan am preluat si partea de chitara. E un blestem al unuia dintre profesori mei de chitara, care mi-a zis «Va trebui sa canti, totusi, ca lumea la un moment dat». Iata ca acum cant la chitara, incerc sa pasez cat mai mult din voce la Anca, dar o parte din piesele vechi nu i se potrivesc, sunt facut pentru vocea mea si incercam sa le cantam amandoi. La noile piese incercam sa-i pasam ei mai multe responsabilitati, ca sa cant eu doar chitara intr-un mod mediocru spre foarte bun. Asta nu inseamna ca nu cautam un chitarist, cu prima ocazie in care apare unul in firma ii facem o oferta, ii facem o statuie, cu conditia se fie programator si dispus sa suporte ritmul de repetitii. Acolo se strica tot, ca mai avem colegi care stiu sa cante, dar in acelasi timp nu au rezistat”, spune Ionut Cocias, vocal si chitarist in ZiBand si Organizational Development Strategist la Zitec, adaugand ca trupa repeta o data pe saptamana, iar inainte de concerte de mai multe ori pe saptamana.

      Zitec, Ziband, ionut cocias, Ionut Breta, therockbusiness, Anca Popa, Victor Stroe

      Si Anca Popa are pregatire muzicala, a studiat timp de sapte ani pianul. Ionut Breta, chitara bas in ZiBand si Lead Software Engineer la Zitec, nu avea pregatire muzicala anterior cooptarii sale in trupa, dar a fost intodeauna pasionat de muzica.

      ”Eu chiar n-am avut nici un fel de pregatire muzicala, mi-am luat o chitara prin clasa a XII-a si am tot zdranganit-o prin facultate, dar nu am facut ceva serios in sensul asta. La un moment dat mi-am luat o chitara bas, chiar voiam sa cant intr-o trupa, dar intre timp mi-a pierit initiativa pentru ca n-am avut un context potrivit sa fac asta, m-am axat pe programare, iar faptul ca am ajuns aici, in ZiBand, m-a ajutat sa-mi mentin pasiunea, altfel nu cred ca as fi continuat. Practic, in momentul in care am intrat in ZiBand cantasem foarte putin la bas, la chitara cat de cat si trupa m-a ajutat sa-mi dezvolt hobby-ul si sa-l mentin. La vreo trei ani de cand am inceput in ZiBand am luat si lectii de bas timp de un an si m-a ajutat si acum chiar imi doresc sa-mi mentin hobby-ul, m-a prins. Eu sunt lead tehnic, pe zona tehnica, functia se numeste lead software engineer, practic sunt un programator cu abilitati si sarcini de coordonare tehnica. Sunt aici de patru ani, am pornit ca junior. Nu stiu daca exista vreo conexiune intra cantatul la chitara si programare, dar clar sunt niste abilitati pe care le dobandesti in zona de IT care te ajuta in muzica. Mi se pare ca oamenii care au o pregatire formala in muzica nu au, in general, mindset-ul de a realiza, de a urma un plan, de a se organiza. Noi, venind din zona asta mai reala, avem capacitatile astea dobandite si avem si o alta determinare”, povesteste Ionut Breta, chitara bas in ZiBand si Lead Software Engineer la Zitec, companie care, anul trecut, si-a extins echipa, aceasta numarand in prezent peste 160 de specialisti in dezvoltare software si marketing digital si a deschis al doilea birou din Romania, la Brasov.

      ZiBand: Melodiile sunt livrabilele, concertele – deadline-urile

      Ionut Cocias, ale carui activitati profesionale se desfasoara in zona resurselor umane – dupa cum spune, se ocupa de fericirea oamenilor din Zitec, adica de zona de mentorat si coaching –, dupa ce a fost in vanzari si este implicat si in proiectul Atelierul Digital, pe care Zitec il desfasoara impreuna cu Google, rade cand il aude pe Ionut Breta vorbind despre determinarea si capacitatile dobandite de programatori.

      ”Imi da o lacrima, insa e adevarat ca livrabilele noastre au aparut datorita faptului ca am avut concertele care erau deadline-urile. Asta a fost bine pe alocuri, dar si rau la un moment dat, pentru ca, fiind o chestie pe care o facem in afara programului, a fost destul de obositor si ne-a dat un pic peste cap. In 2016 cel putin, an in care am avut cele mai multe concerte, a fost foarte obositor. Multe dintre concerte au fost pregatite foarte din scurt, inclusiv cel din Spice, unde au zis sa cantam ca o trupa normala, in doua fragmente de cate o ora si noi nu eram obisnuiti sa facem treaba asta si pregatirea a durat”, spune Ionut Cocias, vocal si chitarist in ZiBand si Organizational Development Strategist la Zitec.

      Zitec, Ziband, therockbusiness, Victor Stroe

      Ionut Breta spune ca e o sarcina destul de dificila sa formezi o trupa intr-o companie, dar ca, in cazul ZiBand, faptul ca toti sunt colegi si lucreaza la unele proiecte impreuna – de pilda, Anca Popa, care are functia de Quality Assurance Engineer la Zitec, testeaza ce programeaza Ionut Breta sau, dupa cum spune, in gluma, Ionut Cocias, ”le distruge viata programatorilor” – este de natura sa-i tina uniti, in ciuda diferentelor de gusturi muzicale si viziune asupra stilului muzical al trupei ZiBand.

      ”De obicei, cand iti faci o trupa cu cineva, te uneste o directie artistica. La noi nu a fost cazul, noi suntem oameni cu background-uri diferite, cu gusturi diferite si asta a fost partea cea mai complicata in toata povestea asta, sa gasim o directie comuna in care sa mergem si bineinteles ca au existat divergente de-a lungul timpului”, explica Ionut Breta, chitara bas in ZiBand si Lead Software Engineer la Zitec.

      Iar gusturile muzicale ale membrilor formatiei ZiBand sunt cat se poate de diferite: Ionut Cocias a fost fan al muzicii techno din anii `90, cantaretul preferat este Freddie Mercury, dar asculta cu placere muzica romaneasca mainstream; Anca Popa asculta orice, dupa cum spune, de la rock si pana la muzica mainstream; iar Ionut Breta este fan al rock-ului din anii `70, printre ”obsesiile” sale numarandu-se Pink Floyd si The Doors.

      ”Inchipuie-ti cum ne-am intersectat noi si cum am ajuns noi la compromisuri. La un moment dat am lasat pe fiecare sa propuna cate o piesa si daca nu ne iesea sau cineva era complet impotriva ei, mai propunea una si asa ne-am adunat piesele, care nu erau din aceleasi genuri, dar am reusit sa le facem sa sune unitar”, povesteste Ionut Breta, chitara bas in ZiBand si Lead Software Engineer la Zitec.

      Care sunt planurile ZiBand pentru urmatoarea perioada?

      Cand ii intrebi care sunt planurile de viitor si care este directia in care vor sa duca, de acum inainte, trupa ZiBand, membrii formatiei vorbesc despre piese proprii si spun ca s-au cam plictisit sa cante cover-uri.

      ”Avem doua piese proprii pana acum, asta e modul in care ne-am propus sa mergem de acum inainte, pentru ca ne-am plictisit de cover-uri. Cred ca e si o chestie legata de energie, dupa ce am cantat cover-uri patru ani, am zis noi ca suntem mai buni acum si am putea sa mergem intr-o zona de genul ala si mai experimentam. Acum avem in repertoriu in jur de 40 de piese, la vreo 10 am maltratat versurile si la doua erau in curs de maltratare, dar nu ne-a mai lovit inspiratia. Noi inca putem sa maltratam, dar n-am mai intrat de mult in mood-ul de maltratare. Suntem in explorare legat de viitorul trupei, avem cateva idei pe care am decis sa nu le mai judecam, ci doar sa le testam. Ideea mea ar fi sa fie si niste piese care sa ajunga pe radio, colegii mei vor mai mult in underground, cred ca vom reusi sa le mixam. Ce ne trebuie cred ca e un deadline. O sa incercam sa o activam si pe Anca, sa ii aducem aminte ca a invatat sa cante la pian, dar dintr-un motiv ciudat zice ca nu vrea sa mai cante si atunci o sa aducem si niste sunete electronice, niste efecte. Toata chestia e ca ne jucam, pana acum din joaca au iesit lucruri misto”, explica Ionut Cocias, vocal si chitarist in ZiBand si Organizational Development Strategist la Zitec, companie care genereaza 30% din veniturile sale din proiecte externe, dezvoltate pentru partenerii din SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Elvetia, Italia sau Olanda si printre ai carei clienti internationali ai Zitec se numara The FundWorks, Sandton Capital, TechSoup Global, Amadeus, iELM, iar in Romania – SameDay Courier, PayU, Flanco, Depanero, Noriel, Preturi Pentru Tine, InstantFactoring.com sau Network One Distribution.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Cariere »


      Setari Cookie-uri