Gestionarea certificatelor de emisii de carbon

Gestionarea certificatelor de emisii de carbonCa sa transforme in miliarde de euro certificatele de poluare primite prin Protocolul de la Kyoto dupa ce uzinele comuniste au murit, statul trebuia sa modifice cateva definitii si legi si sa faca niste studii, dar a esuat, vinovatii fiind de fapt mult mai multi, nu doar seful demisionar de la ANPM.

Ce trebuia sa faca Guvernul de la Bucuresti? Sa modifice legile care sa-i permita sa contracteze realizarea studiilor, sa le prezinte comisiei ONU si apoi sa caute clienti pentru pretioasa marfa.

E greu de spus cine este de vina pentru aceasta situatie. Daca importanta chestiunii ar fi fost inteleasa in primul rand la nivel de Guvern, probabil ca pana acum autoritatile de mediu ar fi avut sprijinul celorlalte institutii ale statului pentru a atrage acesti bani. De-aici pleaca totul, dar nu este de ignorat responsabilitatea ANPM. Lucru confirmat, partial, de ministrul Borbely, care a indicat, punctual, neintelegerile intre predecesorul sau Nicolae Nemirschi si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu ca fiind una dintre sursele raului.

Cititi mai multe aici: Gestionarea certificatelor de emisii de carbon, esec total al clasei politice

1. Care e cel mai mare esec din 2011, in opinia dvs?




Autostrada Bucuresti-Ploiesti nu e gata la timp

Autostrada Bucuresti-Ploiesti nu e gata la timpMisiune imposibila - finalizarea lucrarilor autostrazii Bucuresti-Ploiesti in termen, pana la 31 decembrie 2011.

"Ce va pot spune este ca, functie de stadiul lucrarii, era un numar suficient de utilaje pentru ca termenul sa fie realizat. Spre exemplu, pe primul tronson, unde lucrarea era mult mai avansata, sunt alte operatiuni. Pe penultimul tronson, unde lucrarea pare ramasa in urma, erau categoric suficiente utilaje ca sa prinda timpul din urma. Este de vazut insa daca ii va ajuta si natura ca in noiembrie- decembrie nu prea poti sa mai torni asfalt", a spus Traian Basescu.

"Desi, moral, ei toti sunt obligati fata de mine pentru ca eu am vrut ca si firmele romanesti sa isi creeze istoric de autostrada, sa poata participa la o licitatie, sa nu mai lucreze numai in subantrepriza la firmele straine. Deci, au o obligatie morala fata de mine sa respecte termenul de 31.12".

1. Care e cel mai mare esec din 2011, in opinia dvs?




Esecul ofertei Petrom

Esecul ofertei PetromSatul nu a reusit sa vanda pachetul de 9,84% din actiunile Petrom. Iata-i pe cei care ar fi trebuit sa isi asume esecul.

Ulterior, seful statului a afirmat la o intalnire cu presedintele Consiliului de Supraveghere Petrom, dupa ce i s-a spus ca o actiune a companiei era atunci cotata la 0,31 lei, ca "incepe sa ne para rau" ca statul nu a vandut cu 0,33 lei pe actiune, adaugand ca trebuie "sa asteptam vremuri mai bune".

1. Care e cel mai mare esec din 2011, in opinia dvs?



Reactoarele de la Cernavoda, blocate

Reactoarele de la Cernavoda, blocateConstructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, o afacere evaluata la patru miliarde de euro, a intrat in impas la inceputul anului: grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta-Belgia) si Iberdrola (Spania) s-au retras din proiect, motivand incertitudinile economice si privind piata energiei.

Totusi, autoritatile discuta cu companii din SUA, Canada si Rusia posibilitatea ca acestea sa preia actiuni in firma care construieste reactoarele - EnergoNuclear, in care statul, prin Nuclearelectrica, detine participatia majoritara.

De acest proiect s-au aratat interesate mai multe companii din Japonia, China, Coreea si SUA. Si China Nuclear PowerEngineering (CNPEC) este interesata sa investeasca in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

Unitatile nucleare 3 si 4 vor avea o putere instalata de 720 MW fiecare si vor dubla capacitatea de productie a centralei de la Cernavoda.

Aderarea la Schengen, in impas

Aderarea la Schengen, in impasFranta a avertizat la inceputul lui 2011 ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ameninta securitatea europeana. Astfel, potrivit diplomatilor francezi, o aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in cadrul UE ameninta securitatea restului Europei.

Pe de alta parte, Germania va sustine aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen in cazul unui raport pozitiv al Comisiei Europene.

1. Care e cel mai mare esec din 2011, in opinia dvs?